Krize kolem hypotečních praktik velkých amerických bank zřejmě polevuje. Bank of America v noci na úterý v části USA odstranila dočasný zákaz vystěhovávání neplatičů. Ten se vztahoval na celé Spojené státy po nařčení sektoru, že kvůli nedbalé evidenci přišli někteří klienti o střechu nad hlavou neprávem. Jiné banky přistoupily k částečnému omezení konfiskací domů.

Kauza vyvolala na veřejnosti kritické ohlasy a přiměla úřady věc prošetřit. Situace ohrožuje výsledky hospodaření bank a nestabilní trh s bydlením, který se potýká s poklesem cen a vyvlastňováním nesplácených domů. Od ledna 2007 jich hypoteční ústavy v USA zabavily téměř tři miliony.

Na hypoteční odvětví padl stín podezření, že banky nekontrolovaly dokumenty pro konfiskaci domů pořádně nebo že dokonce při vyvlastňování předkládaly nepravé údaje. Bankám nyní hrozí pokuty i soudní pře a možná budou nuceny vzít špatně ošetřené hypotéky zpět.

Bank of America, která je největším poskytovatelem hypoték v USA, obnoví konfiskace realit ve 23 státech USA příští pondělí. Banka uvedla, že tyto postupy prověřila a jsou podle ní v pořádku. Prodej zabavených nemovitostí se obnoví ve státech, kde je k němu zapotřebí souhlas soudce.

V dalších 27 státech USA, kde tento souhlas není potřeba, bude banka pokračovat v revizích případů po neupřesněnou dobu. Banka předpokládá, že se tím prodej téměř 30.000 zastavených domů zpozdí.

Bank of America chystá zveřejnění svých čtvrtletních výsledků hospodaření na dnešek a pravděpodobně ji čeká palba dotazů od analytiků právě na konfiskace majetku.

"Je to znamením, že si relativně věří," reagoval na pondělní zprávu Bank of America jeden z analytiků. Není zatím jasné, zda ostatní banky, které zastavené nemovitosti dočasně přestaly prodávat, hodlají Bank of America následovat, napsala agentura Reuters.

Šetření situace může podle analytiků zpomalit proces zabavování realit a jejich návratu na trh. To by mělo nepříznivý dopad na celou ekonomiku, protože trh bydlení bývá tradičně tahounem oživení z recese. Bílý dům vyšetřování podpořil, odmítl však výzvy některých demokratických zákonodárců k dočasnému celonárodnímu moratoriu na zabavování realit, protože by to udělalo více škody než užitku.