Všudypřítomná policie a zpřísněné podmínky v okolí vládních budov, na letištích i nádražích a na veřejných prostranstvích. Tak v nejbližších dnech a týdnech budou vypadat ulice všech větších německých měst. Důvodem je hrozba sebevražedných atentátů.

Teroristický útok by se podle dostupných informací měl odehrát na konci listopadu, sdělil na tiskové konferenci v Berlíně ministr vnitra Thomas de Maiziére. Ode dneška tak posiluje bezpečnostní služby, které by tak pokus o případný útok měly zaznamenat.

Podle ministra existují konkrétní stopy vedoucí k útočníkům. Německou vládu informovaly zahraniční rozvědky, které pohyb islamistických skupin dlouhodobě sledují.

Podle agentury DPA se v poslední době začaly objevovat náznaky, že skupina islamistů německého původu prodělala v Pákistánu teroristický výcvik a nyní se chystá na návratu do vlasti.

Berlínský deník Tagesspiegel uvedl, že Německo na teroristickou hrozbu upozornily minulý týden Spojené státy. Útok podle listu připravovali dva až čtyři muži s vazbami na teroristickou síť Al-Káida. Atentát se měl uskutečnit 22. listopadu a list za jeden z možných cílů označil vánoční trhy, kde se vždy schází velké množství lidí.

"Je to důvod k obavám, ale ne k hysterii," zdůraznil de Maiziére. Lidé by sice podle něj měli zůstávat ostražití, není však důvod k tomu, aby nějak měnili své každodenní zvyky.

Ministr prohlásil, že bezpečnostní opatření budou přijata po celé zemi. Lidé podle něj uvidí v dopravních uzlech a na dalších veřejných prostranstvích víc policistů. Nevyloučil také, že budou zavedeny osobní prohlídky podezřelých osob na hranicích schengenského prostoru, což v německém případě znamená na mezinárodních letištích. Většinu dalších opatření ale lidé podle něj nezaregistrují. Jak dodal de Maiziére, tato opatření potrvají až do odvolání.

Varování před teroristickou hrozbou v Evropě už letos na podzim zaznělo. V září se objevily zprávy, že na výcvikových základnách islámských radikálů v Pákistánu se připravují skupinky teroristů na atentáty ve velkých městech Británie, Francie a Německa po vzoru útoků v indické Bombaji, které si vyžádaly kolem 170 mrtvých.