Slovenská národní loterijní společnost Tipos by měla odvést do státního rozpočtu mimořádných 40 milionů eur (asi 993 miliony korun) na odstraňování následků povodní, které nedávno zasáhly Slovensko. Navrhlo to ministerstvo financí v novele zákona o hazardních hrách. Stoprocentním akcionářem Tiposu je stát. Společnost loni odvedla do rozpočtu 29,2 milionu eur (asi 725 milionů korun).

Tipos původně předpokládal, že letos přispěje do státní kasy částkou 27,5 milionu eur (asi 683 miliony korun). "Požadavek ministerstva nepovažujeme za zcela správný. Předpokládám, že asi polovinu částky bychom mohli převést okamžitě z finanční rezervy," řekl šéf společnosti Stanislav Žiačik.

Na zbytek sumy si chce Tipos s ministerstvem dohodnout splátkový kalendář asi na deset roků. Pokud by Tipos potřeboval prostředky na vyplacení nečekaně velkých výher, musel by zřejmě využít kontokorentní úvěr.

Ministerstvo považuje i takové řešení za přínosné pro státní rozpočet. "Pokud by Tipos nemohl splatit celou sumu v požadovaném termínu, pro ministerstvo je přijatelné i rozložení splátek na delší období, protože i to odlehčí veřejným financím a pomůže při snižování státní zadluženosti," řekl Mikuláš Gera z komunikačního oddělení úřadu.

Předběžná výše škod způsobená povodněmi v květnu a červnu na východním a jižním Slovensku dosáhla již přibližně 700 milionů eur (asi 17,4 miliardy Kč). Nynější vláda již vyčlenila na jejich odstraňování asi 40 milionů eur (asi 993 milionů Kč) a dalších 8,85 milionu eur (asi 220 milionů Kč) přidělila premiérka Iveta Radičová obcím z rezervy.

Další peníze jdou na geologický průzkum oblastí ohrožených sesuvy půdy, na opravu hrází, mostů a zdrží; ty by měla proplatit EU z Fondu solidarity.