Po necelém roce na útěku se rakouským policistům ve spolupráci s českými kolegy podařilo zatknout podnikatele Romana Vaškůje. Ten měl loni v červenci nastoupit do vězení, aby si odpykal 7,5letý trest odnětí svobody za daňového úniky při obchodování s palivy.

"Roman Vaškůj byl na základě evropského zatykače zadržen ve středu odpoledne ve Vídni. Rakouská justice nyní bude rozhodovat o jeho vydání. Neočekáváme, nějaké komplikace, ale nelze odhadnout, jak dlouho to bude trvat. Záleží mimo jiné i na krocích obhájce," řekla mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká serveru iDnes.cz, který o dopadení informoval jako první.

Daňové úniky a pokus o úplatek 

Vaškůj podle obžaloby poškodil stát o více než půl miliardy korun, když dovážel v letech 1994 a 1995 ze Slovenska motorovou naftu a benzin, ale údajně se vyhýbal placení daní. Pravomocný verdikt odnětí svobody na 7,5 roku a pokutu 2 miliony korun potvrdil loni v květnu Vrchní soud v Olomouci.

Následně i Nejvyšší soud odmítl dovolání obou odsouzených. Před výkonem trestu se ale Vaškůj skrýval v zahraničí a byl na něj vydán eurozatykač.

Vaškůj figuroval i v bývalé korupční aféře expředsedy lidovců Jiřího Čunka. Spolu s Petrem Šmiřákem se podle přerovského soudu měli pokusit uplatit Čunkovou bývalou sekretářku Marcelu Urbanovou. Za to, že Urbanová podepíše čestné prohlášení a vezme svoji výpověď zpátky, jí měli nabízet peníze, luxusní dovolenou i další výhody a přinesli jí rovněž Čunkův omluvný dopis s jeho údajným podpisem.

Urbanová to ale ohlásila policii. Šmiřákovi uložil soud trest 15 měsíců ve vězení, Vaškůje jako uprchlého pouze uznal vinným. Deník Mladá frotna Dnes koncem dubna informoval o tom, že se oba muži i státní zástupce proti rozsudku odvolali.