Větší pokuty, padesátka v obcích, 130 km/h na dálnici a celoroční svícení. To jsou novinky, na které si od neděle musejí zvykat řidiči na Slovensku. Nová pravidla silničního provozu se dotkla také cyklistů a chodců.

Největším strašákem řidičům jsou od začátku února velké pokuty a další sankce za dopravní přestupky. Policie přitvrdí, varovala předem slovenská média. Až dvojnásobné pokuty hrozí lidem za rychlou jízdu a řízení pod vlivem alkoholu. Podobně jako v Rakousku nebo Slovinsku jsou 1 300 euro.


Policisté navíc posílili svá komanda o nejnovější techniku, pomocí které má bojovat s neposlušnými řidiči. "Máme speciální útvary zaměřené na agresivní řidiče. Takové, které nedodržují rychlost, dělají "myšky" a podobně. Pokud bude řidič zachycen na kameře opakovaně při spáchání přestupku, za volantem na pár let skončil," varoval ministr vnitra Robert Kaliňák.

Změny

Pokud vás na Slovensku chytí s více než 0,28 promile v krvi, policista vám může udělit nejvyšší pokutu. Draze vyjde také odmítnutí dechové zkoušky nebo testu na drogy. Vedle pokuty hrozí i dlouholetý zákaz řízení.

Drahý bude na Slovensku dále útěk z místa nehody, které bude stát až 820 eur, a přecházení na zakázaném místě. Za to by chodci mohli zaplatit až 300 euro.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

 

Opatrní by měli být i cyklisti, kteří se brání helmě a speciálnímu oblečení. Nový zákon jim totiž nařizuje povinné nošení helmy a reflexního oděvu. Pokud nebudou tato pravidla respektovat, mohlo by je to stát až 100 euro.

Přísnější pravidla postihnout také chodce. Zákon jim mimo jiné zakazuje poslech hudby při přecházení vozovky. "Pěší nesmí používat walkmany a podobná zařízení," stojí v předpisu.

Nikdo by navíc neměl spoléhat na to, že se přísným pravidlům vyhne. Pohyb řidičů na Slovensku totiž od neděle monitoruje o 1 300 policistů více než dosud. Například v Bratislava se počet strážců zákona zdvojnásobil, a to na téměř pět set.