Norský poslanec Snorre Valen navrhl na Nobelovu cenu za mír pro rok 2011 internetový server WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování důvěrných a utajovaných informací. Odůvodnil to tím, že touto činností WikiLeaks významně přispívá ke zvýšení transparentnosti ve světě, nevyjímaje demokratické společnosti. Napsala to dnes agentura AFP.

"Čínský disident Liou Siao-po dostal loni Nobelovu cenu za svůj boj za lidská práva, demokracii a svobodu projevu v Číně. Obdobně WikiLeaks přispěl k prosazování těchto hodnot v celém světě, a zaměřil se mimo jiné proti korupci, válečným zločinům a mučení, často páchaných spojenci Norska," napsal na svém blogu Valen, aniž přímo jmenoval Spojené státy.

Serveru připisuje Valen k dobru také podíl na nynější lidové revoltě v Tunisku. "Tím, že zveřejnil finanční záležitosti rodiny tuniského prezidenta, přispěl WikiLeaks svou troškou k pádu diktatury po 24 letech," míní poslanec.

Příliš mnoho informací

Termín k zasílání návrhů na kandidáty Nobelovy ceny za mír vypršel v úterý. Oprávnění podávat návrhy mají tisíce lidí z celého světa - poslanci a ministři, dřívější laureáti, členové některých mezinárodních institucí, profesoři některých univerzit a další.

Podle agentury řada odborníků na Nobelovu cenu letos nominaci WikiLeaks a jeho šéfa Juliana Assange předpokládala. Většina jej přesto nepovažuje nutně za favorita. "Důvodem je, že jsou oprávněně a tvrdě kritizováni za zveřejnění příliš mnoha takových informací, které mohou mít neblahé důsledky pro řadu osob a pro diplomacii," řekl ředitel norského mírového institutu Prio Kristian Berg Harpviken.

"Myslím, že jsou tu jiní kandidáti, kteří mají lepší šanci. Jsem ale přesvědčen, že nominace WikiLeaks vyvolá hodně debat," dodal.

V Česku například první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka letos oznámil, že znovu navrhl na Nobelovu cenu za mír Nicholase Wintona, britského zachránce stovek československých židovských dětí za druhé světové války.

Jméno letošního laureáta Nobelovy ceny za mír bude oznámeno v říjnu.