Francouzský premiér François Fillon pronesl v parlamentu výroky, které jsou nepřímou kritiku českého předsednictví Evropské unie. Čechy viní z podílu na nízké účasti Evropanů ve volbách do Evropského parlamentu.

O premiérově vyjádření informují středeční francouzské sdělovací prostředky.

"Musí se přiznat, že v posledních měsících se Evropská unie vrátila k postupu poznamenanému pomalým hledáním minimálního konsensu. Vzhledem k mimořádné krizi, kterou procházíme, a vzhledem k velkým výzvám, kterým musíme čelit, tato Evropa malých kroků a kompromisů je zcela nepřijatelná," prohlásil Fillon, aniž jmenoval české předsednictví, v projevu ve francouzském parlamentu.

"S tím občané nesouhlasí a to je jedno z poselství těchto voleb," dodal Fillon. 

Volby do Evropského parlamentu se ve všech 27 členských státech EU uskutečnily minulý týden. Výrazně v nich posílila pravice, tedy i strana, kterou reprezentuje francouzský premiér. Levicové strany přišly o čtvrtinu křesel v Evropském parlamentu. Silnější jsou také extrémistické strany.Účast byla nejnižší v historii, 43 procent.

Francouzský premiér také uvedl, že je přesvědčen, že příští předsednictví (švédské - pozn. red.) opět vnese "energii", což se ukáže už na příští Evropské radě, čili summitu v Bruselu příští čtvrtek. I tento výrok se dá chápat jako kritika Čechů, respektive situace, kdy uprostřed půlroční periody padla vláda předsednické země.

Není to poprvé, co se Francie pustila do České republiky jako předsedající země EU. Česko po Francii převzalo žezlo v EU a už při stratu, kdy byl ještě předsedou Evropské rady Mirek Topolánek, prezident Sarkozy několikrát naznačil, že by bylo lepší, aby Francieměla svůj mandát delší.