Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v pondělním rozhovoru s magazínem Forbes uvedl, že začátkem příštího roku zveřejní přinejmenším desetitisíce interních dokumentů jedné z velkých amerických bank. Server WikiLeaks o víkendu zveřejnil první část z asi čtvrt milionu tajných amerických diplomatických dokumentů, připomíná agentura Reuters.

Assange v rozhovoru neupřesnil, o jakou banku půjde, ale vyjádřil očekávání, že zveřejnění dokumentů povede k vyšetřování. "Nedosahuje to takových rozměrů jako (zveřejněné) irácké materiály, ale jde o desetitisíce až statisíce dokumentů, podle toho jak to definujete," uvedl Assange.

Na otázku, co chce, aby bylo výsledkem zveřejnění, odpověděl: "Nejsem si jistý. (Zveřejnění) umožní pravdivý a názorný vhled do toho, jak se banky chovají na úrovni vedoucích pracovníků; takovým způsobem, který podnítí vyšetřování a reformy, domnívám se."


Server WikiLeaks vedle tajných diplomatických depeší USA již dříve zveřejnil asi 500.000 tajných amerických dokumentů o válkách v Iráku a Afghánistánu.