Jsou nesmírně zajímavé, přesto je Češi znají jen málo. Indonésie nabízí nádhernou přírodu a divoké kmeny, ale i moře a luxus pětihvězdičkových hotelů. Island se svými sopkami, gejzíry a vodopády je úžasnou geologickou laboratoří pod širým nebem.

A do Kosova se můžete jet podívat na pravoslavné chrámy a muslimskou architekturu, ale také zjistit, jak funguje nejmladší stát Evropy.

Litva

Už jste někdy jedli med přímo z včelí plástve k snídani? S domácím tvarohovým sýrem nebo čerstvou okurkou ze zahrádky? Ne u babičky, ale v restauraci pobřežního hotýlku, kde jste si předešlý večer libovali nad vůní dřeva v krbu a chutí čerstvých ryb na talíři?

Pokud ano, mohlo to být v Litvě. Mimochodem, tam čerstvá ryba není ta, co k vám zrovna doputovala odněkud letadlem; je to ta, ke které jste doputovali vy. Vybrali jste si ji z ledem naplněné truhly hned potom, co ještě živý úlovek do restaurace přinesl místní rybář.

Doprava: nejlépe autem (z Prahy do Vilniusu je to asi 1060 km, 16 hodin cesty).
S kým: individuálně, CK pořádají poznávací zájezdy ať už samotné Litvy (týdenní autobusem a noclehy v hotelu nebo 10denní na kolech a v chatkách národními parky za cca 9000 Kč), nebo celého Pobaltí (14denní na kolech, kemp a polopenze za cca 14 tisíc Kč)
www.lithuaniatourism.co.uk

Indonésie

Největší souostroví na světě (asi 17 500 ostrovů), nejlidnatější muslimská země světa, kde necelých 240 milionů lidí hovoří asi třemi sty jazyky. V Indonésii, táhnoucí se od západu na východ v délce 5000 km, jako by splynula stovka jiných zemí do jediné.

Ostrovy, které vznikly hlavně sopečnou činností, jsou posety vysokými horami s vrcholy ztrácejícími se v mracích a svahy pokrytými zelenými kaskádami terasových políček nebo kobercem deštných pralesů. Dole pod horami lemují pobřeží bílé pláže a modř oceánu. V Indonésii najdete největší plochy divoké přírody a nejkrásnější přírodní rezervace Asie. Země láká k dobrodružným výpravám, koupání a potápění, ale spokojeni budou i turisté vyžadující pětihvězdičkové hotely.

Výdaje na dovolenou v Indonésii závisí na tom, kam zamíříte, každopádně je jednou z nejvýhodnějších destinací Asie v poměru cena/výkon. Hotely, jídlo i doprava nejsou drahé. Za ubytování sice zaplatíte nejvíce z celé cesty (potom za speciální výlety, treky nebo potápění), zato hlavní jídlo v jednoduché jídelně pořídíte za dolar. Je to jednoduché: čím více tu budete žít jako místní, tím méně utratíte.

Doprava: z Prahy do Jakarty létají například Emirates. Zpáteční letenka od 18 tisíc Kč, víza na ambasádě nebo letišti.
S kým: individuálně, CK pořádají především pobytové zájezdy na Bali a Lombok (13denní zájezd se snídaní za cca 30 tisíc, all inclusive od cca 50 tisíc Kč), ale i poznávací na Jávu, Sulawesi aj. (18denní zájezd vč. letenky a hotelu za cca 65 tisíc Kč)
Kdy: na většině území je období sucha zhruba mezi květnem (červnem) a zářím
www.indonesia.travel

Botswana

Australský průvodce Lonely Planet označuje Botswanu za africký úspěch, většina cestovatelů ale zemi na jihu černého kontinentu dosud neobjevila. Safari je tu přitom srovnatelné s mnohem navštěvovanější Keňou nebo Tanzanií, a navíc jde o klidnou a stabilní zemi, které se vyhnuly politické a ekonomické problémy sužující většinu Afriky.

Země, rozlohou srovnatelná s Francií, nabízí nejen slony, nosorožce či gepardy, ale i výpravy do odlehlých a prakticky nedotčených oblastí uprostřed Kalahari. Tato poušť nebo polopoušť zabírá víc než 80 procent Botswany. Vláda v hlavním městě Gaborone se na rozdíl od dalších afrických států nesnaží lákat do země masy turistů, na safari proto nehrozí, že budete jednoho lva pozorovat uprostřed houfu terénních aut. Zkušenost s opravdovou divočinou má ale i svou stinnou stánku, kterou jsou vysoké ceny.

Doprava: ceny zpátečních letenek z Prahy do Gaborone se pohybují okolo 23 000 Kč, nejlevnější tarify nabízejí KLM a Lufthansa. Variantou je let do JAR (letenka cca 15 000 Kč), odtud pokračovat autem.
S kým: zájezdy do Botswany nabízí celá řada CK, obvykle spojené s návštěvou JAR, Zambie nebo Namibie. Na takovýto zájezd si připravte cca 80 000 Kč.
www.botswanatourism.co.bw

Ukrajina

Kam jet letos na dovolenou? Šedivá socialistická města, v nichž žijí právě tak šediví, nepříjemní lidé, kteří myslí jen na to, jak ukrást vaše auto nebo vás přepadnout v temné uličce? Probuďte se, to není Ukrajina. V této největší zemi Evropy vás opravdu čeká něco jiného.  Tak třeba Lvov, se svou evropskou, či spíše ještě rakousko-uherskou domácí atmosférou, podtrženou tangem s živou hudbou na starobylém náměstí Rynok a vůní nádherných kaváren.

Jak snadné je vyvrátit v mžiku mylné představy o podobě postsovětských měst. Užhorod – multinárodní město, v jehož čtvrtích ve stylu českého funkcionalismu se budete cítit jako v Praze třicátých let. Zakarpatsko, se svými unikátními dřevěnými kostely posazenými v malebných horách, které se od dob Nikoly Šuhaje téměř nezměnily.

Doprava: individuálně (Praha–Užhorod 770 km, 10 h), vlakem, autobusem nebo letecky do Kyjeva
S kým: individuálně, CK pořádají nejčastěji poznávací zájezdy na Zakarpatskou Ukrajinu (11denní zájezd na kole, polopenze a ubytování v penzionech za cca 12 tisíc Kč) a na Krym (8 dní v hotelích s polopenzí, letecky za cca 28 tisíc Kč)
www.traveltoukraine.org

Palestina

Palestinu sice zatím jako samostatný stát většina zemí světa neuznává, to by se ale v letošním roce mohlo změnit. Vzhledem ke krachu mírových rozhovorů s Izraelem uvažuje Palestinská samospráva o jednostranném vyhlášení samostatnosti a i někteří izraelští politici přiznávají, že by nový stát mohla většina vlád světa včetně Spojených států uznat.

Před individuální cestou do Palestiny je nutné se informovat o aktuální bezpečnostní situaci, například na stránkách ministerstva zahraničí. Černínský palác sice její návštěvu příliš nedoporučuje, s výjimkou Betléma, Jericha a Mrtvého moře, je ale nutné dodat, že jde o pouze o obecnou preventivní radu, na Západním břehu jako turisté sami rozhodně nebudete. Odlišná je situace v Hamásem ovládaném pásmu Gazy, tato oblast je ale pro turisty stejně uzavřena. V každém případě s sebou stále mějte cestovní pas.

Doprava: jedinou variantou jsou nyní lety do Izraele. Nejlevnější zpáteční letenku z Prahy do Tel Avivu pořídíte už pod 7000 Kč, dražší spojení je přímé s ČSA nebo El Al.
S kým: české cestovky nabízejí obvykle kombinaci Izraele a Palestiny. Při zájezdech uvidíte z Palestiny nejčastěji Východní Jeruzalém, Betlém a Jericho.
www.travelpalestine.ps

Brazílie

Kam jet letos na dovolenou? Největší stát Latinské Ameriky doporučují letos jako jednu z nejatraktivnějších dovolenkových destinací cestovatelské weby na celém světě. Zemi samby a fotbalu dostaly v poslední době do popředí světové pozornosti její sportovně-diplomatické úspěchy: v roce 2014 bude hostit fotbalové mistrovství světa a o dva roky později olympijské hry. V zemi proto vznikají tisíce nových hotelových pokojů a turistická infrastruktura, která byla na vysoké úrovni už dříve, ještě poroste. Do země létají i nízkonákladové aerolinky a chartery, na rozdíl od jiných států Jižní Ameriky proto můžete při dopravě výrazně ušetřit.

Doprava: z Prahy nabízí levné tarify například společnost TAP Portugal. Cena zpáteční letenky do Ria de Janeira s přestupem v Lisabonu začíná na 21 500 Kč.
S kým: organizovaně lze do Brazílie vyrazit na pobytové i poznávací zájezdy. Například CK Adventura nabízí 14denní poznávací okruh za cca 80 000 Kč.
www.braziltour.com

Kosovo

Z Kosova se stává poněkud zvláštní turistická atrakce. Přijde si tam na své jednak ten, kdo hledá památky, ale současné Kosovo je lákadlem i pro cestovatele, které zajímá válečné dědictví a etnicky rozdělená města. Ještě před několika lety by se návštěva dvoumilionové země ani nedala doporučit. Bylo tam nesrovnatelně méně bezpečno, infrastruktura byla ještě horší než dnes a ubytování mohli zaplatit jen diplomaté a zahraniční pozorovatelé.

Kosovo, Priština, knihovna, architekturaTeď je vše jinak. Jediné, co se může ocitnout při návštěvě Republiky Kosovo v nebezpečí, respektive těsně poté, je váš cestovní pas. Je známo, že Srbsko považuje Kosovo nadále za své území, a tak jeho úředníci v žádném pase razítko nového státu nestrpí. Jsou známy případy, kdy srbský pohraniční policista stránku s razítkem i vytrhl. Častější bývá, že razítko přeškrtne a zneplatní jej. 

Doprava: vlakem se do Kosova dá dostat dvakrát denně z makedonského hlavního města Skopje. Autobusem například z Bělehradu, odkud jezdí přímé spoje do Prištiny či Prizrenu. V Prištině přistává většina národních leteckých dopravců z evropských zemí. Přímé spojení z ČR neexistuje. Letenky za nízké ceny se dostanou málokdy.
S kým: dáváte-li přednost organizovaným výletům, můžete se do Kosova podívat například s CK Poznání, která nabízí 12denní putování západním Balkánem. Zájezd vyjde na cca 15500 Kč.
www.visitkosova.org

Gruzie

Gruzie, ležící na východním pobřeží Černého moře sevřena mezi Ruskem a Tureckem, se v českých médiích za poslední dva roky nejčastěji objevovala v souvislosti s boji s Ruskem o Jižní Osetii, což jí na pověsti turistické destinace zrovna nepřidalo. Přitom je to nádherná země, která má co nabídnout. Tamní středověké kláštery a katedrály vévodící zeleným svahům horské krajiny nabízejí úchvatnou podívanou, zatímco k Černému moři na jihozápadě Gruzie vede cesta okolo citrusových plantáží.

Doprava: z Prahy létají do Tbilisi přímé spoje ČSA, ostatní letecké společnosti nabízejí lety s přestupem (zpáteční letenky začínají na necelých 6000 Kč). 
S kým: z cestovních kanceláří se na Gruzii a blízké země specializuje například Geos travel, 14denní zájezd nabízí přibližně za 33 tisíc Kč; za 12 nocí během poznávací cesty, kde kromě Gruzie navštívíte také Armenii a Ázerbájdžán, dáte přibližně dvakrát tolik – v nabídce má Eso travel.
www.georgia.travel

Island

Island má za loňský rok v Evropě rovnou dva černé puntíky. Nejprve zbankrotoval, potom ji zavalil sopečným popelem a totálně tak ochromil leteckou dopravu. Pověst do té doby vzorných Islanďanů utrpěla, nikoliv však jimi obydlený ostrov v severním Atlantiku. Ten i nadále platí za nejdostupnější evropskou exotiku.

Doprava: na Island se nelze dostat bez mezipřistání, ceny nejlevnějších zpátečních letenek na květen, kdy začíná sezona, se pohybují okolo 15 Kč (odlet z Prahy).
S kým: největší nabídku zájezdů najdete u CK Periscope Skandinávie. 5denní letecký zájezd Sedm divů Islandu pořídíte od 19 900 Kč, 16denní letecký zájezd Výprava do nitra Islandu pro turisty se stanem stojí 35 tisíc Kč.
www.visiticeland.cz

Německo

Německo je největší ekonomikou v Evropě, na níž je závislá i řada českých firem. Češi tudíž jezdí do sousední země často za obchodem, do pohraničních oblastí na nákupy, a pokud cestují za turistikou, směřují většinou do Berlína, Mnichova nebo Drážďan. Už méně se ale ví o německých oblastech hodných alespoň několikadenní návštěvy, jako je pobřeží Baltského moře nebo Porúří.

Doprava:z Prahy létají do Hamburku přímé spoje ČSA (cena nejlevnějších zpátečník letenek se pohybuje okolo 5 000 Kč), do Berlína, Frankfurtu nad Mohanem nebo Mnichova létá řada přímých spojů různých leteckých společností. Vlakem lze cestovat z Prahy  pohodlně do Berlína nebo do Norimberku, a odtud do dalších měst pokračovat rovněž po železnici. Cestování autem.
S kým: individuálně, třídenní a čtyřdenní zájezdy po Německu nabízí okolo 5 000 korun například cestovní agentura Travel esprit.
www.nemecko.travel