Teroristická organizace Al-Káida a její spojenci prý plánují útok na Říšský sněm v Berlíně. Jejich cílem je při akci zajmout rukojmí a zabít co nejvíce lidí, napsal v sobotu německý časopis Der Spiegel s odvoláním na německé bezpečnostní služby. Útok měl být proveden v únoru nebo v březnu příštího roku.

Podle informací Spiegelu se člověk, který poskytl tyto údaje, zdržuje v cizině a s kriminalisty se několikrát spojil telefonicky. Podle jeho zpráv sestává teroristické komando z šesti osob. Dvě z nich přicestovaly již před šesti až osmi týdny do Berlína. Od té doby o nich není nic známo.

Další čtyři atentátníci, Němec, Turek, Severoafričan a jeden muž, jehož národnost nebyla upřesněna, se teprve k vycestování připravují.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére podle Spiegelu uvedl, že další varování před teroristickým útokem přišlo z USA. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) před dvěma týdny poskytl Německu informace, podle kterých šíitsko-indická skupina, která se nazývá Saif (Meč), uzavřela dohodu s Al-Káidou a chtěla vyslat do Německa dva muže, aby zde provedli atentát. Oba muži měli podle těchto zdrojů 22. listopadu přijet do Spojených arabských emirátů a získat zde falešné dokumenty, včetně víz pro schengenský prostor. S nimi měli poté vycestovat do Německa.

FBI a BKA přikládají těmto informacím velkou váhu, americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) se naopak k celé záležitosti staví skepticky, napsal Der Spiegel.

Ministr vnitra již ve středu na tiskové konferenci v Berlíně informoval, že Německo má poznatky, že mu hrozí teroristický útok. Země s ohledem na tuto hrozbu zpřísnila od středy bezpečnostní opatření především na letištích a nádražích.

Podle agentury AP byly na německá nádraží, letiště a další veřejná prostranství vyslány stovky policistů. Na berlínském hlavním nádraží byli ve středu podle agentury DPA k vidění policisté se samopaly a neprůstřelnými vestami. Také na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem byly posíleny ozbrojené hlídky.