Allen sdělil, že odlehčovací vrt, který se hloubí směrem k hlavnímu, bude dokončen do 24 hodin. Jím pak bude vadný vrt zabetonován. Očekává se, že pak bude možné označit únik s konečnou platností za zneškodněný do čtyř dnů.

"Postupujeme rychleji, než jsme předpokládali. Zbývá dokončit šest až 7,5 metru vrtu a pak se začne s konečným zabetonováním. Jestliže se nic nezmění, bude vrt uzavřen v příštích 96 hodinách," řekl Allen.

Definitivní zastavení úniku ropy bylo ohlašováno již několikrát. Práce na odlehčovacím vrtu byly v srpnu přerušeny, protože technici změnili technologii. Napumpovali beton do hlavní šachty shora. Odlehčovací vrt umožní havarovaný vrt zabetonovat i zdola a rozložit tlak suroviny do několika směrů. Beton a speciální bahno budou do vrtu vehnány v hloubce 4000 metrů pod mořským dnem. Pak budou následovat tlakové zkoušky, které ověří, zda ropa někde neuniká.

Na tiskové konferenci v louisianském Kenneru byla kromě Allena také šéfka Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) Jane Lubchencová. Řekla, že monitorování výskytu ropy v oblasti úniku bude pokračovat. Polovina uniklé suroviny už prý v zálivu není. Vědci ale tento týden informovali o ropných skvrnách nalezených na mořském dně.

Allen i Lubchencová se snažili rozptýlit obavy z kvality masa mořských živočichů. Allen řekl, že několik dní už jí ryby i další mořské živočichy ze zálivu bez obav.

Hayward hájil BP před britskou sněmovnou

Při výbuchu plošiny zahynulo 11 lidí. Náklady na likvidaci ropné havárie dosáhly několika miliard dolarů. S dopady na životní prostředí se Spojené státy budou podle ekologů potýkat ještě roky.

Odstupující šéf společnosti BP Tony Hayward ve středu v britském parlamentu hájil bezpečnostní opatření své firmy a řekl také, že by havárie neměla vést k celoplošnému zákazu hlubinné těžby.

Předseda energetického a klimatického výboru Tim Yeo prohlásil, že před třemi lety Hayward sliboval, že se BP zaměří na bezpečnost s přesností laseru. "Pod vaším tříletým vedením jako výkonného ředitele tady teď máme největší únik v amerických vodách," prohlásil Yeo.

Hayward ale trval na tom, že bezpečnostní politika BP je lepší než ve většině firem v tomto oboru, ale připustil, že havárie by měla přimět celé odvětví ke zpřísnění bezpečnostních opatření.

Nikdo prý na něj nevyvíjel nátlak, aby podřídil svá rozhodování snížením výdajů, a proto považuje katastrofu za mimořádně zdrcující. BP prý do zlepšení bezpečnosti těžby investovala 14 miliard dolarů. Nové normy zavedla před třemi lety.

Hayward z funkce odchází 1. října, jeho nástupcem bude Američan Bob Dudley.