V Řecku se dnes zastavil na celý den provoz nemocnic, bank, škol, soudů a všech veřejných služeb na protest proti plánům vlády radikálně zreformovat penzijní sytém. Celonárodní stávka začala z podnětu velkých odborových centrál o půlnoci na dnešek a bude trvat celých 24 hodin.

Nemocnice už veřejnosti oznámily, že po dobu stávky budou přijímat pouze naléhavé případy. Doprava v zemi stojí, a to včetně lodního spojení mezi pevninským Řeckem a hlavními ostrovy. Letadla zůstala na zemi, protože do protestu se zapojili i zaměstnanci letového provozu.

Částečně zachová provoz aténské metro, ale jen proto, aby se do centra města dostali účastníci dvou manifestací. Vlaky podzemní dráhy se po pěti hodinách, až manifestace skončí, zastaví také.

Stávkují i novináři, zrušeny byly všechny zpravodajské relace v rozhlase i v televizi. Na noviny bude mít dnešní stávka dopad až zítra, kdy Řecko zůstane bez denního tisku. Soudy dokonce stávkují už druhý den, protože právníci a soudci zastavili práci už v úterý.

Veřejnost má obavy, že reforma povede především ke snížení penzí

Další problémy kvůli nesouhlasu odborářů se změnami penzijního systému čekají Řecko i příští týden. Nový jednodenní protest oznámily zdravotnické profese, včetně zubařů a zaměstnanců lékáren. Na dva dny zastaví práci opět soudy.

Odborové svazy se staví odmítavě vůči snahám vlády sjednotit roztříštěný penzijní systém a zrevidovat činnost asi 170 penzijních fondů, které v zemi fungují. Veřejnost má obavy, že reforma povede především ke snížení penzí a ke zvýšení věkové hranice nezbytné pro odchod do důchodu.

Penzijní fondy do budoucna zatěžuje odhadovaný celkový deficit mezi 120 až 400 miliardami eur. Vláda varuje, že pokud se nepřistoupí k reformě, tento deficit výrazně poznamená státní rozpočet na celé nadcházející desetiletí.