První z údajných teroristů zadržovaných na americké základně u Guantánama na Kubě přiletěl do Francie. Oznámilo to francouzské ministerstvo zahraničí.

"Lakhdar Boumediene přicestoval do Francie z věznice v Guantánamu," uvedl v komuniké mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Eric Chevallier. Místo, kde letoun z Boumedienem přistál, ale odmítl prozradit. Řekl jen, že francouzské úřady pro propuštěnce zajistily veškerou lékařkou péči, pokud by ji potřeboval. Boumediene by se měl ve Francii připojit ke své manželce a dcerám Radjae a Rahmě, které pár hodin před ním dorazily do Francie z Alžírska.

Boumediene byl jedním z vězňů z Guantánama, kteří své zadržování napadli u amerického nejvyššího soudu a se svou stížností uspěli. Na Guantánamu byl vězněn více než sedm let. Několikrát vyhlásil hladovku a musel být při životě udržován infúzemi. Byl zatčen v roce 2001 v Bosně, kde tehdy legálně žil. Americkým úřadům byl předán s podezřením, že stál za atentátem proti americkému velvyslanectví v Sarajevu. Na Guantánamo byl dopraven hned v prvních dnech, co byla tato věznice zřízena.

Francie jako první

Francie je první zemí Evropské unie, která přijala propuštěnce z Guantánama, který není jejím občanem a který ani nemá trvalé bydliště ve Francii.

Americký prezident Barack Obama v lednu nařídil uzavření věznice v Guantánamu do jednoho roku. O přijetí údajně šesti desítek vězňů z ní požádal Evropu. Reakce na to byla vesměs chladná.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy projevil minulý měsíc ochotu přijmout jednoho vězně. Bez uvedení počtu prý vyjádřily podobný postoj i Španělsko a Velká Británie. V Německu, které bylo údajně požádáno o přijetí deseti propuštěných, se z vlády ozvaly rozporné hlasy. Pokud jde o Českou republiku, tehdejší ministr vnitra Ivan Langer řekl, že Praha o přijetí žádného propuštěného neuvažuje.

Spojené státy byly ve světě kvůli věznici široce kritizovány, protože tam držely lidi v právním vakuu.