Spojené státy rozmisťují na Havaji kvůli možné hrozbě ze Severní Koreje pozemní protiraketový systém. Podle agentury AP to ve čtvrtek oznámil americký ministr obrany Robert Gates. USA také na Havaji umístily radar. Oba systémy teoreticky mohou zaznamenat a následně sestřelit raketu, kterou by Severní Korea mohla vystřelit.

Gates uvedl, že Spojené státy bedlivě sledují chování Pchjongjangu. Podle něho existují obavy, že by Severní Korea mohla raketu vypálit ve směru Havaje, nicméně neřekl, nakolik podle něj toto riziko hrozí.

Japonský list Jomiuri šimbun dnes napsal, že Severní Korea by mohla vypálit svoji nejmodernější raketu kolem 4. července, kdy Spojené státy slaví Den nezávislosti. Podle deníku jde pravděpodobně o raketu Tepodong-2 s dráhou doletu až 6500 kilometrů. Severní Korea by ji zřejmě odpálila ze svého severozápadního pobřeží.

Rada bezpečnosti OSN minulý pátek zpřísnila sankce proti Severní Koreji za to, že koncem května provedla svůj druhý jaderný test. Pchjongjang na to zareagoval dalšími výhružkami.