Podle palestinského tisku se v České republice údajně tajně setkali šéf palestinské radikální skupiny Hamas a zástupci izraelské tajné služby Mossad. O zprávách palestinských médií, která se odvolávají na evropské zdroje, dnes informoval izraelský server JSSNews. Server si klade otázku, zda informace o takovém setkání je dalším tahem palestinské umírněné strany Fatah prezidenta Mahmúda Abbáse, jak připravit radikální hnutí Hamas o důvěryhodnost, či zda jde o pravdivou zprávu.

Bezpečnostní informační služba (BIS) dnes na dotaz ČTK odvětila, že tyto informace nebude komentovat, protože jí to nepřísluší. Palestinské velvyslanectví v Praze uvedlo, že nemá informace o schůzce. Stejně se vyjádřil mluvčí české diplomacie Vít Kolář.

Oficiální evropské zdroje podle JSSNews, citujícího palestinskou agenturu PalPress, tvrdí, že předák Hamasu Sálih Arúrí se setkal se zástupci izraelské tajné služby Mossad v České republice.

Cílem schůzky bylo příměří v Gaze

Tyto zdroje agentuře PalPress sdělily, že schůzky se zúčastnil Arúrí, skupina vůdců Hamasu, jejichž identita nebyla uvedena, a několik tajných agentů Mossadu. Zdroje dodaly, že cílem schůzky bylo příměří v Gaze a také snaha zabránit ostřelování izraelského území palestinskými raketami.

Arúrí byl před několika měsíci propuštěn z izraelského vězení na základě dohody uzavřené s izraelskými zpravodajskými službami. Vypovězen byl do Sýrie, kde nyní žije. Arúrí je na internetových stránkách Hamasu označován jako zakladatel ozbrojeného křídla Hamasu - Oddílů mučedníka Izuddína Kásama - v Předjordánsku.

Evropské zdroje palestinské agentury také informovaly, že osobou, která schůzku zorganizovala, je zástupce Mossadu v České republice.

Palestinské radikální hnutí Hamas, které mají Spojené státy a Evropská unie na seznamu teroristických organizací, vládne v pásmu Gazy od roku 2007. Zatímco předseda palestinské samosprávy a šéf Fatahu Mahmúd Abbás se snažil s Izraelem jednat, Hamas jakékoli jednání vždy odmítal.