Za povolení cest do USA v bezvízovém elektronickém programu ESTA se bude platit deset dolarů (zhruba 190 korun). Rozhodl o tom v pátek americký Senát. Nový zákon se kromě České republiky bude týkat dalších 35 zemí. K uvedení v platnost zbývá ještě podpis prezidenta Obamy, který programu nedávno vyslovil podporu.

Zákon má zvrátit trend posledních let, kdy zájem zahraničních turistů o cesty do Spojených států klesá. Zřizuje proto neziskovou organizaci, jež bude cestování do země propagovat, obdobně jako například v Česku agentura CzechTourism. Kromě propagace také bude zájemcům o cestu do Spojených států pomáhat s vyřizováním víz.

Část provozu organizace bude hrazena z nových poplatků, které budou platit i Češi. Celkem by tak vláda měla podle odhadů vybrat kolem 100 milionů dolarů ročně, další prostředky na program poskytne soukromý sektor.

EK: Opatření je břemenem pro evropské turisty

Plány Spojených států na zpoplatnění ESTA v minulosti opakovaně kritizovala Evropská komise. Opatření by podle ní znamenalo další břemeno pro evropské cestující do Ameriky. Návštěvníci ze států, s nimiž USA bezvízový styk nemají, nicméně platí za vyřízení cestovních dokladů 131 dolarů (téměř 2500 korun).

O internetovou registraci ESTA žádá v průměru 50.000 cizinců denně a většina žádostí je vyřízena kladně. Češi víza do USA nepotřebují od 17. listopadu 2008. Bezvízový režim se vztahuje pouze na turistické a služební cesty trvající nejvíce tři měsíce. Ve všech dalších případech musejí mít cizinci vízum.

Podle zprávy Cestovní asociace Spojených států se mezi roky 2000 a 2009 zájem o cestování do země snížil z 25,9 milionu příjezdů z počátku tohoto období na 23,5 milionu na jeho konci - údaje nezahrnují Mexiko a Kanadu. V celém světě přitom ve stejném časovém úseku vzrostl z 682 milionů na 880 milionů. Jedním z důvodů poklesu cest do USA jsou zpřísněné bezpečnostní požadavky a vízová politika po teroristických útocích na USA z 11. září 2001.