Severní Korea se na summitu se Spojenými státy zavázala pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, zatímco Washington slíbil poskytnout Pchjongjangu bezpečnostní záruky.

Uvedla to agentura AFP na základě fotografie společného prohlášení, které na závěr své schůzky v Singapuru podepsali šéf Bílého domu Donald Trump a vůdce KLDR Kim Čong-un.

Washington a Pchjongjang se na summitu rovněž dohodly na vyhledání, identifikaci a repatriaci padlých během válečného konfliktu na Korejském poloostrově v 50. letech.

V textu se konstatuje, že Trump s Kimem měli zevrubný a upřímný rozhovor s cílem nastolení nových americko-severokorejských vztahů a trvalého míru na Korejském poloostrově.

"Prezident Trump se zavázal poskytnout KLDR bezpečnostní garance a předseda Kim opětovně ujistil o svém pevném a neochvějném závazku kompletního jaderného odzbrojení na Korejském poloostrově," píše se v prohlášení.

Sankce proti Severní Koreji nadále platí, jejich postupné uvolňování bude možné až poté, co Pchjongjang zahájí nezvratný proces jaderného odzbrojení. Na své tiskové konferenci po skončení dnešního summitu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem to prohlásil americký prezident Donald Trump. Trump věří, že tento proces začne brzy.

Summit můžete sledovat živě v naší on-line reportáži.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
02:21
On-line reportáž začíná

Jednání a další dění kolem summitu Donald Trump a Kim Čong-un můžete sledovat v on-line reportáži, která právě začíná.

02:54
Guterres volá po míru

Donald Trump a Kim Čong-un by měli využít příležitosti k "podpoře mírového, prosperujícího, bezpečného a ověřitelně denuklearizovaného Korejského poloostrova". Novinářům to v pondělí řekl v New Yorku řekl generální tajemník OSN António Guterres. Prezident USA a severokorejský vůdce se v úterý sejdou v Singapuru.

03:06
Americké akcie mírně stouply

Americké akcie zahájily týden mírným růstem. Pozornost investorů se přesunula od neshod na víkendovém summitu ekonomicky nejvyspělejších zemí G7 k úterní schůzce Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

03:07
Vše o summitu v infografice

Jejich stisk rukou bude sledovat celý svět. Donald Trump se v úterý stane prvním úřadujícím americkým prezidentem, který se setká s lídrem Severní Korey. Historický summit s Kim Čong-unem se po dlouhém vyjednávání uskuteční v Singapuru. Co všechno je ve hře? A skončí KLDR s jaderným zbrojením, jímž straší nejen okolní státy? Podívejte se na naši velkou grafiku.

03:11
Trump a Kim Čong-un si potřásli rukama

V Singapuru začal summit USA-KLDR, v jehož úvodu si šéf Bílého domu Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un před televizními kamerami potřásli rukama. Jde o vůbec první schůzku amerického prezidenta s nejvyšším představitelem Severní Koreje.

Hlavním tématem má být jaderné odzbrojení KLDR. Obě strany by mohly jednat také o podpisu mírové dohody, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka z let 1950-53.

03:13
"Je mi potěšením, budeme mít skvělý vztah," řekl Trump
03:15
Historický moment
03:19
Potřesení rukou pro novináře

Trump, kim čong-un

03:22
Trump věří v úspěch jednání

"Cítím se skvěle," řekl Trump na úvod setkání. Věří, že se severokorejským vůdcem budou mít výtečné vztahy a že jednání bude úspěšné.

03:25
Prvotní setkání
03:27
"Rád vás poznávám, pane prezidente," řekl na uvítanou Kim Čong-un

Podle tiskového oddělení Bílého domu, řekl Kim Čong-un při prvním setkání s Trumpem tato slova: "Rád vás poznávám, pane prezidente."

03:32
Atmosféra byla srdečná

Oba vrcholní činitelé poté před novináři zapózovali. Trump prohlásil, že historický summit bude "nesmírně úspěšný", a vyjádřil přesvědčení, že naváže s Kimem "skvělý vztah". Kim Čong-un připomněl, že vrcholné schůzce předcházela řada překážek. "Všechny jsme je překonali a dnes jsme tady," řekl prostřednictvím tlumočníka.

Atmosféra úvodního setkání byla srdečná, ale ne tak přátelská, jako když se v dubnu severokorejský vůdce setkal s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, napsal server BBC News.

Další část jednání Kim Čong-una s Donaldem Trumpem, která by měla trvat jednu až dvě hodiny, se koná jen v přítomnosti tlumočníků. Poté budou rozhovory pokračovat za účasti poradců.

Hlavním tématem má být jaderné odzbrojení KLDR. Obě strany by mohly jednat také o podpisu mírové dohody, která by nahradila smlouvu o příměří, jíž skončila korejská válka z let 1950-53.

03:38
Otázky a odpovědi

Poprvé v historii se setká americký prezident s vůdcem severokorejského komunistického režimu. Americký prezident Donald Trump oficiálně od schůzky očekává demontáž severokorejských zbraní, to je ovšem pro první schůzku nerealistické přání a chce především ukázat, že je schopný vyjednavač. Severokorejský vůdce Kim Čong-un očekává zrušení mezinárodních sankcí a záruky, že USA nezaútočí na režim a nepokusí se svrhnout vládnoucí rodinu.

Otázky a odpovědi: Americký prezident a severokorejský vůdce se sejdou poprvé. V čem je jejich setkání převratné?

03:59
Trump: Setkání jeden na jednoho bylo velmi dobré
04:01
Společně se o to postaráme, řekl Trump

"Když budem pracovat společně, postaráme se o to," řekl Trump po jednání s Kimem.

04:03
Po schůzce se Trump s Kimem prošli po balkóně

Po zhruba tři čtvrtě hodině, kdy jednali Kim a Trump mezi čtyřma očima, se prošli po balkóně. Nyní proběhne jednání s jejich poradci.

 
04:24
Kdo je součástí delegací?

Trumpa na setkání doprovází Mike Pompeo, poradce pro národní bezpečnost John Bolton, šéfporadce John Kelly a překladatelka, uvedla Česká televize

Severokorejskou delegaci tvoří místopředsedové ÚV komunistické strany KLDR Kim Jong-čol a Ri Su-jong a ministr zahraničí Ri Jong-ho. 

Dlouho očekávané setkání: Donald Trump a Kim Čong-un si potřásli rukama v Singapuru

04:33
Setkání Trumpa s Kimem v obrazech

Dlouho očekávané setkání: Trump a Kim si potřásli rukama v Singapuru. Prohlédněte si fotogalerii.

04:38
Jednání delegací by mělo trvat zhruba do půl dvanácté místního času

Trump hodnotí úvodní jednání s Kim Čong-unem jako velmi dobré. Prohlásil, že s vůdcem KLDR navázal skvělý vztah, a věří, že společně problémy vyřeší.

Hlavním tématem summitu je jaderné odzbrojení KLDR, za které jsou Spojené státy ochotny poskytnout Severní Koreji bezpečnostní záruky. "Budeme spolupracovat a postaráme se o to," řekl Trump po rozhovoru s Kimem.

Jednání americké a severokorejské delegace by mělo trvat zhruba do 11:30 místního času (05:30 SELČ), kdy je plánována přestávka na oběd. Po něm budou rozhovory pokračovat.

04:53
Jihokorejský prezident nemohl kvůli summitu spát

Jihokorejský prezident Mun Če-in řekl, že měl před summitem bezesnou noc, uvedla Česká televize. "Věřím, že oči všech Korejců se dívají na Singapur," dodal.

05:04
Kdo jsou členové delegace KLDR?

Za Severní Koreu k jednacímu stolu mimo jiné usedl bývalý šéf severokorejské tajné služby Kim Jong-čchol, který má nyní v Pchjongjangu na starosti vztahy s Jižní Koreou. Tento severokorejský činitel se počátkem června setkal s prezidentem Trumpem a doručil mu osobní dopis od vůdce KLDR.

Čtyřhvězdičkový generál Kim Jong-čchol působil v minulosti jako šéf vojenské rozvědky, kterou Soul viní z toho, že v roce 2010 nechala torpédovat jihokorejskou korvetu Čchonan, na jejíž palubě zahynulo 46 námořníků. KLDR svůj podíl na tragédii popírá. V témže roce údajně Kim Jong-čchol naplánoval také ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong, které si vyžádalo čtyři jihokorejské oběti.

Dnešního jednání s americkými činiteli se účastní rovněž severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho a místopředseda ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce Ri So-jong. Podle televizních záběrů naopak není přítomna mladší sestra severokorejského diktátora Kim Jo-čong, která Kima doprovázela při jeho dubnových jednáních v Jižní Koreji.

05:09
Kim věří, že summit je dobrý pro mír

"Překonali jsme všechny druhy skepticismu a spekulace ohledně tohoto summitu a já věřím, že je to dobré pro mír," nechal se podle agentury Reuters slyšet severokorejský diktátor Kim Čong-un.

05:28
Co bude k obědu?

V půl dvanácté místního času by měla být schůzka přerušena kvůli obědu. Takhle vypadá menu. Podávat se budou krevety, hovězí i ryba. 

05:31
Od zpravodaje HN Martina Nováka z Jižní Koreje

Jihokorejská televize vysílá téměř nepřetržité zpravodajství ze Singapuru už od pondělí. V zemi ale převládá v očekávání velká opatrnost. Nový jihokorejský prezident Mun Če-in je doma populární. Mnozí Jihokorejci mají za to, že změněné chování Severní Koreje je právě Munova zásluha. Nabídl Kim Čong-unovi smír, a ten ho přijal.

Severokorejský diktátor se sešel nejprve s ním, teď s Trumpem. Jihokorejci se v názorech na režim v KLDR i na možné sjednocení poloostrova v budoucnosti liší, ale v jednom je většina z nich zajedno: nechtějí válku. Proto se radikální rétoriky Donalda Trumpa a jeho slov o "totálním zničení Severní Koreje" obávali a proto prezident Mun Če-in žádal od Washingtonu záruky, že jakákoliv vojenská akce bude dopředu konzultována se Soulem.

05:35
Obrázek na pamětních mincích, které nechal vyrobit Bílý dům, je naopak
05:54
Od zpravodaje HN Martina Nováka z Jižní Koreje

Severokorejský uprchlík Kim Jeng-il vede v Soulu ve skromných podmínkách v zadní části jednoho obchodu neziskovou organizaci Lidé za úspěšné korejské sjednocení (PSCORE). Pomáhá hlavně mladým Severokorejcům se vzděláním a sháněním práce. Protože sám poznal, jaký je život v Severní Koreji, příliš
nevěří v pozitivní změny po schůzce v Singapuru.

"V minulosti už bylo několik dohod, ale pro Severní Koreu nic neznamenaly. Pokud se nezmění režim a systém, není žádná naděje na ekonomický rozvoj. Nejsou tam podmínky pro normální zahraniční investice," říká Kim Jeng-il.

Severokorejský uprchlík Kim Jeng-il

06:01
"Jen" dvanáctivteřinový stisk ruky

Podle médií trvalo podání ruky 12 vteřin, což na Donalda Trumpa není moc. Například s japonským premiérem Šinzóem Abem se držel za ruku celých 26 vteřin. Trump Kima ani nepoplácal po rameni, jak má ve zvyku. Komentátoři se shodují, že oba státníci se spolu snaží jednat jako rovný s rovným.

06:04
Od zpravodaje HN Martina Nováka z Jižní Koreje

Jihokorejská překladatelka Jo Čin (na snímku vpravo) si myslí, že jak Trump, tak Kim Čong-un milují show a že hlavně o to v Singapuru jde. "Podstatné je, jak se bude plnit to, na čem se dohodnou. A všichni Jihokorejci vědí, že dohodnout se se Severní Koreou je jedna věc, a naplnit tu dohodu v praxi druhá. Takže uvidíme."

Jihokorejská překladatelka Jo Čin (na snímku vpravo)

06:04
Kim se bojí, že by ho někdo mohl otrávit

Kim si do Singapuru přivezl vlastní jídlo, pravděpodobně se obává, že by mohl být otráven, píše Česká televize

06:05
Novinářům Kim na otázku o jaderných zbraních neodpověděl

Novináři se podle informací České televize Kima během jeho procházky s Trumpem třikrát ptali, jestli se zbaví jaderných zbraní. Severekorojeský diktátor na otázky neodpověděl.

06:10
Dovezená toaleta pro Kima

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si dovezl na summit v Singapuru vlastní přenosnou toaletu. Podle jihokorejského deníku Čoson ilbo tak chce zabránit tomu, aby cizí rozvědky mohly zjistit podrobnosti o jeho zdravotním stavu. Přenosné zařízení ochrání "stolici nejvyššího vůdce", aby se k ní nedostali "odhodlaní čističi stok", tvrdí list.

Nejen pro KLDR jsou patrně exkrementy jejich nejvyššího představitele přísně střeženým tajemstvím. Je známo, že za éry sovětského vůdce Josifa Stalina analyzovali výkaly cizích státníků ruští vědci s cílem zjistit o nich co nejvíce podrobností.

06:12
Kritici na sociálních sítích

Srdečný stisk rukou Kim Čong-una a Donalda Trumpa se dočkal množství kritických reakcí na sociálních sítích. Někteří političtí komentátoři i lidé diskutující na internetu jsou rozhořčeni také záběry na střídavě umístěné americké a severokorejské vlajky, před kterými oba státníci pózovali novinářům. Podle kritiků šéf Bílého domu diktátorovi země, která hrubě porušuje lidská práva, pomáhá legitimně vystupovat na světové scéně.

"Tady máme prezidenta ze svobodné části světa, jak si potřásá rukou s jedním z nejbrutálnějších diktátorů v dějinách, s mužem obviňovaným ze zločinů proti lidskosti. Stojí společně před americkými a severokorejskými vlajkami, kterým je dána stejná důležitost," píše komentátor Steve Grzanich.

Také odbornice na Severní Koreu v americkém Wilsonově centru Jean H. Leeová upozorňuje, jaký význam má pro KLDR stisk ruky Trumpa s Kimem. "V Severní Koreji to bude vyzdvihováno jako okamžik, kdy Spojené státy uznaly Severní Koreu jako sobě rovnou," uvádí Leeová. Podle ní skutečnost, že americký prezident přeletěl polovinu světa, aby se setkal s vůdcem "velmi chudé a velmi malé země", dává Kimovi obrovskou legitimitu.

"Právě to měl Kim v úmyslu, když stupňoval své zbrojní testy. Chtěl přimět amerického prezidenta, aby s ním zasedl k jednacímu stolu. Je pro mě šokující sledovat, že mu dáváme přesně to, co chtěl," tvrdí Leeová.

06:17
Jídlo spojuje: Trump-Kimovy burgery zadarmo
06:21
Kim a Trump zasednou ke společnému obědu
06:30
Severokorejské noviny

Na titulní stránce novin severokorejské vlády je dnes čtrnáct fotografií, které dokumentují návštěvu vůdce Kim Čong-una v Singapuru.

06:40
Bývalého basketbalistu Rodmana schůzka rozplakala

Bývalá basketbalová hvězda Denis Rodman navštívil několikrát KLDR a Kima popsal jako přítele na celý život. Přímo ze Singapuru poskytl rozhovor stanici CNN. V emotivním videu Rodman řekl, že "dnešek je skvělý den". Dokonce se rozplakal.

06:45
Po obědě tisková konference

Kim Čong-un a Donald Trump právě doobědvali a nyní je čeká tisková konference.

06:48
Trump: Setkání proběhlo lépe, než by kdokoliv očekával

Podle Trumpa proběhlo setkání s Kimem lépe, než by kdokoliv očekával.

06:51
Prý obě strany podepíší dokument

Donald Trump oznámil, že po pracovním obědě spolu s Kimem podepíše blíže nespecifikovaný dokument.

06:51
Trump: Fantastické setkání

Trump novinářům řekl, že setkání s Kimem bylo fantastické. A že proběhl velký pokrok.

06:54
Jihokorejský prezident sleduje summit v televizi
07:18
Lídři se chystají k podpisu dokumentu

Dokument má být potvrzením, že došlo k pokroku mezi oběma stranami. Konkrétnější informace nejsou zatím známy.

07:30
Trump a Kim dospěli k dohodě

Trump řekl, že s Kimem se dohodli na podpisu "velmi komplexního dokumentu", znovu také pochválil setkání, prý bylo fantastické.

07:41
Kim: Svět zaznamená velkou změnu

"Svět zaznamená významnou změnu," oznámil Kim.

"Rád bych vyjádřil vděk prezidentu Trumpovi, že se toto setkání uskutečnilo," řekl před podpisem dokumentu Kim.

07:44
Vztah s Koreou bude po dnešku jiný, řekl Trump

Trump dodal, že pokrok bude velmi rychlý. Ve "velmi komplexním dokumentu", jak ho Trump nazývá, je podle něj hodně dobré vůle. 

"Náš vztah s Koreou bude úplně jiný. Také jsme mezi sebou navázali velmi silné pouto. Toto prohlášení posune naše vztahy." Strany se prý rozhodly oprostit od minulosti a hledět do budoucnosti.

"Strávili jsme spolu velmi intenzivní okamžiky. Bylo to mnohem lepší, než kdo předvídal," dodal. Za setkání je prý velmi vděčný.

07:54
Kim je podle Trumpa velmi schopný a miluje svou zemi

"Je to velmi talentovaný mladý muž, který miluje svou zemi. Schopný vyjednávač," řekl Trump o Kimovi.

07:58
Trump pozve Kima do Bílého domu

Podle televize CNN má podepsaný dokument stvrdit dosažené pokroky a zajistit pokračování rozhovorů mezi USA a KLDR.

Americký prezident také slíbil, že "určitě" pozve Kima do Bílého domu. O této možnosti mluvil již dříve, pokud bude summit úspěšný.

07:59
Proces podpisu dokumenu
08:04
Od zpravodaje HN Martina Nováka z Jižní Koreje

Šéfka Jihokorejského Červeného kříže Čung Je-un řekla reportérovi HN v Soulu, že summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una povede k obnově humanitární pomoci pro obyvatele Severní Koreje a také k obnově kontaktů mezi rodinami rozdělenými korejskou hranicí.

"Devět let žádné kontakty nebyly. Nechtěla je naše konzervativní vláda ani Severní Korea. Po summitu korejských prezidentů a teď schůzce v Singapuru by toto měla být jedna z prvních věcí, které se změní."

08:06
Summit nejspíš skončil

Summit Kima s Trumpem pravděpodobně skončil. Oba lídři se na venkovní chodbě singapurského hotelu pozdravili a prezident USA řekl, že se znovu uvidí.

Poté se rozešli každý na jinou stranu.

08:10
Podle Trumpa začne denuklearizace KLDR rychle

Po podpisu šéf Bílého domu řekl, že proces jaderného odzbrojení KLDR začne velmi rychle. Kim odmítl na opakovanou otázku novinářů ohledně denuklearizace Severní Koreje odpovědět.

08:29
Kim Čong-un už opustil místo konání summitu

"Rozhodli jsme se opustit minulost. Svět uvidí velkou změnu," zdůraznil Kim Čong-un po podpisu. Trumpovi poděkoval, že umožnil, aby se summit uskutečnil.

08:51
Světová média se snaží vyčíst z fotografie obsah podepsaného dokumentu

Reportér ABC z ní vyčetl, že Trump se v dokumentu zavázal poskytnout KLDR bezpečnostní záruky a Kim potvrdil svůj "neochvějný závazek dokončit denuklearizaci Korejského poloostrova".

09:10
BBC: Čtyři klíčové body deklarace

Spojené státy a KLDR se zavázaly k vytvoření nových vztahů v souladu s tím, že obě země si přejí mír a prosperitu.

Spojené státy a KLDR se připojí k úsilí o vybudování trvalého a stabilního mírového režimu na Korejském poloostrově.

Znovupotvrzením Panmunjomské deklarace ze dne 27. dubna 2018 se KLDR zaváže pracovat na úplné denuklearizaci Korejského poloostrova.

Spojené státy a KLDR se zavazují, že budou vymáhat navrácení válečných zajatců a lidí ztracených v boji, včetně okamžité repatriace těch, kteří již byli identifikováni.

09:22
Zbaví se Severní Korea jaderných zbraní?

Sledujte živý speciál DVTV a Aktuálně.cz k summitu USA a KLDR v Singapuru. Hosty jsou Daniel Anýž z Hospodářských novin a Martin Novák z Aktuálně.cz.

 

09:43
Čína navrhla zvážit uvolnění sankcí proti KLDR

Čínské ministerstvo zahraničí v reakci na společné prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una dnes navrhlo zvážit uvolnění sankcí proti KLDR.

09:49
Souhrn nejdůležitějších faktů o summitu Kima s Trumpem:

Kim Čong-un již z dějiště summitu odjel. Donald Trump je stále v singapurském hotelu a v 10 hodin by měl promluvit na tiskové konferenci.

Trump a Kim podepsali společnou deklaraci, ve které se KLDR zavazuje k jadernému odzbrojení poloostrova. Oba státy mají usilovat o mírové soužití. Americko-severokorejské vztahy se rovněž podle dokumentu zlepší.

Donald Trump si v úvodu summitu poprvé podal ruku s Kim Čong-unem. Oba lídři se usmívali. Vypadali uvolněně, všímá si stanice CNN.

"Nice to meet you, Mr president," řekl Trumpovi na úvod v angličtině Kim. (v překladu: Rád vás poznávám, pane prezidente.)

"Překonali jsme všechny druhy skepticismu a spekulace ohledně tohoto summitu a já věřím, že je to dobré pro mír," prohlásil také Kim.

Prezident USA vůdci KLDR řekl: "Budeme spolupracovat a postaráme se o to."

Donald Trump o Kim Čong-unovi řekl, že "je to velmi talentovaný muž a velmi miluje svou zem".

09:51
Bod týkající se denuklearizace je podle odborníků slabý

Severokorejský závazek k jadernému odzbrojení poloostrova hodnotí odborníci jako velmi vágní. Analytik Adam Mount řekl americké stanici CNN, že dokument je v bodě, který se týká denuklearizace, překvapivě slabý. Dokonce slabší než předchozí závazky KLDR.

"Abych byl upřímný, čekal jsem něco tvrdšího," upozornil.

10:05
Summit USA a KLDR podpořil dolar, asijských měn se nedotkl

Optimistická atmosféra kolem schůzky amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem podpořila dolar, který se vůči jenu pohybuje na třítýdenním maximu. Asijských měn se ale summit vesměs nedotkl, protože investoři pozitivní výsledek očekávali a do svých kalkulací ho zahrnuli už dříve.

10:11
Komentář Martina Ehla

"Obecná dohoda s Kim Čong-unem ve stylu "dohodli jsme se, že se dohodneme" je zajímavým neortodoxním krokem, který může, ale stále také nemusí přinést průlom ve vztazích USA a Severní Koreje," píše v komentáři Martin Ehl.

10:17
Přímý přenos tiskové konference Donalda Trumpa

Tiskovou konferenci, kde Donald Trump promluví o schůzce se severokorejským vůdcem, můžete živě sledovat ZDE.

10:23
Nepřátelé se mohou stát přáteli, řekl Trump

Severní Korea má podle Trumpa velký potenciál stát se "úžasným místem". Zažil prý ohromných 24 hodin. "Jak už historie ukázala, nepřátelé se mohou stát přáteli," vzkázal na adresu KLDR Trump.

10:28
Sankce zůstávají v platnosti

Kim Čong-un podle Trumpa "vyjádřil neochvějně, že mu jde o denuklearizaci Korejského poloostrova". Spolu se chtějí co nejdříve vrátit k dalším jednáním. Severní Korea se podle amerického prezidenta může připojit ke zbytku světa a otevřít se obchodu. O sankcích nicméně řekl, že zůstávají v platnosti.

10:36
Bez smrti Otto Warmbiera by se summit nekonal, řekl Trump novinářům

Novináři se prezidenta zeptali i na lidská práva v KLDR a na smrt amerického studenta Otto Warmbiera, který zemřel na následky mučení v Severní Koreji. Trump řekl, že bez Warmbiera "by se tohle (summit) nestalo".

10:39
Bod o zničení střediska na testování jaderných zbraní v deklaraci chybí

Jednání s Kimem bylo podle Trumpa "upřímné, přímé a produktivní". Americký prezident také uvedl, že Kim už spustil zničení střediska na testování jaderných zbraní. Tento bod nicméně v podepsané deklaraci není. Trump novináře ujistil, že Spojené státy a další země budou tento slib ověřovat.

10:47
Ukončení "válečných her"

Trump nejasně uvedl, že ukončí "válečné hry" na Korejském poloostrově. Nejprve řekl, že nezvažuje snížení počtu amerických vojáků v Jižní Koreji. Pak ale svá slova popřel. Později upřesnil, že tyto "válečné hry" jsou velmi drahé. Američané tak pravděpodobně stáhnou část svých 28 500 vojáků rozmístěných na jihokorejském území.

11:01
Na setkání Kima a Trumpa už zareagovali Rusové

Rusko výsledek schůzky amerického prezidenta se severokorejským vůdcem přivítalo. "Ďábel se skrývá v detailech," citovala však agentura Tass ruské ministerstvo zahraničí.

11:13
Mnozí analytici přijali prohlášení Kima a Trumpa vlažně

Společné prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una přijali mnozí analytici a komentátoři vlažně, označují ho za bezzubé a vágní bez konkrétních kroků k jadernému odzbrojení Korejského poloostrova.

11:15
Dohoda, která mnoho lidí nepřesvědčí

Sociolog Aidan Foster-Carter, který se dlouhodobě věnuje situaci na Korejském poloostrově, poznamenal, že rámcové ujednání mezi KLDR a USA z října 1994 bylo konkrétnější než závěrečné prohlášení z dnešního summitu. V rámcovém ujednání, které definitivně ztroskotalo v roce 2003, se Pchjongjang zavázal zastavit jaderný program výměnou za dodávku lehkovodního reaktoru.

11:24
Konec tiskové konference Donalda Trumpa

Trumpova tisková konference skončila. Americký prezident na ní například radil Severokorejcům, jak nastartovat ekonomiku. Podle něj jsou v KLDR "úžasné pláže", na kterých však probíhají vojenská cvičení.

"Vysvětlil jsem jim: 'Mohli byste mít ty nejlepší hotely na světě,'" řekl Trump. A vyzval je prý, aby "přemýšleli z pohledu realitního byznysu".

11:30
Trump a Kim měli k obědu výběr ze západních a korejských pokrmů

Západní i tradiční korejské pokrmy byly na jídelníčku při pracovním obědě, k němuž dnes usedli Donald Trump s Kim Čong-unem. Začali krevetovým koktejlem s avokádovým salátem, korejskou nadívanou okurkou a salátem ze zeleného manga. Podívejte se, jak vypadalo celé menu.

11:35
Severokorejský vůdce zatím ze Singapuru neodletěl

Kim Čong-un zatím Singapur neopustil, chystá se tak učinit až ve 21:00 místního času (15:00 středoevropského času). Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na své zdroje. Americký prezident Donald Trump podle původních informací plánuje odlet zhruba o hodině či dvě dříve.

11:43
Babiš doufá, že summit Trumpa s Kimem odstraní riziko války

Premiér Andrej Babiš vnímá setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem pozitivně. Doufá, že se podaří věci dotáhnout do konce a odstraní se riziko války v regionu. Novinářům dnes také řekl, že se v minulosti měly i jiné konfliktní oblasti řešit jednáním, a ne vojenskými intervencemi.

Předseda vlády v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

11:48
Moskva s denuklearizací pomůže

Rusko nejen vítá perspektivu jaderného odzbrojení Severní Koreje, ale bude při ní také nápomocno. Řekl to dnes agentuře RIA Novosti náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v reakci na dnešní historický summit. Moskva hodnotí dohodu na jaderném odzbrojení Korejského poloostrova pozitivně, zdůraznil Rjabkov.

12:01
Trumpovu snahu ocenil japonský premiér Šinzó Abe

"Respektuji vedení prezidenta Trumpa a jeho snahu," reagoval na summit japonský premiér Šinzó Abe. "Japonsko bude pokračovat v řešení problémů kolem Severní Koreje, jako jsou únosy, jaderné zbraně a rakety, a to ve spolupráci s USA, Jižní Koreou, Čínou, Ruskem a celým světem."

12:14
Trump ruší dohody, varuje Írán

Írán dnes varoval severokorejského vůdce Kim Čong-una, že americký prezident Donald Trump by mohl zrušit jakoukoliv dohodu s Pchjongjangem o jaderném odzbrojení. S odkazem na sdělení mluvčího íránské vlády o tom informovala agentura Fars.

"Stojíme proti muži, který ruší svůj podpis (smlouvy), když je v zahraničí," uvedl íránský vládní mluvčí Mohammad Bákir Nobacht.

12:25
Na summit reaguje i Jižní Korea

Jižní Koreu evidentně zmátlo Trumpovo vyjádření o konci "válečných her" neboli manévrů amerických vojáků s jihokorejskou armádou. "Musíme zjistit přesný význam a záměr (komentáře) prezidenta Trumpa," uvedla jihokorejská prezidentská kancelář.

12:44
Bílý dům zveřejnil celé znění deklarace, kterou Trump a Kim podepsali
13:21
Severokorejští hackeři pokračují ve svých aktivitách

Jihokorejci tvrdí, že i v době summitu severokorejští hackeři pokračují ve svých aktivitách. Napsal to deník Security News. Ten cituje bezpečnostního experta, podle něhož severokorejská hackerská skupina Kimsuky rozeslala e-maily obsahující škodlivý software několika jihokorejským novinářům, kteří pokrývají summit.

13:44
Vyjádření českého ministerstva zahraničí k summitu
14:15
Lavrov ocenil slib ukončit válečné hry

Dnešní vrcholná schůzka mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem je pozitivní událostí. Prohlásil to dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, citovaný agenturou AFP.

Lavrov summit zhodnotil podle RIA Novosti slovy, že "samotná skutečnost, že se toto setkání uskutečnilo, je samozřejmě pozitivní". Ocenil Trumpův slib ukončit válečné hry a dodal, že je nezbytné ukončit provokativní akce, pokud má být uvolněno napětí na Korejském poloostrově. Šéf ruské diplomacie tak komentoval prohlášení šéfa Bílého domu, že Washington zastaví společná vojenská cvičení s Jižní Koreou.

14:25
Kim zřejmě odletí moderním čínským boeingem

Kim Čong-un pravděpodobně opět odletí ze Singapuru vypůjčeným čínským Boeingem 747 společnosti Air China. Do dějiště summitu už před hodinou přilétly z Pekingu tyto dva stroje.

Kim by měl Singapur opustit ve 21:00 místního času (15:00 SELČ). Naopak americký prezident Donald Trump již odletěl.

Severokorejský vůdce cestoval moderním čínským boeingem už v neděli. Svým soukromým tryskáčem - přestárlým sovětským Iljušinem Il-62 - neletěl.

14:40
Výsledek summitu přivítaly Evropská unie, Británie i Francie

Podle šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové se potvrdilo dlouhodobé přesvědčení EU, že trvalého míru na Korejském poloostrově lze dosáhnout jen pomocí diplomacie.

"Jít cestou diplomacie je výzvou, ale vždy se vyplatí," uvedla v reakci na summit Trumpa s Kimem Mogheriniová. Cíl je podle ní nadále jasný, a to "úplné, ověřitelné a nezvratné jaderné odzbrojení" na Korejském poloostrově. Společné prohlášení, které dnes v Singapuru americký prezident a severokorejský vůdce podepsali, je podle šéfky unijní diplomacie znamením, že tohoto cíle lze dosáhnout.

"Vítáme, že se prezident Trump a Kim Čong-un setkali na konstruktivním summitu. Je to zásadní krok ke stabilitě regionu, který je důležitý pro celosvětový hospodářský růst," uvedl v prohlášení britský ministr zahraničí Boris Johnson, podle kterého ale zbývá ještě mnoho práce. "Doufáme, že Kim bude nadále jednat v dobré víře, aby se dosáhlo úplné, ověřitelné a nezvratné denuklearizace," dodal Johnson.

Dokument, který dnes Trump a Kim podepsali, je podle francouzské ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauové "významným krokem". Zároveň vyjádřila politování nad chováním USA, které jednají se Severní Koreou, zatímco jadernou dohodu s Íránem v květnu vypověděly. Podpis dokumentu s Kimem podle Loiseauové "prakticky odměňuje někoho, kdo jednal proti všem mezinárodním dohodám".

15:47
Kim použil svoji vlastní propisku, možná proto, aby Američané nezískali informace o jeho zdravotním stavu z potu

Světová média po vrcholné schůzce amerického prezidenta Donalda Trumpa s vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem spekulují, proč Kim nepodepsal společné prohlášení perem připraveným na stole, ale perem, které mu podala jeho sestra. Podle serveru britského listu The Daily Telegraph se mohl Kim obávat o svou bezpečnost, mohl se ale chtít vyhnout i tomu, aby Američané získali z potu informace o jeho zdravotním stavu.

16:22
Trump chtěl po novinářích, aby na fotkách vypadali on a Kim pěkně, pohledně a hubeně

Pobavení vyvolalo na sociálních sítích video, které zachycuje amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem krátce před tím, než usedli ke společnému obědu. Trump totiž novináře vyzval, aby oba lídři na jejich fotografiích byli "pěkní, pohlední a hubení". Kima přitom šéf Bílého domu v minulosti označil za "malého a tlustého".

"Děláte všichni pěknou fotku?" zeptal se americký prezident přítomných fotoreportérů krátce před tím, než usedl s Kimem ke společnému obědu. "Abychom vypadali pěkní, pohlední a štíhlí," dodal Trump.

Následný záběr na obličej severokorejského vůdce podle některých uživatelů sociálních sítí prozrazuje, že prezidentův komentář Kima příliš nepobavil. Britský list The Guardian nicméně upozornil, že není jasné, zda mu prezidentova slova tlumočník přeložil.

 

16:25
Jihokorejský prezident Mun Če-in slíbil, že jeho země začne psát novou kapitolu míru a spolupráce s KLDR

Jak informovala agentura Reuters, Mun ocenil rozhodnutí severokorejského prezidenta uspořádat summit s USA a dodal, že Jižní Korea KLDR na nové cestě podpoří.

Jihokorejský prezidentský úřad se zatím nevyjádřil k prohlášení Donalda Trumpa, že Washington zastaví společná korejsko-americká vojenská cvičení. Mluvčí úřadu jen uvedl, že v této otázce bude Soul žádat od Trumpa objasnění jeho záměrů.

17:41
USA s KLDR nejednali o jaderném deštníku chránícím Soul, řekl v rozhovoru pro ABC Trump

Úplné jaderné odzbrojení Korejského poloostrova neznamená, že Spojené státy budou s KLDR vyjednávat o jaderném deštníku USA chránícím Jižní Koreu. V rozhovoru pro televizi ABC to dnes řekl americký prezident Donald Trump. "Severní Korea se zbaví jaderných zbraní, o ničem jiném jsme nediskutovali," řekl prezident.

Šéf Bílého domu doufá, že Pchjongjang začne s denuklearizací rychle. "Opravdu věřím, že se jaderných zbraní zbaví, domnívám se, že s tím začnou hned," prohlásil Trump. Severní Korea rovněž nebude provádět žádné testy balistických raket. "Myslí to vážně," řekl prezident o Kim Čong-unovi.

Trump připustil, že denuklearizace není okamžitý proces. "Nejde to prostě udělat hned, nějakou dobu to trvá, někdo říká patnáct let, když to půjde rychle," uvedl. Další kroky směrem k jadernému odzbrojení podle něj KLDR oznámí brzy. "Možná už zítra," řekl šéf Bílého domu.

Za "velmi provokativní a nákladné" označil Trump společné manévry, které tradičně v regionu pořádají americká a jihokorejská armáda. "Posíláme letadla z Guamu a bombardujeme pusté hory kvůli nácviku. Řekl jsem, že to zastavím," prohlásil prezident.

O bezpečnostních zárukách, které Kim v Singapuru dostal, odmítl Trump podrobně hovořit. "Bude ale šťastný, jeho země ho miluje, vidíte tu vřelost lidí. Dají se dohromady a bude to velmi silná země," konstatoval americký prezident.

Moderátor ABC George Stephanopoulos Trumpa upozornil, že Kim Čong-un je diktátor, který vládne policejnímu státu, vězní lidi v pracovních táborech a vraždí vlastní příbuzné. "Jak můžete věřit takovému vrahovi?" zeptal se prezidenta.

"Dostal jsem to, co jsem dostal. To je, co máme, to je, kde jsme. Mohu jen říct z vlastní zkušenosti, a to jsem se s ním setkal a hovořil s ním velmi intenzivně, že chce opravdu udělat velké věci pro Severní Koreu, že chce denuklearizovat," odpověděl Trump.

"Za mého života jsem uzavřel spoustu smluv se spoustou lidí a někdy lidé, kterým věříte nejmíň, se ukážou být nejčestnější, a lidé, kterým věříte víc, čestní nejsou," poznamenal Trump. "Kimovi věřím, věřím mu teď. Za rok možná řeknu, že jsem chyboval, to je vždycky možné," dodal.

17:57
Investor Mark Mobius si už brousí zuby na severokorejskou pracovní sílu i nerostné zdroje v případě otevření KLDR

Případné otevření severokorejské ekonomiky po mírové dohodě se Spojenými státy může znamenat ohromnou komerční příležitost. V televizi CNBC to dnes řekl uznávaný investor Mark Mobius. Investoři upozorňují hlavně na obrovskou a levnou pracovní sílu a nerostné zdroje, kterými KLDR disponuje.

Za první z bodů, kam směřuje jeho zájem, označil Mobius infrastrukturu a těžbu. Poukázal na to, že Severní Korea má zhruba 25 milionů obyvatel a pro investory by bylo výhodou, kdyby se místní trh připojil k tomu jihokorejskému, kde je 50 milionů lidí.

"To znamená mnohem větší trh a pro mě je nejvíce vzrušující příležitost mít most mezi Jižní Koreou, Čínou a Ruskem. Protože pak budete schopni mít železnice a silnice na sever přes Severní Koreu do těchto obrovských zemí," řekl Mobius. "Je to obrovská příležitost."

Investoři již dříve upozornili na obrovskou, disciplinovanou a poměrně levnou pracovní sílu v KLDR. Někteří ale zpochybňují schopnost obyvatel vyrovnat se s moderní ekonomikou vzhledem k uzavřenosti země vůči zbytku světa. Mobius je však přesvědčen o potenciálu místní pracovní síly a schopnosti rychle vše dohnat. Upozornil, že vzdělání je tam na poměrně dobré úrovni a nelze přehlédnout, že zemi se podařilo rozvinout jadernou technologii do obrovských rozměrů.

"Jsem tedy přesvědčen, že vše doženou velmi rychle a jih jim v tom pomůže," prohlásil.

Jižní Korea již v rámci možných mírových dohod nabídla různé výsady v oblasti pomoci a obchodu.

Vedle pracovní síly má KLDR také obrovské nerostné zdroje, včetně vzácných kovů, ropy a plynu. Severokorejský institut nerostných zdrojů v Soulu v roce 2013 odhadl hodnotu zásob nerostných zdrojů v KLDR na šest bilionů dolarů (131 bilionů korun). Regionální analytici však varují před zchátralou infrastrukturou a nedostatečnou spolehlivostí při repatriaci zisků ze země. Jedna čínská společnost například nazvala svůj podnik v zemi "noční můrou". Mobius, který se více než tři desetiletí zaměřuje na rozvíjející se a na malé, slibné rozvojové trhy, je však optimistou.

Mobius dlouhé roky působil jako výkonný předseda správní rady investičního fondu Templeton Emerging Markets. Letos založil vlastní fond Mobius Capital Partners.

18:02
Kongres USA hodnotí summit s Kimem váhavě, radí neustat v tlaku

Smíšené reakce dnes přišly z amerického Kongresu na setkání prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Zatímco kongresmani z Trumpovy Republikánské strany schůzku označili za krok směrem k míru, opoziční demokraté přirovnali summit k "reality show".

Vůdce demokratické menšiny v Senátu Charles Schumer Trumpa obvinil, že se v Singapuru zbavil pák, které měly Spojené státy na Severní Koreu. V projevu ze senátní tribuny o schůzce řekl, že to byl "summit typu reality show".

Vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell naopak prezidenta za setkání s Kimem pochválil. "Je to velký krok směrem k míru," řekl McConnell. Varoval ale, že Pchjongjang nemusí budoucí závazky plynoucí z denuklearizace plnit. "Musíme být spolu s našimi spojenci připraveni k obnovení politiky maximálního nátlaku," prohlásil senátor.

Ostatní republikáni byli podle amerických médií zdrženlivější. Bob Corker, šéf zahraničního výboru Senátu, chce vyčkat s hodnocením na budoucí vývoj. Očekává, že bližší podrobnosti kongresmanům sdělí ministr zahraničí Mike Pompeo, kterého si předvolají.

I předseda Sněmovny reprezentantů, republikán Paul Ryan, varoval před unáhlenými závěry. "Jen čas ukáže, zda to Severní Korea tentokrát myslí vážně. Mezitím musíme pokračovat v maximálním hospodářském tlaku," řekl Ryan.

Od plic se se summitem vypořádal republikánský senátor Marco Rubio. "Prezident ho (Kima) rozmazluje, aby z něj dostal dobrou dohodu. Ale Kim Čong-un není talentovaný chlap. Zdědil rodinný byznys od táty a dědečka. Je to absolutní nekňuba, kterému by v žádné demokracii nesvěřili ani funkci pomocného rasa," napsal Rubio na Twitteru.

Někteří republikánští kongresmani a činitelé Trumpovy vlády podle agentury Reuters upozornili, že jakoukoli dohodu se Severní Koreou musí odhlasovat dvoutřetinová většina Senátu, kde mají republikáni jen těsnou nadpoloviční většinu. Ke schválení bude proto Trump potřebovat silnou podporu ze strany demokratických senátorů.

18:46
Trump překvapil Kima akčním trailerem o světlé budoucnosti KLDR
Akční video prezentující v hollywoodském stylu výhody urovnání korejské krize předvedl prezident Donald Trump severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi během summitu v Singapuru. Čtyřminutový videoklip natočený jako dynamický filmový trailer dnes měli možnost vidět i novináři před Trumpovou tiskovou konferencí.
 

Podle Bílého domu zhlédl Kim videoklip spolu se svými poradci na Trumpově iPadu ke konci singapurského jednání. "Myslím, že byl fascinován," řekl americký prezident novinářům. Kim prý dostal vlastní kopii v korejštině.

Film, jehož ústředními postavami jsou Trump a Kim, vykresluje perspektivy blahobytu KLDR v případě úspěšného summitu, ale i chmurné vyhlídky, pokud se schůzka nevydaří. "Dnes může začít nový svět, svět přátelství, úcty a dobré vůle. Svět se bude dívat, bude poslouchat, bude očekávat a doufat," promlouvá k divákovi komentář podbarvený působivou hudbou. "Dva muži, dva vůdci, jeden osud" je jedno z hesel videoklipu. "Světlo naděje může jasně zazářit", "Dnes může začít nový svět", zní další.

Severokorejská strana se novinářům s reakcí nesvěřila, ale o Kimově rodině je známo, že jí hollywoodská tvorba není cizí. Otec nynějšího severokorejského vůdce Kim Čong-il byl prý filmový nadšenec a zanícený fanoušek herečky Liz Taylorové. V oblibě měl i snímky režiséra Stevena Spielberga.

Videoklip je sestřihem televizního zpravodajství, pohlednicových propagačních záběrů a digitálních montáží. Zvlášť působivá je pasáž ilustrující myšlenku korejského odzbrojení, při níž se balistické rakety odpálené z KLDR pozpátku vracejí na své rampy.

Film je podle titulků výtvorem produkční společnosti nazvané Destiny Pictures. Firma tohoto jména podle agentury Reuters v Kalifornii skutečně existuje, její představitelé ale na dotazy novinářů nereagovali.

 

20:09
Šéfa Pentagonu Mattise zastavení korejských manévrů nepřekvapilo

Oznámení prezidenta Donalda Trumpa, že zastavuje společná vojenská cvičení americké a jihokorejské armády, amerického ministra obrany Jamese Mattise nepřekvapilo. Uvedla to dnes mluvčí Pentagonu. Šéf Bílého domu prý s Mattisem záležitost předem konzultoval.

Trump dnes na tiskové konferenci po ukončení rozhovorů se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Singapuru řekl, že se rozhodl zastavit každoroční společné manévry USA s Jižní Koreou. Mluvčí Dana Whiteová novinářům řekla, že Mattise rozhodnutí nevyvedlo z míry. "Nebyla žádná překvapení," konstatovala.

Podle agentury Reuters ale Trumpův slib ohledně ukončení manévrů americkou armádu zaskočil. Znepokojení bývalých i nynějších armádních velitelů vyvolává skutečnost, že vojenská cvičení budou zastavena bez výslovného slibu Severní Koreje, že nebude Spojené státy ohrožovat. Podle jednoho z amerických generálů Trumpův závazek "hraničí s nezodpovědností," uvedla agentura.

Pentagon bezprostředně po summitu oznámil, že s Bílým domem a spojenci pracuje na plánech, "jak postupovat dál". Podle nejmenovaného důstojníka je Trumpovo rozhodnutí politické, nikoli vojenské. Americké jednotky rozmístěné v Jižní Koreji zatím žádné nové příkazy nedostaly.

Trumpův ústupek je podle agentury AP v příkrém rozporu s předchozími prohlášeními amerických politiků a vojáků, že společná cvičení s Jižní Koreou jsou rutinní a obrannou operací a jsou absolutně nevyhnutelná. Podle kritiků Bílého domu jde o jednostranný ústupek nabídnutý zemi, která ještě loni hrozila Spojeným státům a Jižní Koreji jaderným úderem.

Severní Korea cvičení tradičně označuje za "provokativní přípravu invaze". Slovo "provokace" při hodnocení americko-jihokorejských vojenských cvičení dnes použil i Trump.

23:00
On-line reportáž je u konce

Děkujeme vám za přízeň při sledování on-line reportáže summitu Donalda Trumpa a Kim Čong-una.