Bezpilotní letouny americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) zabíjejí teroristy - a civilisty - v Pákistánu prakticky denně. Tyto stroje bez lidské posádky se stávají nejoblíbenější zbraní v boji proti Al-Káidě a jejím spojencům. Ovšem jejich politické, vojenské a morální dopady jsou nevypočitatelné, napsal na svých internetových stránkách německý list Der Spiegel.

Jaké jsou náklady na zneškodnění teroristy jeho zabitím? Během 14 měsíců využila CIA bezpilotní a důkladně vyzbrojené malé letouny k provedení patnácti úderů na cíle, kde se údajně ukrýval vůdce pákistánské odnože Talibanu. Pátého srpna 2009 při šestnáctém pokusu bezpilotní letouny Baitulláha Mahsúda konečně zabily.

Toho dne se letoun typu Predator vznášel asi tři kilometry nad domem Mahsúdova tchána kdesi v pákistánské kmenové oblasti Jižní Vazíristán. Infračervená kamera letadla poslala v reálném čase mimořádně ostrý obrázek na vrchní velitelství CIA v Langley v americkém státě Virginie. Na záběrech seděl vůdce pákistánského Talibanu na střeše domu ve společnosti své manželky, strýce a lékaře.

Právě v té chvíli kdosi tisíce kilometrů vzdálený ve Spojených státech stiskl knoflík a z letounu se odpálily dvě rakety typu Hellfire. Mahsúd byl zabit a s ním i dalších 11 lidí. Avšak "lov" na Mahsúda stál životy mnohem víc než jen jedenácti lidí. Podle odhadů zemřelo 207 až 321 osob během oněch šestnácti pokusů o jeho zabití a je jisté, že ne všichni byli bojovníky Talibanu.

(Článek pokračuje pod fotogalerií)

Obama předčil Bushe

Jaká je tedy cena za eliminaci jednoho teroristy? S bezpilotní válkou začal předchozí americký prezident George Bush. Ovšem jeho nástupce, nositel Nobelovy ceny za mír Barack Obama, v tomto programu nejen pokračuje, ale povýšil ho na preferovanou metodu zabíjení Al-Káidy a jejích spojenců.

Během prvních 13 měsíců Obamovy vlády bylo z bezpilotních letounů odpáleno víc raket než za celých osm let dvou Bushových prezidentských mandátů. A v letošním roce armáda USA pravděpodobně poprvé vycvičí víc pilotů bezpilotních letounů než stíhaček, říká P.W. Singer, odborník na moderní vedení války z washingtonského výzkumného ústavu Brookings Institution. Podle Singera bude až třetina všech letadel, které armáda v budoucnu pořídí, bez lidské posádky.

V kterýkoli okamžik kteréhokoli dne je na nebi nad Pákistánem několik bezpilotních letounů zapojených do protiteroristické akce. Další jsou na obloze nad Jemenem, Irákem, Afghánistánem a Somálskem. Bezpilotní letouny si dosud připsaly řadu úspěchů - raketou odpálenou z nich byl zabit například Nadžmiddín Džalolov, vůdce Svazu islámského džihádu (IJU), skupiny, která je aktivní v Afghánistánu a jejíž němečtí členové plánovali sérii pumových útoků v Německu.

Raketa odpálená z bezpilotního letounu údajně zabila i Baitulláhova nástupce Hakimulláha Mahsúda, jakkoli to Taliban zatím popírá. Při podobném útoku v Severním Vazíristánu byl usmrcen také jeden z vrcholných představitelů Al-Káidy v Afghánistánu abú Lais Libí. A tento seznam by mohl pokračovat. Odborníci věří, že pouze 50 skutečně významných vůdců Al-Káidy je stále naživu - a bezpilotní letouny jsou považovány za nejúčinnější zbraň proti nim.

Zabití kliknutím myši

Není nijak překvapivé, že jsou ozbrojenci čím dál tím paranoidnější a snaží se ještě víc zneviditelnit. Pronásledují také místní informátory a zabíjejí kohokoli, na koho padne podezření ze spolupráce s Američany.

Bezpilotní letouny CIA takzvané globální válce proti teroru doslova daly křídla. O tom není pochyb. Ale jiné otázky zůstávají a další se nově objevují. Je správné, aby demokratický, ústavou se řídící stát zabíjel kliknutím myši? Kdo hlídá agenty CIA, kteří jsou do akcí zapojeni, a kdo dohlíží na soukromé společnosti, od nichž pochází část odvedené "špinavé práce"? V pravomoci koho jsou připravovány seznamy "terčů", o nichž se předpokládá, že aktuálně obsahují jména 367 teroristů plus zhruba 50 afghánských drogových baronů, kteří jsou pravděpodobně rovněž v hledáčku?

Krom toho nikdo nedokáže říct, kolik civilistů umírá spolu s teroristy - nebo místo nich, pokud zamýšlený terč stihl před útokem změnit místo pobytu. Odhady toho, kolik procent obětí útoků bezpilotních letounů tvoří civilisté, se velmi liší a sahají od deseti do 90 procent. Peter Bergen, analytik New America Foundation, odhaduje, že zhruba třetina mrtvých jsou nevinní civilisté. Je toto číslo přijatelné? Odpověď je sporná a třeba podle Bergena je program bezpilotních letounů "jen tou nejméně špatnou možností".