Ve Spojených státech stále hrozí, že se federální úřady a instituce po pátku ocitnou bez peněz a budou muset výrazně omezit svou činnost. Situaci nevyřešila ani další schůzka politických špiček, kterou prezident Barack Obama na dnešek svolal do Bílého domu. Stále se mu ale nedaří dosáhnout kompromisní dohody s republikány, jež by zabránila ochromení vlády. Jednání budou dále pokračovat.

Spojené státy od loňského října hospodaří v provizoriu, které Kongres opakovaně prodloužil. Nyní kongresmanům trpělivost došla a poslední provizorium vyprší v pátek. Republikáni svou podporu rozpočtu podmiňují škrty, které často zasahují do prezidentových politických priorit.

Hrozí administrativní kolaps

Obama a viceprezident Joe Biden si ve čtvrtek stejně jako ve středu do Oválné pracovny pozvali republikánského šéfa Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera a vůdce demokratické většiny v Senátu Harryho Reida. Jednání ale skončilo bez dohody. Hrozba kolapsu vládních agentur a ohrožení zaměstnání pro 800.000 lidí stále trvá. Případné ochromení vlády by nepříjemně dopadlo i na americkou ekonomiku.

Reid po dnešní schůzce řekl, že v 21:00 SELČ zasednou ke stolu opět vyjednávači a v pátečních v 01:00 SELČ se uskuteční další vrcholné jednání v Bílém domě. Boehner řekl, že dohoda, která by odvrátila uzavření federálních úřadů, je dále možná. Zatím se ale zdá, že žádná ze stran není ochotná ke kompromisu, který by dohodu o rozpočtu umožnil.

Reid před schůzkou v Bílém domě v Senátu řekl, že je méně optimistický než ve středu. "Prakticky již není sporu o číslech, dohodě ale brání ideologie," uvedl s odkazem na to, že strany se nemohou dohodnout na obsahu škrtů. Boehner to ale vzápětí odmítl. Podle něj se spor týká právě čísel. "Ve skutečnosti žádná dohoda o číslech není. Myslím, že jsme číslu byli blíže včera v noci než dnes ráno," uvedl.

Ve sporu jde o zhruba deset miliard dolarů rozpočtových úspor, což je zhruba rozdíl mezi představami republikánů a demokratů. Vyjednávači obou stran se počátkem týdne předběžně dohodli na škrtech ve výši 33 miliard dolarů (563 miliard korun), ale Boehner požaduje úspory ve výši 40 miliard (682 miliard korun).

Bílý dům už úřadům rozeslal pokyny, jak v případě nedostatku financí na provoz postupovat. Naposledy americká vláda musela přerušit svou činnost v roce 1996, kdy se tehdejší prezident Bill Clinton odmítl podřídit požadavkům republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů.

Republikáni na to nakonec doplatili. Boehner, který tehdy byl u toho, se nyní snaží zabránit opakování podobného výsledku. Je ale pod velkým tlakem konzervativního křídla své strany, takzvané Tea Party, které požaduje úspory v rozpočtu a odmítá kompromisy s demokraty.

Pokud by se federální vláda ocitla bez peněz, znamenalo by to uzavření většiny federálních úřadů. Jejich pracovníci by museli na neplacenou dovolenou. Uzavřela by se ale také například muzea financovaná z federálních peněz či národní parky. Bez mezd by se také mohli ocitnout američtí vojáci bojující v Afghánistánu a Iráku.