Od vzniku nové české vlády "hrozí Rusku ztráta velice slibných kontraktů", napsal dnes ruský list Kommersant. Kabinet Petra Nečase se podle deníku vynasnaží prodat státní majetek tak, aby jej nezískalo Rusko, a je také odhodlán podniknout vše, aby ze hry o dostavbu jaderné elektrárny Temelín vyřadil ruskou firmu Atomstrojexport.

"Sázku na perspektivní rozvoj jaderné energetiky udělala ještě předchozí středopravá vláda Mirka Topolánka kvůli obavám o energetickou bezpečnost země. Závislost na Rusku v této sféře nabrala podle českého vedení hrozivých rozměrů," uvedl list.

Připomněl, že z Ruska pocházejí dvě třetiny ropy a čtyři pětiny zemního plynu dovážené do Česka. I letadla na pražském letišti tankuje ruský koncern Lukoil, který se snaží ovládnout české rafinerie. A Temelín od počátku roku pracuje na ruském palivu od firmy TVEL, která chce v Česku postavit závod na výrobu paliva se záměrem dodávat jej do celé Evropy.

"Ale hlavní spočívá nejspíše v tom, že Rusové možná hrají klíčovou roli v tendru na dostavbu nových jaderných objektů," tvrdí Kommersant s tím, že ve hře o dostavbu jaderné elektrárny Temelín zůstávají tři uchazeči: ruský Atomstrojexport, americký Westinghouse a francouzská Areva. "Formálně má o výsledcích tendru rozhodnout vedení ČEZ ... Ale fakticky, jako v jakékoli evropské zemi, přijetí takového rozhodnutí silně ovlivní česká vláda."

Kommersant rovněž upozornil, že Nečasova vláda - aby zajistila miliardy pro státní pokladnu - hodlá již v prvních týdnech své činnosti posoudit úplný či částečný prodej mnoha velkých firem pod státní kontrolou, jako jsou České aerolinie, pivovar Budvar, Česká pošta, České dráhy či Lesy ČR. Z akcií ČEZu, jedné z největších firem střední a východní Evropy, však hodlá prodat jen sedm procent, aby si uchovala nad firmou nejen kontrolu, ale i maximální vliv na její projekty, především dostavbu Temelínu a modernizaci starších jaderných elektráren Dukovany na Moravě a Jaslovské Bohunice na Slovensku.