Ve starověkém Řecku byl považován za dobrý zdroj energie a existují zmínky o tom, že byl podáván sportovcům na prvních olympijských hrách v roce 776 př. n. l. Později se s římskou nadvládou cheesecake rozšířil dál do Evropy. Nejstarší řecký recept zapsal spisovatel Athénaios ve svém díle Deipnosophistai, ale úplně nejstarší dochovaný recept pochází z díla O rolnictví římského spisovatele a politika Cata. Zde se jako ingredience uvádí mouka, med a sýr. Současná výroba tohoto koláče je ale poněkud složitější.

Dnes nejznámějším je ten newyorský se sýrem Philadelphia. Vznikl náhodou, když se v roce 1872 pokoušel newyorský farmář William Lawrence napodobit francouzský sýr Neufchatel. Místo toho se mu podařilo vyrobit takzvaný cream cheese, smetanový sýr, který se později začal prodávat pod značkou Philadelphia. Existují i recepty s jinými druhy sýru. Nejčastěji to je zmíněný Neufchatel, ale i cottage nebo ricotta. I když variant existuje spousta, cukrářka Iveta Fabešová ve svých kavárnách IF Café připravuje jen jeden − a to právě ten newyorský.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se