Těsně před desátou hodinou večerní (3:00 středoevropského času) skončila v Chile největší záchranná akce v historii hornictví. Na povrch se z dolu San José dostal poslední ze 33 zavalených havířů, jejich předák Luis Urzúa. "Vítejte zpátky do života," řekl mu stejně jako předtím ostatním horníkům prezident Sebastian Piňera.

"Mise skončila," konstatoval nápis rozvinutý před kamerou v podzemí záchranáři, kteří pomáhali horníkům dostat se na povrch. O dvě a půl hodiny později důl opustil i oni.

Projevy radosti a naděje, že celá akce skončí úspěšně, se ozývaly z celého světa.

Prezident: Těch 69 dnů změnilo Chile

"Chile už dnes není stejnou zemí jako před 69 dny," řekl poslednímu ze zachráněných horníků prezident Piňera.

Ten už dříve vyzdvihl, že záchranná akce sjednotila celou zemi a zdvihla jí sebevědomí. "Doufám, že duch těchto horníků zůstane navěky s námi," prohlásil s tím, že jeho země ukázala během uplynulých dvou měsíců "svou opravdovou duši".

Evakuace horníků začala ve středu nad ránem. Oproti původním plánům se sice kvůli technickým problémům její zahájení o několik hodin zdrželo, ale samotné vyprošťování šlo naopak rychleji a tak celá akce skončila o více než den dříve, než se předpokládalo.

Záchrannou operaci jsme sledovali on-line

Grafiku o tom, jak funguje kabina Fénix, si prohlédněte ZDE

Časovou osu rekordně dlouhého pobytu horníků pod zemí najdete ZDE

Jako první vystoupal z hloubky 622 metrů na povrch jedenatřicetiletý řidič Florencio Ávalos. Ze speciální kabiny Fénix vystoupil asi půl hodiny po úterní půlnoci, krátce na to se v celé zemi rozhoupaly kostelní zvony a rozezněly sirény.

Krásný výlet

Ávalose, který v dole natáčel videa pro příbuzné horníků, poté následovali na povrch další z jeho kolegů. Čtyřicetiletý elektrikář a mluvčí havířů Mário Sepulvéda ihned po výstupu z kabiny vtipkoval, bývalý voják Juan Illanes konstatoval, že cesta kabinou byla "zábava" a "krásný výlet". 

Největší obavy budil u záchranářů pátý muž nastupující do kabiny, teprve devatenáctiletý Jimmy Sanchez, který byl vytipován jako psychicky nejzranitelnější. I on ale cestu zvládl a nahoře ho přivítal otec v dresu jeho oblíbeného fotbalového týmu Universidad de Chile. Sám Jimmy se prý ale nejvíce těšil, až uvidí svou čtyřměsíční dcerku Barbaru.

Devátým byl nejstarší člen skupiny Mario Gomez (63 let), který v dolech pracoval od svých dvanácti let a v listopadu chtěl odejít do důchodu.

Vyproštěné horníky helikoptéra dopravila do nemocnice, ačkoliv původně žádali, aby mohli počkat na své kamarády a odjet pak společně. Na první pohled na tom všichni byli po zdravotní stránce dobře, pouze jeden měl zápal plic, ale již do podzemí mu byla posílána antibiotika. "Je to paradox, oni vypadají v tomto okamžiku klidněji než my," prohlásil na adresu zachráněných horníků chilský ministr zdravotnictví Jaime Manalich.

Příbuzná dalšího ze zachráněných, Víctora Zamory, podle listu El Mercurio na otázku, zda se Víctor vrátí k horničině, řekla: "Jak je pitomý, je schopný to udělat." Také mluvčí Sepulvéda prohlásil, že plánuje pokračovat v práci v dolech, naopak Jimmy Sanchez se prý už dolů nikdy nevrátí.

Miliony za rozhovor

S dalším zajištěním živobytí každopádně nejspíš nebudou mít horníci problémy. Už teď jsou zahrnováni nabídkami na knižní a filmové zpracování jejich příběhu i nabídkami zaměstnání. Podle kanadského listu Globe and Mail již některá média nabídla každému z nich za rozhovor honorář ve výši přes sedm milionů korun.

Už samotná záchranná akce vzbudila nevídaný zájem médií - novinářů a dalších členů štábu bylo na místě neuvěřitelných 1600.

"Je to šílený svět s tolika kamerami a štáby, je tu tak málo místa na natáčení," popisoval producent BBC Duncan Stone. Upozornil i na nepříjemný incident, kdy při prvním otevření kabiny, ze které vystupoval Florencio Ávalos, právě kameramani a fotografové odstrčili otce prvního ze zachráněných.

Zával 700 000 tun skály v dole na měď a zlato uvěznil horníky pod zemí 5. srpna. V dole strávili 69 dnů, což je nejdelší doba, po kterou lidé přežili uvězněni pod zemským povrchem.

Prvních sedmnáct dnů přitom byli bez kontaktu se světem. "Jsme v pořádku, všech 33," zněla první zpráva, kterou po svém objevení záchranáři poslali havíři na povrch. Horníci se však prý zároveň domluvili, že nikdy nebudou veřejně hovořit o tom, co se v jejich útočišti kritických první sedmnáct dnů odehrávalo.

Pozoruhodná je i rychlost, s jakou se podařilo uvězněné osvobodit. Původně totiž chilská vláda uváděla, že horníci se nedostanou na povrch ani do Vánoc, vrtné práce i konstrukce speciální kabiny však postupovaly mnohem rychleji a datum záchrany se tak opakovaně posouvalo.

K tomu, že horníci přežili více než dva měsíce bez denního světla, ve vysokých teplotách a v psychicky velmi tíživých podmínkách, přispěla i americká NASA, která chilským záchranářům asistovala například v otázkách výživy.

Pro zvětšení časové osy klikněte na obrázek.

 


 

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
23:18
23:18 - Prezident: Začne se až po půlnoci

Evakuace 33 zavalených chilských horníků začne podle chilského prezidenta Sebastiána Piňery až po půlnoci SELČ. Prezident po příletu k dolu, v němž jsou horníci uvězněni, řekl, že operace začne ve 20:00 místního času (ve středu 01:00 SELČ). Přesný čas jejího zahájení ale podle něj ještě závisí na vyřešení jednoho technického detailu.

23:37
23:37 - Jako první by měl jít jednatřicetiletý Avalos

Podle matky jednoho z horníků Florencia Avalose jí prezident Piňera slíbil, že její jednatřicetiletý syn bude vytažen jako první. Informaci přinesla agentura AP. Jako druhý by měl na povrh dorazit o osm roků starší Mario Sepúlveda a jako třetí třiadvacetiletý Bolivijec Carlos Mamani. Objevily se však zprávy,že by prvním mohl být Mamani.

23:51
23:51 - Prvně nejobratnější, na konec nejodolnější

Horníci jsou rozděleni do tři skupin. Jako první se na povrch vydají ti nejobratnější, kteří si budou umět poradit při případných potížích. Následovat je budou lidé se zdravotními problémy, poté psychicky nejodolnější jedinci, kteří budou čekat jako poslední.

00:00
00:00 - Minulou noc byly otřesy

"Doufám, že záchrana nebude trvat moc dlouho. Minulou noc se hornina začala třást, bylo slyšet hlasité praskání. Slyšeli jsme, jak někde padají kusy skály, ale nepodařilo se nám zjistit, jestli to bylo pod námi nebo nad námi. Ale není to dobré znamení,“ uvedl v dopise z hlubin devětadvacetiletý Ariel Tichna, jeden z 33 zavalených horníků.

00:25
00:25 - Poslední kontroly Fénixe, kabiny, která vynese horníky na povrch

Záchranáři připravují kabinu, která bude dopravovat horníky na povrch.

00:57
00:57 - Další odklad

Ministr průmyslu Laurence Golborne uvedl, že záchranná akce začne přibližně za dvě hodiny. Musí totiž proběhnout další testy kabiny a kontrola šachty. Poté budou dolů posláni čtyři záchranáři.

01:07
01:10 - První horník na povrchu mezi pátou až šestou hodinou ráno SELČ

Podle odhadů by se první horník mohl objevit na povrchu mezi pátou až šestou hodinou ranní SELČ.

01:23
01:22 - Důkladné testy

Kabina bude nejprve spuštěna prázdná. Podruhé se záchranářem, ale mnohem pomaleji, než jakou mají být horníci vyváženi na povrch. Záchranář poté podá zprávu o stavu šachty a průběhu cesty a následně se vydá dolů vyšší rychlostí a opět se vrátí s informacemi o šachtě. Až napočtvrté se první záchranář vydá za třiatřiceti horníky. 

01:46
1:45 - Školáci budou mít volno

V Chile se doslova zastaví čas. Školáci budou mít ve středu volno, aby mohli sledovat přenos záchrany horníků.

01:51
01:51 - V Chile začíná noc

Nad dolem v San Jose se začíná stmívat. Okolí šachty je nyní nasvíceno jako fotbalové hřiště. V kempu pro novináře byly zapáleny první ohně, aby se přítomní mohli zahřát. Teplota totiž prudce klesá.

02:17
2:16 - Rodiny už ví, v jakém pořadí budou horníci vyváženi

Pořadí, v jakém budou horníci vyváženi na povrch: Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani, Jimmy Sanchez, Osman Araya, Jose Ojeda, Claudio Yanez, Mario Gomez, Alex Vega, Jorge Galleguillos, Edison Pena, Carlos Barrios, Victor Zamora, Víctor Segovia, Daniel Herrera, Omar Reygadas, Esteban Rojas, Pablo Rojas, Dario Segovia, Yonni Barrios, Samuel Avalos, Carlos Bugueno, Jose Henriquez, Renan Avalos, Claudio Acuna, Franklin Lobos, Richard Villarroel, Juan Aguilar, Raul Bustos, Pedro Cortez, Ariel Ticona, Luis Urzua

02:34
2:32 - Fénix spuštěn do šachty

Kabina Fénix, která má vyvážet zavalené horníky na povrch, byla spuštěna do šachty. Nyní proběhnou níže popsané testy. 

03:21
3:05 - Tři hodiny ráno a stále prázdná kabina

Záchranný tým stále testuje kabinu. Byla vytažena zpět na povrch a následně poslána pod zem - bez záchranářů.

03:26
3:34 - Teplotní šok

V šachtě je 32 stupňů Celsia, na povrchu však horníky bude čekat teplota kolem nuly. I z tohoto důvodu budou mít horníci speciální oděv, který bude sledovat zdravotní stav.

04:05
3:55 - Problémy s kabinou

Na kabině se objevily problémy s gumovými koly. Kola slouží k tomu, aby kapsle pevně přiléhala ke stěnám vrtu.

Odborníci se pokusili zařízení opravit a spustili kapsli znovu do šachty. Pokud vše půjde dobře, dopraví ji až na dno dolu a prázdnou ji vytáhnou nahoru. Poté by spustili kapsli zatíženou pytli s pískem o váze 80 kilogramů. Nakonec by se zařízení vydalo do dolu s jedním záchranářem, který by při návratu na povrch podrobně informoval své kolegy, jak vše funguje. Teprve poté se kabina vydá prázdná pro prvního horníka.

04:06
04:07 - Za horníky zamíří zkušený záchranář
Jako první za horníky vyrazí Manuel González Pávez, jenž už dvacet let pracuje v hornictví, z toho dvanáct let jako záchranář.
04:14
4:19 - První záchranář se spustil k horníkům

Problémy s kolečky se zdají být vyřešeny. Po několika odkladech se totiž první záchranář spustil v kabině Fénix k třiatřiceti zasypaným horníkům.

04:24
4:29 - Prezident zpívá hymnu

Zatímco první záchranář míří za horníky, prezident společně s ostatními členy záchranného týmu zpívá chilskou hymnu.

04:25
4:25 - Metr za sekundu

Fénix s prvním záchranářem míří za horníky 622 metrů hlubokou šachtou rychlostí jeden metr za sekundu. Pokud to bude nutné, může být zrychlen na tři metry za sekundu.

04:26
4:37 - Záchranář dorazil k horníkům

První cesta za horníky dopadla dobře. González Pávez dorazil k zavaleným horníkům, se kterými se hned začal objímat.

04:55
4:55 - První horník míří na povrch

První z třiatřiceti horníků, kteří jsou pod zemí od srpna, míří na povrch. Podle plánu jako první nastoupil do Fénixu Florencio Avalos.

 

05:11
5:10 - Po dvou měsících v dole je na svobodě první horník

První z chilských horníků, kteří byli přes dva měsíce uvězněni v zavaleném dole, se dnes v 05:10 SELČ (krátce po půlnoci místního času) dostal na povrch. Jednatřicetiletého Florencia Ávalose čekala u záchranné šachty rodina i chilský prezident Sebastián Piňera. Pod zemí ještě zůstává 32 horníků a jeden záchranář, který k nim sjel kapslí.

05:23
05:23 - Kontrola kabiny

Záchranáři pečlivě kontrolují kabinu před tím, než ji znovu spustí do hlubin.

05:29
5:28 - Radost a klid

Přímo v podzemí je nainstalovaná kamera. Je vidět, že horníci čekající na záchranu mají obrovskou radost. V podstatě je ale dole klid. Za horníky vyrazil druhý záchranář.

05:37
05:37 - Prezident chválí

Usměvavý chilský prezident Sebastián Piňera pronáší další ze sáhodlouhých projevů, ve kterém chválí všechny - od horníků, přes záchranáře až po národ.

"Tato země je schopna velkých věcí," prohlásil, když se z dolu dostal Ávalos. Zdůraznil, že důlní neštěstí zemi spojilo. "Doufám, že duch těchto horníků zůstane navěky s námi," řekl Piňera.

"Dali jsme slib, že se nikdy nevzdáme, a dodrželi jsme ho," uvedl dále prezident k záchraně horníků. "Nebude to za námi, dokud nebude venku všech 33 (mužů)," dodal.

 

05:38
05:38 - Chile slaví

V celém Chile znějí sirény a zvony kostelů.

05:44
5:43 - Fénix opět dorazil k horníkům

K horníkům dorazil psycholog, specialista na řešení krizových situací. Měl by v dole zůstat až do konce záchranné akce. Za chvíli se na povrch vydá druhý havíř.

05:51
5:50 - Horník míří k lékařům, chce počkat na ostatní

První ze zachráněných horníků, jednatřicetiletý Avalos Silva, byl odveden k prvnímu lékařskému vyšetření. Poté by ho měl vrtulník převézt do nemocnice. Projevil však přání zůstat na místě, dokud nebude vytažen poslední z jeho kamarádů.

05:51
5:53 - Na povrch míří druhý horník

Jako druhý na povrch míří čtyřicetiletý Mario Sepúlveda, elektrikář, který byl mluvčím zavalených horníků.

05:58
5:57 - Horníci ví, co je čeká

Ostatní horníci už vědí, co je cestou nahoru čeká. Avalos Silva jim sdělil, jaké dojmy měl během cesty vzhůru úzkou šachtou.

06:05
06:07 - Druhý horník je v bezpečí

Na povrch se v pořádku dostal i druhý z 33 horníků. Humorem sršící Mario Sepúlveda se prvně objal se svou ženou a poté záchranáře včetně prezidenta obdaroval kameny na památku.

06:19
06:20 - Třetí záchranář míří dolů

Fénix nyní snese do podzemí třetího záchranáře. Aby lépe zvládl sestup, píská si.

06:26
6:27 - Možné problémy s kabinou

Povrch kabiny je prý po dvou sestupech poškrábaný. Navíc se objevily problémy s dveřmi. Záchranáři mají k dispozici jednu náhradní kapsuli.

06:31
6:40 - Třetí záchranář dorazil k horníkům

K horníkům dorazil třetí záchranář. Je jím Patricio Roblero, který se v chilské armádě specializuje na přežití v nepřátelském území. Roblero má právo na základě zdravotního stavu změnit pořadí, v jakém budou horníci vysvobozováni.

06:48
06:50 - Třetí horník míří na povrch

Jednapadesátiletý Juan Illanes je bývalým vojákem, který na začátku osmdesátých let bojoval v argentinsko-chilském konfliktu.

07:02
7:05 - Třetí zachráněný

Třetí horník se úspěšně dostal na povrch. Bezprostředně po záchraně s úsměvem uvedl, že cesta nahoru byl krásný výlet.

07:24
7:24 - Předák Luis Urzúa, "poslední z dolu", nemá ze svého úkolu strach

Luis Urzúa, šéf zavalené směny, bude poslední, koho záchranáři vytáhnou na povrch v nejnáročnější a mediálně nejsledovanější záchranné operaci v dějinách hornictví. Úlohy "toho posledního", který bude - stejně jako kapitán potápějící se loď - opouštět podzemí až na konec, se nijak neobává.

Právě Urzúovi je všeobecně připisována velká zásluha za to, že muži pod jeho velením přežili. V rozhovoru, který telefonicky poskytl britskému listu The Guardian, ale Urzúa ocenil především schopnost horníků udržet jednotu.

07:29
7:28 - Na řadě bolívijský horník

Jako čtvrtý zamíří na povrch jediný cizinec - čtyřiadvacetiletý Bolívijec Carlos Mamani.

08:05
7:59 - Horníci nechtějí zůstat v nemocnici

Podle zpravodaje BBC je těžké udržet zachráněné v provizorní nemocnici. Cítí se prý v pořádku a chtějí jít za svými rodinami a přáteli.

08:09
08:09 - Čtvrtý horník zachráněn

Čtvrtým zachráněným je Bolívijec Carlos Mamani, jediný cizinec z 33 zavalených horníků. Čtyřiadvacetiletý Mamani již dříve uvedl, že už nikdy nebude pracovat v dole. 

Bolívijský prezident Evo Morales slíbil Mamanimu a jeho manželce pozemek ve střední části Bolívie, aby měli se svou malou dcerou kde začít nový život.

08:17
8:18 - Nejmladší z horníků

Další v pořadí by měl do stísněné kabiny nastoupit nejmladší ze skupiny, devatenáctiletý Jimmy Sanchez, který jako horník pracoval pouhých pět měsíců.

08:40
8:41 - Nejslabší skupina se vydá na povrch.

 Kabina dorazila dolů pro dalšího z členů skupiny. Tím začíná záchrana psychicky a zdravotně nejméně odolných jedinců. Nejmladší z horníků Jimmy Sanchez je na tom prý psychicky nejhůře.

08:57
8:50 Nejsem celebrita, jen horník

Druhý zachráněný Mario Sepulveda, který se stal mluvčím havířů, vystoupil před novináři. "Chtěl bych, abyste se mnou zacházeli jako s tím, kým jsem - s horníkem," prohlásil. "Byl jsem s Bohem a s Ďáblem. Bojovali, ale Bůh zvítězil," dodal. Uvedl také, že celou dobu věřil profesionálům, že je zachrání. Zároveň však upozornil, že bude třeba změnit některá pravidla pro práci v dolech, aby se podobná neštěstí neopakovala.

09:01
9:00 Nervózní Jimmy

K povrchu se vydala kabina se zřejmě nejzranitelnějším členem skupiny. Mladý Jimmy Sanchez vypadá značně znepkojeně.

09:02
9:05 Těžký návrat do běžného života

Všichni doposud zachránění horníci se zdají být ve velmi dobrém zdravotním stavu. "Je to paradox, oni vypadají v tomto okamžiku klidněji, než my," prohlásil na adresu zachráněných horníků ministr zdravotnictví Jaime Manalich.

Záchranáři však upozorňují, že nyní šli na povrch ti nejsilnější a ostatní tak mohou potřebovat větší péči lékařů. Podle vyjádření psychiatričky Jennifer Wild pro BBC budou rozhodně všichni potřebovat odbornou psychologickou pomoc s návratem do běžného života. Už dříve se objevily zprávy, že se havířům dostane speciálního mediálního školení, aby byli připraveni na pozornost novinářů.

 

09:05
9:06 Sluneční brýle

Všichni horníci vystupují z kabiny se slunečními brýlemi, které jim po dvou měsících v podzemí mají pomoci zvyknout si na denní světlo. A to i přesto, že záchranné akce nyní probíhají v noci.

09:10
9:10 Pátý horník je na povrchu

Kabina s nejmladším z horníků Jimmy Sanchezem je na povrchu. Teprve devatenáctiletý Sanchez novinářům řekl, že přežít 69 dnů v podzemí mu pomohly myšlenky na jeho čtyřměsíční dcerku Barbaru.

09:14
Ukončujeme on-line přenos

Záchranné akce nadále sledujeme, sledujte další zpravodajství během dne na iHNed.cz.