Němcům se příliš nezamlouvá představa, že by jejich domy a byty mělo od září prosvítit jen tlumené světlo z úsporných žárovek. V posledních týdnech proto vzali útokem hobbymarkety a vytvářejí si zásoby klasických žárovek, které brzy zmizí z trhu. Ty úsporné je zřejmě odrazují i cenou.

Od letošního prvního září už nebudou v celé Evropské unii na trh uváděny klasické žárovky nad 100 wattů, ani jejich matné varianty. Začátek následujícího měsíce nicméně není datem kompletního stažení žárovek z oběhu - obchodníci budou moci ještě po tomto datu vyprodat ty zásoby žárovek, které byly uvedeny na trh dříve.

"Lidé si syslí zásoby" 

Provozovatelé obchodních řetězců jako je Hornbach, Obi nebo Praktiker v Německu potvrzují, že lidé doslova "křečkují" a nakupují všechny možné druhy žárovek, počínaje těmi 100wattovými, i svítidel ve velkém.

Nezapírají proto, že se na podobnou situaci připravili - spustili různé akce a výhodné nabídky, a tak zatím zvládají poptávku po tomto křehkém zboží uspokojovat.

"Je to neuvěřitelné, v našich prodejnách v Hamburku se jen za první půl rok zvedl odbyt 100wattových žárovek o celých 337 procent," řekla serveru Welt Online mluvčí obchodního sítě hobbymarketu Max-Bahr.

Jde přitom o řetězec, který je certifikován jako šetrný k životnímu prostředí. "Lidi ale často chtějí něco jiného," připouští mluvčí.

Žárovky v akci

Ostatní řetězce vesměs pohotově reagují na "škudlící" mentalitu zákazníků. Například prodejny Praktiker nabízejí balení 60wattových žárovek po deseti kusech za necelé 1,5 eura (cca 40 Kč).

Vědí, co dělají - zákazníci už podle obchodníků už většinou nedají podobně výhodné zboží z ruky. Za poslední půl rok prodal hobbymarket o 180 procent více 100wattových a matných žárovek než v předchozím roce. A poptávka po svítidlech stále narůstá.

Německo jednoznačně vede evropský prodej starých žárovek. Poptávka sice vzrostla také ve Francii, Velké Británii nebo Nizozemí, tam ale čísla hovoří maximálně o 30procentním nárůstu prodeje.

Novinka EU týkající se klasických svítidel začne v celé unii platit 1. září. Další změnu mohou spotřebitelé očekávat v roce 2010, kdy bude omezen příkon žárovek na maximálně 75 wattů. Do roku 2012 se pak budou z trhu postupně stahovat žárovky až do příkonu 15 wattů. Po tomto datu už bude definitivně možné prodávat jen úsporné žárovky.