Eurozóna čeká, že Slovensko schválí finanční pomoc Řecku a vznik záchranného fondu eurozóny za podmínek, které vyjednala bývalá vláda premiéra Roberta Fica. Novinářům to po zasedání ministrů financí eurozóny řekl lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

"Během dnešní diskuse jsme dali jasně najevo, že očekáváme, že slovenská vláda podepíše rámcovou dohodu (o vzniku záchranného fondu) a přijme všechny závazky předchozí vlády," uvedl Juncker.

Slovenská premiérka Iveta Radičová po jednání s prezidentem EU Hermanem Van Rompuyem navzdory Junckerovým vyjádřením uvedla, že Bratislava bude chtít nadále o vzniku záchranného fondu ve výši 440 miliard eur (zhruba 11,5 bilionu korun) jednat, finanční pomoc silně zadluženému Řecku přitom úplně odmítla.


"Všichni jsme nového slovenského ministra financí vyzvali, aby postupoval rychle s posledním podpisem a umožnil tak, aby dohoda vstoupila v platnost," dodal Juncker. Lucemburský premiér tak v podstatě potvrdil slova, která dopoledne pronesl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Podle něj v případě slovenského odporu ke vzniku záchranného fondu již neexistuje žádný prostor k jednání.

Ministři financí eurozóny jsou i nadále přesvědčeni, že záchranný fond eurozóny začne fungovat ještě během července. Jejich naděje se přitom upínají ke středečnímu zasedání slovenské vlády, která by mohla rozhodnout o schválení fondu.