Francouze čeká několik krušných dní kvůli vlně stávek na protest proti vládnímu plánu důchodové reformy, která má odstranit výhody některých kategorií zaměstnanců. Už na úterý 20:00 SEČ je ohlášeno zahájení časově neomezené stávky železničářů, ve středu budou stávkovat energetici a pracovníci pařížské městské dopravy a příští týden státní zaměstnanci.

Situaci v železniční dopravě může navíc zkomplikovat levicově naladěná část studentstva, jejíž předáci o víkendu studenty vyzvali, aby v úterý "na znamení solidarity s železničáři" blokovali nádraží. Krátké takové blokády se uskutečnily už koncem minulého týdne v Rennes a v Lille a vedly k zuřivým hádkám studentů s cestujícími.

Největší odborová centrála CGT v pondělí s poukazem na možné bezpečnostní důsledky iniciativu radikálních studentů odmítla. Blokády nehodlá podpořit ani hlavní studentská organizace UNEF. Studentští radikálové už teď blokují přes deset univerzit na protest proti nedávno přijatému zákonu o vysokých školách.

Ke stávce železničářů vyzvalo sedm z jejich osmi odborových organizací. Podle pondělních odhadů pojede v první den stávky jen 90 ze 700 expresů TGV. Provoz pařížského metra má být ve středu omezen na desetinu.