V Egyptě čím dál víc sílí snahy o napodobení tuniské "jasmínové" revoluce, kde upálením mladíka odstartovala vlna nepokojů, která skončila až pádem diktátorského režimu.

Za "vzor" si tuniského mladíka berou i v dalších arabských zemích na severu Afriky, kde stejným způsobem protestují proti chudobě a nezaměstnanosti.

O upálení se v Egyptě pokusilo už pět lidí. Naposledy se dva dělníci zapálili na protest proti chystaným změnám v textilce v governorátu Minúfíja, kde pracovali. Oba byli převezeni do nemocnice.

A nejedná se pouze o Egypt - osm pokusů o upálení bylo od tuniského incidentu zaznamenáno v Alžírsku a jeden v západoafrické Mauritánii. Po rozpoutání nepokojů pomocí upálení volá i opozice v Ománu, Jordánsku či Súdánu.

Profesorka politologie na americké univerzitě v Káhiře Rabáb Mahdíová se domnívá, že povstání v Tunisku bude mít "dopad na kolektivní paměť národů regionu" a dodá jejich obyvatelům "sebedůvěru". Nějaký větší dopad v dohledné době však prý nelze čekat.

Ředitel pařížské observatoře arabských zemí Antoine Basbous nicméně soudí, že to, zda se tuniské událostí stanou příkladem ostatním zemím, se bude odvíjet hlavně od dalšího vývoje v Tunisku.

Dosavadní odezvy na nepokoje v Tunisku jsou podle AFP nejednoznačné. V Ománu na protest s vysokými životními náklady v pondělí protestovalo asi 200 lidí. V Jordánsku se konaly protesty proti inflaci a nezaměstnanosti. V Jemenu zřejmě tuniský případ inspiroval shromáždění studentů i separatistů požadujících oddělení jihu země.

Maroko však prý projevy nespokojenosti spojené se situací v Tunisku nezaznamenalo.