Rekordní mrazy a husté sněžení nadále komplikují dopravu v Evropě. Zima zaskočila hlavně obyvatele Britských ostrovů: v Severním Irsku naměřili rekordních -17,6 °C a podle BBC je v britských obchodech asi o čtvrtinu méně zákazníků, než je v tomto předvánočním čase obvyklé. Evropská komise kritizovala letiště, že se nedostatečně připravila a šetřila na investicích. Naproti tomu železnice už v Evropě fungují vesměs normálně. Oznámily to tiskové agentury.

 Sníh výrazně zkomplikoval především leteckou dopravu, zatímco mrazy zpomalily dopravu pod kanálem La Manche. Aerolinie i provozovatelé vlaků Eurostar proto lidem radí, aby své cesty raději odložili, a varují, že problémy mohou přetrvávat i během vánočních svátků.

Analytici odhadují ztráty British Airways přibližně na 65 milionů liber (skoro dvě miliardy korun) denně, šéf francouzsko-nizozemských aerolinií Air France-KLM uvedl, že firma přijde asi o 15 až 20 milionů eur (od 379 milionů do 505 milionů korun).

Chaos v Londýně

Na letišti Heathrow funguje stále jediná ranvej a provoz byl až do středečního rána omezen asi na třetinu. Naposledy tu pořádně sněžilo v sobotu a pasažérům dochází trpělivost s pomalou reakcí letiště. "Stydím se, že jsem Britka," řekla AFP Marian Perkinsová, která má namířeno do Austrálie, aby poprvé spatřila svého vnuka. Čekání na letišti, kde je už od pátku, jí komplikuje i to, že s sebou má pouze letní oblečení – teploty v Sydney se v těchto dnech pohybují kolem 25 stupňů.

"V lidských silách musí být sehnat lopaty, kopáče, sněžné pluhy nebo cokoliv, co je potřeba pro odklizení sněhu zpod letadel," rozčilil se i londýnský starosta Boris Johnson. Letiště navíc varovalo, že chaos může přetrvávat i během vánočních svátků. British Airways nabízejí vrácení peněz pasažérům, kteří odloží nebo zruší let plánovaný do 24. 12.

Druhé londýnské letiště Gatwick úplně zrušilo všechny lety až do úterního rána, nyní už je v provozu, ale varuje před zpožděním a možným rušení letů.

EU je s výlukami letišť nespokojená

Komisař Evropské unie pro dopravu Siim Kallas kritizoval rozsah výluk v provozu hlavních letišť. Vytkl jejich provozovatelům, že se na zimu řádně nepřipravili a nemají plány pro nouzové situace.

"Tato situace je nepřijatelná a nesmí se už opakovat," prohlásil Kallas v Bruselu. "Letiště musejí seriózněji přistupovat k přípravě na zimu. Lepší příprava není žádný nepovinný nadstandard, ale musí být předem koncipována, včetně nezbytných investic, jako to dělají letiště na severu Evropy," dodal komisař podle agentury AP. "Uplynulé roky ukázaly, že zimy bohaté na sníh nejsou už ani v západní Evropě nic mimořádného," dodal.

Mluvčí EK Helen Kearnsová podle agentury APA upřesnila, že komise si chce představitele letišť pozvat na pohovory. Naznačila, že letecké společnosti možná budou moci soudně vymáhat od provozovatelů letišť náhradu ušlého zisku. Právní detaily se ještě upřesňují, dodala.

Frankfurt: Policie a klauni

Asi tisícovka lidí strávila noc také ve Frankfurtu nad Mohanem, kde doufali, že již brzy po půlnoci obnoví provoz. Oproti předpovědi však opět začalo sněžit, a tak bylo nad ránem zrušeno dalších 300 letů. Podle AFP dostali cestující provizorní lůžka a poté, co musela některé rozčilené pasažéry uklidňovat policie, poslalo vedení letiště mezi lidi klauny. Kolem půl deváté ráno se podařilo provoz částečně obnovit.

Zpoždění a komplikace hlásí i další velká evropská letiště. Pařížské Charles de Gaulle a Orly, kde byla v pondělí zrušena třetina letů, oznamují, že "je provoz pomalu obnovován". Amsterdam Schiphol upozorňuje na případná zpoždění a rušení letů. Kvůli přílišnému náporu návštěvníků spadla navíc webová stránka letiště, místo běžného obsahu se tam nyní nacházejí pouze nezbytné informace.

Také bruselské letiště Zaventem má v provozu jen část svého webu. "Právě jsme dostali informaci od dvou servisních firem, že sehnaly dostatek nemrznoucí kapaliny a mohou tedy odbavit většinu úterních odletů," informuje cestující.

Na pražské Ruzyni je zajištěn běžný letecký provoz, vzhledem ke kalamitě jsou však některé přílety zpožděny.

Pět hodin v mrazu

Kvůli zimnímu počasí vázne i doprava na silnicích a železnici. Společnost Eurostar zrušila několik spojů mezi Francií a Británií a snížila rychlost vlaků pod kanálem La Manche, čímž se téměř zdvojnásobila doba přepravy. U londýnské stanice St. Pancras se v mrazu tvořily až pětihodinové fronty, podle BBC tu byla i v úterý ráno kilometrová fronta. Eurostar vyzývá pasažéry, aby svou cestu odložili a vyměnili si jízdenky.

Situace na dálnicích a železnici se naopak zlepšila v Německu, policie uvádí, že se lidé poučili z předchozích dnů a spíše zůstávali doma. Nicméně podle agentury Reuters radily německé aerolinie lidem, aby raději jeli vlakem, kdežto provozovatelé již tak přetížených železničních spojů žádali cestující, aby raději zůstali doma. Místní vlaky mají potíže v Berlíně, kolem Kolína nad Rýnem je nebezpečná situace na silnicích.