Albert_II.__192x128_.jpgUčinil tak v předvečer belgického státního svátku, kterým si země připomíná výročí nástupu prvního belgického krále na trůn v roce 1831. Belgie se v posledních dnech opět zmítá v hluboké politické krizi, za níž stojí spory mezi vlámskými a valonskými stranami vládní koalice.

"Musíme vymyslet nové způsoby, jak spolu žít v naší zemi," uvedl Albert, podle něhož je potřeba, aby byli Belgičané jednotní a tolerantní. Král se v projevu několikrát odvolal na svého zesnulého bratra Baudouina, který během svého panování působil jako jednotící prvek mezi valonským a vlámským obyvatelstvem.

Albert ve čtvrtek odmítl přijmout rezignaci premiéra Yvese Letermea. Ten králi nabídl svou demisi v pondělí poté, co se mu nepodařilo vyřešit spory ve vládní koalici. Král chce, aby Leterme dál vyjednával o řešení krize, která Belgii sužuje od loňského června, kdy se v zemi konaly volby.

Vlámové a Valoni

V Belgii tvořené frankofonním jihem (Valonskem), vlámsky hovořícím severem (Vlámskem) a dvojjazyčným Bruselem představují asi 60 procent z 10,5 milionu obyvatel Vlámové. Ti chtějí pro svůj bohatší region větší pravomoci, třeba ve správě peněz či sociálních otázkách. Valoni se tomu brání. Bojí se, že by to nabouralo solidaritu v zemi a mohlo by to otevřít cesty k budoucímu rozpadu země, o němž se v souvislosti s přetrvávající krizi hovoří častěji než dříve.

Čtěte více o současné belgické krizi

Podle jazyků jsou v Belgii rozděleny i politické strany, což se právě stalo "osudným" i Letermeovi, který kvůli sporům kabinet sestavil až v březnu. V pondělí podal demisi, neboť se mu s partnery z koalice tvořené vlámskými i frankofonními stranami nepodařilo vyřešit potíže týkající se reformy institucí a jednoho volebního okrsku. Spory při vyjednávání o vládě přitom politici odložili stranou, aby kabinet vůbec vznikl.

Albert nepřijal Letermeovu rezignaci a premiéra požádal, aby pokračoval v pokusech o realizaci vládního programu. S hledáním kompromisu a oživením dialogu nyní mají pomoci další tři vybrané politické osobnostmi: trio François-Xavier de Donnea, Raymond Langendries a Karl-Heinz Lambertz má králi do konce měsíce referovat o vývoji jednání.