"Pošlete nám víno, ať můžeme oslavit Den Nezávislosti," prosili zasypaní horníci chilského prezidenta Sebastiána Piñeru hned během jejich prvního společného telefonátu.

Nebyla to ale rozhodně jediná žádost o alkohol, kterou muži na povrch vyslali. "Někteří z nich toho dříve vypili opravdu hodně," píše španělský deník El País s odvoláním na ministra zdravotnictví Jaimeho Mañalicha.

Záchranáři se tak obávají, že co nevidět budou muset bojovat s hlubokým stresem a depresemi, které abstinenci provázejí. Navíc v temném, vlhkém a horkém prostředí, jaké jim zasypaný důl nabízí.

"Někdy opravdu není nejlepší, aby u závislého člověka byla takto najednou snížena spotřeba na minimum," připouští Mañalich. Zároveň ale dodal, že "jediné, co teď pro ně mohou udělat, je poslat jim vitamín B a kyselinu listovou".  

Téměř všichni horníci také poprosili, aby jim dolů poslali šňupací tabák. Ani této prosbě ale tým lékařů nevyhoví.

Horníci v 700 metrů hluboké pasti tráví již čtvrtý týden. Záchranné práce přitom mají trvat nejméně další dva měsíce. Pokud se tedy vydaří "Plán B", který počítá s rozšířením stávajícího tunelu o průměru grapefruitu, kterým k nim v současnosti putují potraviny i dárky od rodin.

V opačném případě je čekají až čtyři další měsíce v podzemí.

Chile, zasypaní horníci

Záchranáři v rámci programu, který má po celou dobu horníky "bavit", aby nemysleli na celou situaci a nepropadali tak panice, přichystali nelehký úkol: Všechny je zapojí do prací při hloubění šachty.

V praxi to znamená, že skupinka třiatřiceti havířů odklidí něco okolo čtyř tisíc tun kamení, které k nim "dolů" při pracích napadá, píše chilský list Mercurio.

"Budou muset odvážet všechen materiál hned, jak spadne," řekl Andres Sougarret, koordinátor záchranných prací s tím, že pokud by to tak nebylo, suť by mohla tunel ucpat. To by pak znemožnilo vrtání tunelu a muselo by se přistoupit k jinému řešení.

Muži budou pracovat v šestičlenných skupinkách, které se budou střídat ve 24 hodinových směnách. A to již od pondělního odpoledne, kdy má být akce spuštěna.