Bilance pondělní ekologické havárie na západě Maďarska, kde se po vydatných deštích protrhla hráz odkalovací laguny u velké hliníkárny ve městě Ajka, vzrostla na čtyři mrtvé. Mezi nimi jsou dvě děti. Nejméně čtyři další osoby úřady nadále pohřešují, informovala agentura MTI.

Jedovatá látka dál uniká a vláda v oblasti vyhlásila stav ohrožení.

Skoro stovka popálených

Toxický kal, který obsahuje těžké kovy, způsobil zranění desítkám lidí. Přibližně 90 bylo hospitalizováno s chemickými popáleninami. Šest lidí utrpělo vážná poranění. Chemickým popáleninám může trvat i dny, než se plně projeví. Zdánlivě povrchové zranění může později vyústit v hluboké zasažení tkáně, citovala AP györského lékaře Pétera Jakabose.

Chemikálie mohou poranit oči, ohrožují také dýchací cesty a trávicí ústrojí.

Všichni mrtví byli z nedalekého Kolontáru. Poslední oběť, jednoměsíční dítě, které strhl proud kalu, byla nalezena v úterý ráno. Okolo půlnoci bylo v jednom z domů objeveno tělo tříleté dívky, která byla sestrou poslední nalezené oběti. Dalšími oběťmi jsou pětatřicetiletý muž, který se utopil ve voze, a postarší muž.

Hliníkárna: Inspekce byly v pořádku

Z nádrže vyteklo až milion kubických metrů červeného kalu, který rychle zaplavil části obcí Kolontár a Devecser. Kal pronikl také do dalších třech obcí. Znečištěno je nyní území o rozloze 40 kilometrů čtverečních.

Hliníkárenská společnost MAL, které zařízení v Ajce patří, vydala v úterý prohlášení. Uvádí v něm, že začala s opravou protržené hráze a že v jímce zůstalo 96 až 98 procent kalu. Firma dále tvrdí, že přísně kontrolovala všechny technologické postupy a že nemohla odhalit blížící se havárii.

 

"Poslední inspekce na místě v den neštěstí a poslední analýzy vodních vzorků odebraných z hráze kaliště neodhalily žádné známky katastrofy," cituje MTI z prohlášení. MAL dále uvedla, že červený kal není podle směrnic Evropské unie považován za nebezpečný odpad a že jeho složky nejsou rozpustné ve vodě.

Záchranáři nasadili kyselinu

Katastrofa ohrožuje podle Zoltána Illése z oddělení životního prostředí ministerstva zemědělství tisíce lidí na území tisíců kilometrů čtverečních. Toxické látky zničily místní faunu a pronikly do řeky Marcal. Odtud se mohou dostat i do Ráby a dále do Dunaje, do kterého Rába ústí.

Záchranáři na několika místech do řeky Marcal vylili kyselou tekutinu, který má zásaditý kal zneutralizovat. Na pomoc nasadila armáda také helikoptéry, které rozprašují neutralizační činidla. Na zastavení stále tekoucího kalu bylo použito několik tun sádrovce.

Lehce radioaktivní kal musí být vytěžen a neutralizován, jinak podle Illése ekologická katastrofa tvrdě dolehne na celý region.

Situace v postižené oblasti je složitá. Dodávky vody, elektrické energie a plynu byly dopoledne téměř všude přerušeny. Některá místa v Devecseru jsou nadále zatopena kalem až do výšky dvou metrů. Postiženo zde bylo 230 domů v devatenácti ulicích.

Nejvyšší stupeň nebezpečí

Na pomoc s pátráním po nezvěstných se maďarským záchranářům už v pondělí vydali jejich slovenští kolegové s cvičenými psy. Pomáhat zde budou také s odstraňováním následků nehody, napsal na svém webu slovenský deník Sme.

Podél řeky Marcal a přilehlého potoka Torna byl podle ochranářů a vodohospodářů vyhlášen třetí, nejvyšší stupeň nebezpečí. Očekává se, že do středy nebude odvolán. Maďarská vláda vyhlásila v západomaďarských župách Veszprém, Györ-Moson-Sopron a Vas stav ohrožení.

Místní ekologové tvrdí, že vládu upozorňovali na rizika odkalovacích lagun již několik let. Zpráva z roku 2003 udává, že v jímkách tehdy bylo uskladněno 30 milionů tun kalu. Zdejší nádrže jsou podle aktivistů největší skládkou červeného kalu. Při získání jedné tuny hliníku z bauxitu vyniknou údajně dvě tuny toxického odpadu.

Škody, které havárie způsobila, prozatím nebyly vyčísleny. Rovněž nejsou známy žádné podrobnosti k vyšetřování úniku kalu.