olmert-medvedev__192x128_.jpgIzraelský premiér Ehud Olmert navštívil v uplynulých dvou dnech Moskvu. Cílem jeho návštěvy u ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva byl příslib, že Moskva nedopustí, aby se ruské moderní zbraně dostaly do rukou úhlavních nepřátel Izraele, Íránu a Sýrie.

Nakonec však podle svých slov nedostal konkrétní odpověď na otázku, zda Rusko uskuteční plánovaný prodej protiletadlového obranného systému S-300, který by tak skončil v rukou Íránu. O prodeji budou obě strany ještě jednat.

"Odjíždím s pocitem, že ruská vláda chápe dobře pozici Izraele a je si vědoma toho, jaký dopad by měl prodej jejích zbraní na stabilitu v regionu," řekl Olmert po návštěvě Moskvy. Izraelského premiéra, kterému již brzy vyprší mandát, údajně Medvěděv ujistil, že Rusko nedovolí, aby byl Izrael ohrožen.

Čtěte více:

Olmert zdůraznil, že strany se domluvily na zahájení trvalého dialogu o obraně a na vytvoření strategického týmu, který bude jednat o prodeji zbraní. Nakonec se neuskutečnila společná tisková konference obou státníků, jak bývá obvykle zvykem.