V prvním civilním procesu proti údajnému teroristovi z věznice na americké základně Guantánamo vynesl soud v New Yorku ve středu místního času osvobozující rozsudek ve 285 z 286 bodů obžaloby. Ahmed Khalfan Ghailani podezřelý z podílu na teroristických útocích v Africe v roce 1998, byl uznán vinným pouze ze spiknutí za účelem poškození či zničení amerického majetku. Za to mu však hrozí nejméně dvacet let vězení, maximálně doživotí.

Šestatřicetiletý Tanzanec Ghailani, původně považovaný za důležitého člena mezinárodní teroristické sítě Al-Káida, se po vynesení rozsudku usmál a objal se se svými právníky.

Ghailani čelil obvinění ze členství ve skupině, která spáchala v roce 1998 atentáty na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii. Prokuratura ho označila za chladnokrevného vraha a teroristu. Ghailani podle ní koupil nákladní auto i výbušniny použité při útocích. Při atentátech tehdy zahynulo 224 lidí, mezi nimi i Američané.

Ghailani se ovšem bránil tím, že nevěděl, že nálože poslouží k teroristické akci. I podle Ghailaniho obhájce se jeho mandant stal obětí a nástrojem teroristů.

Proces s Ghailanim se považuje za zkoušku pro vládu Baracka Obamy, který nařídil postavit některé vězně z Guantánama před civilní soudy. Proti jeho plánu protestovali především republikáni, podle kterých pobyt vězňů na americkém území představuje bezpečnostní riziko. Civilní soud také přináší další úskalí, a sice že porota musí o vině rozhodnout jednomyslně. U vojenských soudů stačila dvoutřetinová většina.

Obama po svém nástupu do funkce slíbil, že kontroverzní věznici na Guantánamu do roka uzavře. Slib ale nesplnil a v zařízení, kterým prošlo na 800 vězňů, je dosud zadržováno asi 180 lidí.

 

Ghailani byl ve věznici Guantánamo, která funguje od ledna 2002, od roku 2006. Zatčen byl v Pákistánu v roce 2004.