Sleduji v poslední době pořad Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich vždycky přijede do nějaké restaurace, zhrozí se nad tím, jaké blafy a v jaké kvalitě restaurace připravuje, a má pak hovor s majitelem, provozním či kuchařem. A nejméně v polovině případů mu dotyční oponují: "Ale lidi jsou na to zvyklí, oni si to tu hodně dávají, oni to mají rádi…" Třeba kuřecí prsa s broskví a sýrem, k tomu hrancle a tatarku, a - řečeno mimibazarským slovníkem: "čvachtají si".

Pohlreich oponuje tím, že by si lidé jistě rádi dali i něco jiného, kvalitního, ale majitel lomeno provozní pochybuje… "Já ty lidi znám tady, oni se chtějí pořádně nadlábnout, my kdybychom vařili nějaká jakože lepší jídla, tak by je nezaplatili nebo by se jim zdálo, že je toho málo, a přestali by chodit."

Smutné je, že mají pravdu. Opravdu je na trhu velká poptávka po nezdravých smažených jídlech z polotovarů, hlavně že je toho za sedm pětek plný talíř. Idealisté věří a doufají, že když nebudou mít přístup k podobným jídlům a místo toho dostanou jídlo zdravé, z čerstvých surovin a dobře uvařené, dají si ho raději. Skeptici, či v tomto případě možná i realisté, pochybují: Nezačnou jíst zdravěji a méně, ale budou chodit jinam, kde jejich touhy saturují přesně tím stylem, který jim vyhovuje.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se