Když začátkem října vypukne sezona těch nejlepších lanýžů (trvá do začátku prosince), Piemonte a zejména okolí Alby, která je největším nalezištěm jeho nejslavnější bílé odrůdy, prosákne typická vůně. Line se z tržišť, stánků a kuchyní. Delikatesa, kterou si místní nemohou nechat ujít a za níž se do tohoto italského regionu sjíždějí nákupčí, šéfkuchaři, ovšem i nejrůznější spekulanti z blízka i z daleka − aby byli přímo u zdroje téhle výjimečné suroviny. Ta je nejen lahůdkou, ale i lukrativní komoditou. Platí se za ni totiž v řádech desítek až stovek tisíc korun za kilogram a ve výjimečných případech u raritních kousků šplhají ceny v dražbách ještě výš.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se