Papež Benedikt podpořil vstup Turecka do Evropské unie a zároveň označil islám za mírové náboženství. Při papežově návštěvě muslimské země jej na letišti v Ankaře uvítal turecký premiér Recip Tayyip Erdogan. Z turecké strany jde o výjimečné gesto, protože původně nebylo jejich setkání vůbec v plánu.

Papež premiérovi sdělil, že chtěl navštívit Turecko, protože představuje "most mezi náboženstvími a kulturami". "Mým zájmem je znovu obnovit solidaritu mezi kulturami," dodal Benedikt. "To je naše povinnost."

Turecko posílilo bezpečnostní opatření
Papež Benedikt XVI. dorazil do turecké Ankary, aby zde během čtyř dní vedl dialog, který by podle jeho slov měl přispět k usmíření křesťanů a muslimů.

V Turecku panují velmi přísná bezpečnostní opatření. V ulicích je na 15 tisíc strážníků, na mnoha místech jsou připraveni odstřelovači. Turecko oznámilo, že bezpečnost pro hlavu církve je vyšší než pro amerického prezidenta George Bushe při jeho návštěvě v roce 2004. Papež bude v Turecku převážen pancéřovaným vozem, nikoli slavným "papamobilem".

Cesta do Turecka by měla pomoci dialogu s muslimy
Papež Benedikt XVI. doufá, že jeho výlet do Turecka bude příležitostí pro usmíření a dialog mezi křesťany a muslimy.

"Má návštěva se bude pohybovat ve sféře dialogu, bratrství a odevzdání se porozumění mezi kulturami, mezi náboženstvími," sdělil papež reportérům na palubě jeho letadla krátce před odletem z Říma do Turecka.

Papežova cesta do Turecka je vůbec jeho první do muslimské země. Cesta se koná v ne zcela příznivé atmosféře a provázejí ji velmi přísná bezpečnostní opatření.

Benedikt XVI. si pohněval muslimský svět svým zářijovým projevem v německém Řeznu, kde citoval výrok středověkého filozofa spojující islám s násilím. Za citaci se omluvil a snažil se opakovaně vysvětlit, že byl nesprávně pochopen, ale část muslimského světa mu projev neodpustila. Řada Turků mu také má za zlé, že se v době, kdy byl ještě kardinál, vyslovil proti členství Turecka v Evropské unii.

Nejvyšší představitel katolické církve se v Turecku setká se zástupci malé komunity tureckých katolíků i s muslimskými duchovními, ale především s duchovním vůdcem pravoslavných křesťanů, patriarchou Bartolomějem.

Papežovou snahou je smířit obě větve křesťanství. Na programu jsou i schůzky s tureckými politiky včetně prezidenta Ahmeta Necdeta Sezera a krátké setkání s tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem hned při příletu Benedikta XVI. na letiště v Ankaře.