Americká vláda v úterý zrušila moratorium na hlubokomořskou těžbu ropy. Opatření platilo kvůli ekologické katastrofě v Mexickém zálivu a mělo původně trvat až do konce listopadu. Zrušení moratoria však neznamená okamžité obnovení těžebních prací. Vláda totiž vyžaduje, aby ropné firmy nejprve získaly nová těžební povolení, kvůli nimž je nutné splnit přísnější bezpečnostní kritéria, uvedla agentura AP.

Vláda byla kvůli zákazu těžby v hloubce nad 150 metrů pod silným tlakem. Zrušení moratoria si přály především ropné firmy, ale i zástupci států na pobřeží Mexického zálivu. Jejich ekonomika do značné míry závisí na těžbě a moratorium způsobilo dočasné zrušení zhruba 8000 až 12 000 pracovních míst.

Americké ministerstvo vnitra oznámilo, že těžbu bude možné obnovit, jakmile ropné společnosti prokážou, že plní zpřísněné bezpečnostní požadavky. Firmy budou muset mít mimo jiné  certifikáty o funkčnosti bezpečnostních pojistek, které brání náhlému výtrysku ropy z vrtu. Budou muset také předložit plány na likvidaci případné havárie.

Michael Bromwich z úřadu, který na námořní těžbu dohlíží, však upozornil, že těžba v žádném případě nezačne okamžitě. Vydávání nových povolení podle něho potrvá "pár týdnů".

Moratorium vláda uvalila v reakci na katastrofu těžební plošiny Deepwater Horizon, již provozovala společnost BP. Téměř před půl rokem, 20. dubna, selhala bezpečnostní pojistka a z čerstvě vyhloubeného vrtu vytryskla ropa, což způsobilo výbuch plošiny. Exploze zabila 11 lidí a konstrukce se po dvou dnech potopila.

Následující tři měsíce vytékala z vrtu nekontrolovaně ropa. Podle odhadu americké vlády se jí dostalo do Mexického zálivu kolem 800 milionů litrů. Únik se podařilo zastavit pomocí krytu umístěného na vrt 15. července, v polovině září byl vrt definitivně uzavřen. Podle odborníků byl únik nejhorší civilní ropnou havárií v dějinách.