guantanamo_veznice_192x128.jpgAmerická vláda zvažuje uzavření zadržovacího střediska na vojenské základně Guantánamo na Kubě a uvažuje o převozu osob, které zde jsou vězněny kvůli podezření z terorismu, na půdu USA. Na své webové stránce o tom dnes píše list New York Times s odvoláním na neupřesněný vládní zdroj.

Mezi dalšími opatřeními, které vláda posuzuje, je i možnost, že by případy jednotlivých vězňů mohl posuzovat americký civilní federální soud, a nikoli vojenský tribunál, jak je tomu dosud. Vězni by navíc mohli využít i pomoc obhájců, což dosud nemohou.

"Pokud by vězni měli být přepraveni do Spojených států, pak by z politických důvodů bylo nezbytné zavést podstatně propracovanější postupy než ty, které se nyní uplatňují na Guantánamu," řekl deníku vládní zdroj.

Zatím panuje na Guantánamu taková praxe, že pouze příslušná vojenská místa mohou rozhodnout, kdo bude v tomto zařízení zadržován, a jak dlouho. Osoby internované na Guantanámu mají statut ilegálních nepřátelských bojovníků či teroristů zadržených americkou armádou, podle Spojených států ale nejsou válečnými zajatci a nepodléhají ženevským konvencím.

Zpráva OSN Guantanámo kritizuje

Oznámení přichází jen pár dní poté, co vyšetřovatel OSN Martin Scheinin apeloval na Američany, aby co nejrychleji podnikli kroky potřebné k uzavření vězení na americké základně Guantanámo a předvedly všechny zadržované před řádný soud, nebo je propustily.

Podle Scheinina by Washington měl udělat jasná a transparentní opatření, která by definitivně zabránila v tajném zadržování osob podezřelých z terorismu a nepřípustných vyšetřovacích postupech.

Mluvčí amerického ministerstva obrany popřel, že by na základně v Guntanámu docházelo k porušování práv zadržených. Přislíbil zároveň, že odpovědní vládní představitelé přezkoumají tvrzení uvedená v Scheininove zprávě.

Na Guantánamu je v současnosti vězněno asi 330 osob různé národnosti podezřelých z terorismu. Zařízení bylo instalováno na vojenské základně v lednu 2002 s cílem soustředit zde osoby podezřelé z ohrožování bezpečnosti USA.