Rozdílné složení potravin je problémem celé Evropské unie, ne pouze jejích východních členů, uvedl eurokomisař Vytenis Andriukaitis pro HN během krátkého setkání v Praze. Andriukaitis má v Evropské komisi na starost mimo jiné modernizaci a zjednodušení evropské politiky z hlediska bezpečnosti potravin. Komise podle něj bude rozdílnou kvalitu řešit, potřebuje se však opřít o věrohodné výzkumy.

Téma rozdílné kvality potraviny v Česku silně rezonuje posledních několik měsíců, jak to vnímáte?

Není to o dvojí kvalitě, ale rozdílnostech, které lidé vidí u značek. Vezměte si například společnost Coca-Cola a jak její výrobky zákazníci vnímají. Lidé si nápoj koupí například ve Vídni, Berlíně nebo Praze. Je to stejný nápoj, chuť je však jiná. Podívají se na etiketu, vidí složení, ale ne všichni se v informacích na obalu orientují. Například si mohou přečíst, že jeden nápoj je slazen cukrem, jiný sladidlem. Cukr i sladidlo nějak chutnají. Lidé ale stejně cítí, že je něco špatně. Někdy také vidí hodně přísad a náhražek v jídle a myslí si, že jde o dvojí kvalitu.

Znamená to tedy, že potraviny nejsou stejně kvalitní?

Ale na posouzení toho, co znamená dvojí kvalita, potřebujeme vědecké poznatky. Právo umožňuje firmám použít stejnou značku s rozdílným složením. Firmy také kalkulují s ekonomikami trhů, kam potraviny dodávají. Vyrábějí levnější potraviny, což vzbuzuje nespravedlnost a lidé potom přemýšlí, jestli jsou zákazníky druhé kategorie. Ze sociálního hlediska je to velmi nebezpečné. A nebezpečné je to také z jiného pohledu - levnější potraviny pro méně příjmové skupiny mohou v čase ovlivnit zdraví, jejich konzumace se může projevit za pět nebo deset let.

Je to však opravdu důležité pro Evropskou komisi?

Absolutně. Ale téma je obtížné pochopit. Máme vědecké centrum, které pomáhá najít správný způsob určení kvality. Potřebujeme nástroje, které určí, jak s dvojí kvalitou bojovat ve všech státech Evropské unie. A také se musíme zaměřit na dva důležité směry - zavádějící informace pro zákazníky a neférové praktiky firem.

Rozdílné složení je hlavně problém východní Evropy, která se poslední dobou hodně ozývá. Nerozděluje to podle vás Unii?

Ne, to ne. Dvojí kvalita je velmi populární slogan pro některé politiky. Hlavně pro ty, kteří shánějí hlasy na národní úrovni. Já ale říkám: běžte na Maltu, do Anglie, Prahy nebo Vilniusu a uvidíte velmi smíšený trh s potravinami. Říkáte si, jaký produkt si asi koupit. Ten od nadnárodních společností jako jsou Nestlé, Coca-Cola, které operují na trzích v celém jednotném evropském trhu, nebo od lokálních výrobců? Ti dělají potraviny pro místní obyvatele, využívají tamních ingrediencí a jejich konzumace je bezpečná. A to speciálně, pokud mají značku původu. Ale produkty, které jsou vyráběné mezinárodními společnostmi používají různé přísady bez ohledu na to, jestli zboží putuje do Vilniusu, Prahy nebo Barcelony.

Dvojí kvalita je i české politické téma.

Víte, když hrajete hru na politické úrovni, vytáhnete různá témata. Třeba migraci, já ale v Česku žádné migranty nevidím. Když se na to podíváme z perspektivy deseti tisíc let, všichni jsme migranti. Opakuji, že rozdílné složení je obecným problémem. Požádaly jsme všechny členy Evropské unie, aby vyhodnotili situaci. Také jsme upozornili firmy, aby zvážily své chování a situaci s produkty, které vypadají stejně, ale mají rozdílné složení. Zároveň jsme požádali o snížení hladiny cukru. A společnosti začaly používat sladidla. Ta mají jinou chuť, ale jsou zdravější.

Evropská komise se zabývá i budoucností rumového éteru, který je součástí populárního tuzemáku. Jsou nějaké změny?

Nejde pouze o Česko. Otázka rumové tresti je citlivá i pro Rakousko. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) upozornil na bezpečnostní rizika. Rumová tresť spadá do kategorie nebezpečných přísad. Komise se řídí vědeckými posudky, proto doporučila přísadu zakázat. Přechodné období končí příští rok v dubnu, prodejci se obávají zrušení nebo některých povolení. Obavy ohledně škodlivosti rumové tresti však stále trvají.

S přispěním Kláry Čeperové.