Zvláštní soudy

Kdy vznikly

Vězení pro podezřelé z terorismu bylo na Guantánamu zřízeno v roce 2006, ještě za prezidenta George W. Bushe. Vojenská základna na Kubě byla vybrána, protože neleží na území Spojených států, takže tam nebylo nutné dodržovat zákony platné v USA, zvláště co se týče postavení a práv zadržovaných.

Pochybnosti

Kritici vězení na Guantánamu vytýkali, že tamější poměry fakticky umožňují bezprávný stav. Tento názor podpořil svým rozhodnutím i Nejvyšší soud USA. Administrativa George W. Bushe tvrdila, že zřídit vězení na Guantánamu bylo a je nezbytné kvůli trvající "válce proti terorismu".

Nynější stav

Barack Obama zvláštní vojenské soudy nezrušil, jak sliboval, ale výrazně změnil jejich status a pravidla. Mimo jiné zakázal používat při výslechu nátlak a mučení. Kritici nadále tvrdí, že poměry na Guantánamu jsou "právní černou dírou".

Namísto slibů začíná nový kontroverzní proces. Přelíčení s dnes třiadvacetiletým Omarem Khadrem vyvolává ve Spojených státech odpor, a mnozí připomínají slib prezidenta Baracka Obamy, že základnu Guantánamo zavře.

"Prezident Obama se rozhodl napsat další smutnou, opovrženíhodnou kapitolu v knize vojenských tribunálů. Bohužel přitom začíná s případem dětského vojáka," řekl nedávno armádní právník Jon Jackson, jenž Khadra zastupuje. Jeho mandant může být odsouzen až na doživotí.

Soud je považován za výjimečný také proto, že obžalovanému Omaru Khadrovi bylo v době činu, kvůli kterému hrozí i doživotí, patnáct let. I nyní, ve svých třiadvaceti letech, je nejmladším vězněm na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě. "Budeme svědky prvního procesu s dětským vojákem v moderní historii," prohlásil Khadrův advokát Denis Edney.

Omar Khadr je nyní jediným "zápaďanem" uvězněným na Guantánamu. Protože se narodil v Torontu, má kanadské občanství. Jeho otec byl vlivným členem Al Káidy, který se podílel na teroristických akcích a byl zabit v roce 2003. Byl to také on, kdo svého, tehdy velice mladého syna, vyslal do tréninkových táborů teroristů v Afghánistánu.

Obhajoba nepopírá, že obžalovaný byl v červenci 2002 na základně Al Káidy v Afghánistánu, když na ni zaútočila americká jednotka. Snaží se však vyvrátit, že to byl Omar Khadr, kdo v boji hodil ruční granát, který zabil jednoho amerického vojáka. Stejně tak s odkazem na tehdejší věk bude obhajoba tvrdit, že byl pouze nedobrovolným účastníkem střetu. Advokáti poukazují na to, že v podobných situacích například v Africe, jsou "dětští vojáci" považováni více za oběti než za pachatele.

Sporné výpovědi

Tomuto výkladu odporují předchozí výpovědi obžalovaného. Ten však prohlašuje, že k nim byl přinucen nátlakem a mučením. Proto bylo už na začátku procesu klíčové rozhodnutí soudce Patricka Parishe, že i tyto zpochybňované výpovědi je možné u soudu předložit jako důkaz. Právě toto rozhodnutí může být pro výsledek určující.

Soudce sice své rozhodnutí nijak nezdůvodnil, ale než jej vynesl, vyslechl řadu svědků z řad vyšetřovatelů ze CIA a FBI. U soudu byl také promítnut videozáznam, kde je vidět, jak se Omar Khadr urputně brání i tomu, aby byl zvážen.

Obamův nesplněný slib

Proces na Guantánamu je považován za kontroverzní také proto, že Barack Obama ještě v kampani před prezidentskými volbami slíbil, že vězení i procesy na vojenské základně mimo území Spojených států zruší.

Nejvíce kritiky se na poměry na Guantánamu sneslo po zprávách, že vězňové jsou tam podrobováni mučení, včetně metody simulující topení, takzvaný waterboarding.

Obamův závazek však zůstal nesplněn. Hlavní příčinou byl odpor jednotlivých států USA přijmout na své území vězně podezřelé ze spojení s mezinárodním terorismem.

Barack Obama tak zvláštní vojenské soudy na Guantánamu ponechal, ale jejich procesní pravidla jsou od loňska méně striktní. Vězňové mají větší svobodu pohybu a na rozdíl od minulosti si také mohou volněji volit své advokáty, a to z řad civilistů. Z původních 800 nyní na Guantánamu zůstává 176 vězňů.


PROCES
Vysoká představitelka OSN včera kritizovala proces na americké základně Guantánamo s Kanaďanem Omarem Khadrem obžalovaným z válečných zločinů. Američané ho zatkli v Afghánistánu v roce 2002, když mu bylo 15 let.
Kresba: REUTERS