Ceny ropy v pondělí krátce po otevření trhů zamířily vzhůru a dostaly se na nové maximum od října 2008. Později se ale zisků vzdaly a vrátily se na výchozí hodnoty, americká lehká ropa mírně ztrácela. Podle analytiků má na obchodování částečně vliv zpřísnění měnové politiky v Číně.

Krátce před 13:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 93,80 USD, a jeho cena se tak pohybovala blízko předchozího závěru z konce minulého týdne. Americká lehká ropa West Texas Intermediate zlevnila zhruba o čtvrt dolaru na 91,25 USD. V ranních hodinách se přitom přechodně vyšplhala až na 91,88 USD za barel.

Čínská centrální banka v sobotu o čtvrt procentního bodu zvýšila základní úrokové sazby. Roční zápůjční sazba se tak vyšplhala na 5,81 procenta, roční depozitní sazba vzrostla na 2,75 procenta. Se zvyšováním sazeb v Číně se obecně počítá, většina ekonomů se ale domnívala, že když Čína teprve nedávno opětovně zvýšila povinné minimální rezervy, ke zvýšení sazeb sáhne až po Novém roce.

Okamžitý dopad kroku centrální banky je podle analytiků těžké posoudit, protože jsou vánoční svátky a některé burzy jsou zavřené. To znamená, že ceny kolísají víc než obvykle. Předpokládá se ale, že pokud čínská ekonomika poroste kvůli vyšším sazbám pomaleji, lze očekávat, že se sníží také poptávka po ropě.

"Ukazuje se, že Čína to myslí vážně, když říká, že rok 2011 bude rokem obezřetné fiskální politiky," poznamenal analytik společnosti Petromatrix Olivier Jakob. Připomněl tak oznámení Číny ze začátku prosince, kdy tamní centrální banka sdělila, že opouští mírně uvolněnou měnovou politiku a přechází k politice obezřetné. Tu sice přesně nedefinovala, naznačila ale, že je nutné počítat se zpřísňováním měnové politiky.

Ceny by ale mohly podpořit komentáře některých členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ti tvrdí, že zatím není nutné zvyšovat těžbu, i když se cena ropy zvolna přibližuje hranici 100 dolarů za barel, kde byla naposledy koncem léta 2008. Kuvajt například uvedl, že i když se cena ropy vrátí na 100 dolarů, světové ekonomice to nijak neublíží.

Těžba ropy v Iráku je nejvyšší za 20 let

Těžba ropy v Iráku stoupla na více než 2,6 milionu barelů denně, což je nejvyšší hodnota za 20 let. Oznámil to v pondělí ministr ropného průmyslu Abdal Karím Luajbí. Do konce roku 2011 chce Irák zvýšit těžbu na tři miliony barelů denně.

Irák má čtvrté nejvyšší prokázané rezervy ropy na světě v celkovém objemu 143,1 miliardy barelů. Zemi se však stále nedaří zvýšit produkci na tři miliony barelů denně, které těžila koncem 80. let minulého století před invazí do sousedního Kuvajtu. Rozvoj brzdilo zastaralé zařízení na těžbu ropy, protože Irák po uvalení mezinárodních sankcí v roce 1990 po invazi do Kuvajtu neinvestoval do modernizace svých zařízení.

Od roku 2008 země uzavřela 15 dohod na těžbu ropy a plynu se zahraničními společnostmi. Dohody byly první velkou mezinárodní investicí v zemi za více než tři desetiletí. Cílem těchto dohod je posílení ropného průmyslu v zemi a zvýšení těžby do roku 2017 na 12 milionů barelů denně.

Těžba ropy je pro Irák velmi důležitá, protože přináší potřebné peníze pro obnovu země. Peníze z prodeje ropy činí zhruba 95 procent příjmů státního rozpočtu, napsaly agentury AP a Reuters.