Recidivista Antonín Novák, kterého česká policie obvinila ze znásilnění a vraždy devítiletého Jakuba z Havlíčkova Brodu, se na Slovensku vyhýbal nařízené psychiatrické léčbě. Podle listu Sme se o tom okresní soud v Rožňavě dozvěděl už loni v prosinci, ale k policii se tato informace nedostala.

Slovenští policisté tak ve spolupráci s českými kolegy hledali třiačtyřicetiletého Nováka pouze jako podezřelého z podvodu a nikoli jako nebezpečného pachatele.

Důvody, proč soud nepožádal policii o spolupráci, zatím nejsou známé. Mluvčí příslušného soudu se k případu vyjádří ve středu, ministerstvo spravedlnosti zatím nereagovalo.

Nováka naposledy odborníci v Plešivci léčili v roce 2004. Tam byl převezen ihned po odpykání 4,5letého trestu za pohlavní zneužití nezletilého. Deník Sme s odvoláním na člena terapeutického týmu v léčebně píše, že léčba Nováka probíhala úspěšně, a proto dali odborníci návrh na změnu z ústavní léčby na ambulantní.

Čtěte více

"Mimo kontrolu"

Přibližně po roce ale muž přestal chodit na pravidelné kontroly a okresní soud v Rožňavě ho v únoru 2007 upozornil na povinnost v terapii pokračovat. Novák se prý na čas polepšil, ale naposledy se na kontrolu dostavil loni v srpnu.

"Přestal užívat tlumící léky, tedy to, co jej drželo na uzdě. Pudy se dostaly mimo jeho kontrolu, už je racionálně nedokázal ovládat," řekl deníku Sme psychiatr, který zná Novákův případ.

Zdravotnické zařízení dalo soudu písemné oznámení a navrhlo, aby se muž znovu léčil ústavně a nikoli ambulantně. Soud ale na oznámení nijak nereagoval.

Slovenští policisté do mezinárodní databáze uvedli, že pátrají po Novákovi jako po podezřelém z majetkové trestné činnosti. Na jeho předchozí trestnou činnost prý upozornit nemohli, protože Novák si odpykal všechny tresty.

"Spravedlnosti bylo v tomto ohledu učiněno zadost," řekl policejní mluvčí Martin Korch.

Kdyby ovšem policisté na Slovensku věděli, že se Novák vyhýbá ústavní léčbě, mohli po něm vyhlásit nové pátrání - a o tom by se dozvěděli i jejich čeští kolegové.