Slovensko v pondělí převzalo tři vězně z americké základny Guantánamo na Kubě. Informoval o tom bez bližších podrobností mluvčí policejního prezídia v Bratislavě Martin Korch. Muži, jimž nebyl prokázán terorismus, se mají na Slovensku integrovat do běžného života.

O přijetí trojice zajatců z kontroverzní věznice rozhodla už dříve slovenská vláda. Policie podrobnosti o převozu a umístění trojice tají. Odůvodňuje to ochranou jejich bezpečnosti.

Nejde o zločince

USA chtějí uzavřít guantánamskou věznici, kde bez soudu zadržují osoby podezřelé z terorismu. Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák nedávno oznámil, že Slovensko si trojici, která nikdy nebyla kvůli terorismu obviněna a odsouzena, vybralo samo.

"Nejde o zločince, nikdy nebyli obviněni a odsouzeni," řekl minulý týden Lajčák. Dodal, že obyvatelům Slovenska kvůli přijetí osob propuštěných z Guantánama žádné riziko nehrozí, a zdůraznil, že trojice na Slovensko přijede dobrovolně. Nemůže se vrátit do vlasti, protože by jí tam "kvůli nízké úrovni demokracie a ochrany lidských práv" mohlo hrozit pronásledování.

Guantánamskou věznici nechal po teroristických útocích na Spojené státy z 11. září 2001 zřídit tehdejší americký prezident George Bush. Věznice funguje od ledna 2002, kdy tam byly dopraveny první osoby podezřelé z teroristických akcí či z příslušnosti k afghánskému hnutí Taliban nebo k teroristické síti Al-Káida. Od té doby věznicí prošlo na 770 lidí, z nichž většina nebyla nikdy obviněna. Objevily se rovněž zprávy, že vyšetřovatelé se uchylují k mučení.