Na klíčovém summitu v Bruselu jednají špičky Evropské unie s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem. Ten do unijní metropole přijel s novými návrhy, jak společně řešit migrační krizi. Zároveň si řekl o údajně 3 miliardy eur a intenzivnější sbližování své země s EU. Turecko rovněž žádá konec vízové povinnosti pro své občany cestující do Evropy, 

Turci by na oplátku podle zatím nepotvrzených informací mohli přijímat zpět z řeckých ostrovů všechny migranty, včetně Syřanů. Za každého Syřana, který by byl poslán zpět do Turecka, by ale Evropská unie přijala jednoho Syřana s nárokem na azyl.

Dalším zásadním tématem summitu je uzavření pozemní hranice mezi Řeckem a Makedonií. "Tok nelegální migrace přes západní Balkán skončí: tato cesta je nyní zavřená," píše se v návrhu textu, na kterém se mají evropští lídři na tomto jednání shodnout. Pro je Visegrádská skupina, proti například německá kancléřka Merkelová.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
10:11
Dobré dopoledne

V Bruselu se koná summit EU s Tureckem. Jeho průběh budeme sledovat on-line.

10:13
Sobotka: Migrační tok je třeba zastavit

"Česká republika není spokojena s tím, jak to vypadá na řecko-turecké hranici. Domníváme se, že je potřeba tento migrační tok zastavit," řekl před summitem evropských lídrů s Tureckem premiér Bohuslav Sobotka.

Ten chce na summitu především zdůraznit nutnost navracení ekonomických migrantů z Řecka zpět do Turecka.

Další, čeho chce Sobotka na summitu dosáhnout, je "jasná dohoda na tom, že se zastaví nelegální migrace v oblasti západního Balkánu". Na tom se mají evropští lídři tentokrát opravdu shodnout. "Tok nelegální migrace přes západní Balkán skončí: tato cesta je nyní zavřená," píše se v návrhu závěrů summitu, který má HN k dispozici.

10:16
Důležitá je dohoda o uzavření balkánské trasy, říká Sobotka

"Je důležité, abychom se dnes opravdu dohodli na tom, že je balkánská trasa uzavřena," uvedl Sobotka, podle něj musí tento vzkaz v pondělí jasně zaznít.

"Je důležité, aby to slyšeli jak pašeráci lidí, tak aby se to dostalo ke sluchu lidí, kteří jsou v uprchlických táborech a přemýšlí o tom, že by šli do Evropy," řekl Sobotka s tím, že zároveň je potřeba pomoci Řecku v rámci toho, co už bylo dohodnuto. Má jít především o přemísťování lidí z takzvaných hotspotů do všech zemí EU.

10:18
Hodnoty EU by měly platit pro všechny, poukázal Tsipras

"Je nutné proces přemísťování uprchlíků velmi urychlit. Evropa stojí na určitých hodnotách, mezi které patří společné řešení problémů a solidarita. Tyto hodnoty by měly platit pro všechny, stejně jako společná pravidla. Všichni musí zavést do praxe naše společná rozhodnutí," upozornil Tsipras.

Poukázal tak především na země visegrádské čtyřky, které se přijímání uprchlíků brání. Maďarsko a Slovensko napadly rozhodnutí o povinných kvótách dokonce u soudu. Česko se mu podřídilo, ale až po delším zdráhání nabídlo na začátku února prvních 30 míst.

11:10
První schůzka summitu

Před jednáním Evropské unie s Tureckem se setkal šéf Evropské rady Donald Tusk s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, premiérem předsedající země EU Nizozemska Markem Ruttem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

 

11:14
Davutoglu: Jde i o přístupové rozhovory do EU

„Už druhý summit EU-Turecko za poslední tři měsíce nám ukazuje, jak důležité je Turecko pro unii a unie pro Turecko,“ uvedl při příjezdu na summit turecký premiér Ahmed Davutoglu. Podle něj je potřeba se zaměřit nejen na nelegální migraci, ale na uprchlickou krizi jako celek.

Včera se Davutoglu sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a nizozemským premiérem Markem Ruttem, což označil za „plodnou schůzku“. „Doufám, že dnešní summit nebude jen o nelegální migraci, ale také o přístupových rozhovorech Turecka do EU. A doufám, že to bude úspěšný summit,“ dodal Davutoglu.

11:21
Merkelová vs. V4

Na summitu se očekává ještě velké drama. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a německá kancléřka Angela Merkelová chtějí ze závěrů summitu vyškrtnout větu o tom, že „západobalkánská cesta je nyní zavřená“.

Tu přitom požadují především státy nejen samotné západobalkánské trasy, ale i země visegrádské čtyřky. Tato věta má podle nich vyslat jasný signál pro všechny, kdo se do Evropy chystají. „Je důležité, aby to slyšeli jak pašeráci lidí, tak aby se to dostalo ke sluchu lidí, kteří jsou v uprchlických táborech a přemýšlí o tom, že by šli do Evropy,“ řekl před odletem na summit český premiér Bohuslav Sobotka.

11:33
Nový humanitární fond pro rychlou pomoc zemím EU

Evropští lídři mají v pondělí schválit také návrh Evropské komise na zřízení nového humanitárního fondu pro rychlou pomoc členským zemím EU.

Ten by měl v tuto chvíli pomáhat především Řecku, na jehož území se po uzavření hranic s Makedonií hromadí tisíce migrantů a uprchlíků. Celkově má být ve fondu 700 milionů eur. Z toho 300 milionů by mělo být k dispozici už letos a pomoct Řecku odvrátit humanitární krizi.

11:40
Dobrovolného přesídlování uprchlíků přímo z Turecka se Česko účastnit nechce

Česko se nechce účastnit dobrovolného přesídlování uprchlíků přímo z Turecka, které prosazuje německá kancléřka Angela Merkelová. Před summitem EU-Turecko to řekl český premiér Bohuslav Sobotka.

Česko ale přesídlí z uprchlických táborů ze třetích zemí přes 500 běženců, jak se loni v červnu zavázalo.

11:45
Řecko se asi chystá odvážet uprchlíky od makedonské hranice

Podle řeckých médií se asi chystá evakuace uprchlíků, kteří se tísní na řecké straně makedonské hranice. Náměstek řeckého ministra obrany Dimitris Vitsas, který je též šéfem krizového migračního štábu Řecka, v pondělí v řecké televizi řekl, že je třeba tyto běžence ubytovat v přijímacích zařízeních dále od hranic.

"I kdyby smělo jít denně dál 500 lidí, musí být ostatní ubytováni v přijímacích zařízeních dále od hranic," řekl Vitsas řecké televizi Skai. Podle agentury DPA to řecká média interpretují jako oznámení evakuační akce.

11:47
13 tisíc uprchlíků na řecké straně hranice s Makedonií

Migranti ŘeckoNa řecké straně hranice s Makedonií se v současné době tísní na 13 tisíc uprchlíků, kteří chtějí dál do střední a západní Evropy. Dalších až 7 tisíc jich teď přebývá v táborech v okolí.

11:51
Česko čeká na přemístění 30 uprchlíků z hotspotů z Itálie a Řecka

"V tuto chvíli probíhají bezpečnostní prověrky uprchlíků," potvrdil český premiér Bohuslav Sobotka, že Česko čeká na přemístění 30 uprchlíků z hotspotů z Itálie a Řecka.

Zatím ale není jasné, kdy Česko poskytne v rámci přemístění pro uprchlíky z Řecka další místa. "Půjdeme jednotlivými kroky v rámci závazků, které Česká republika má," uvedl Sobotka. Evropští lídři se mají v pondělí přitom dohodnout na urychlení přemísťování uprchlíků především z Řecka, kde se běženci začínají po uzavření makedonsko-řecké hranice hromadit. 

12:02
Důležité je, aby vždy došlo k bezpečnostním prověrkám, dodává Sobotka

"Ukazuje se, že poptávka ze strany členských zemí je paradoxně větší, než jsou schopny řecké a italské úřady úřadovat. Není to tedy jen na České republice. Platí, že teď chceme vyřešit 20 lidí z Řecka a 10 lidí z Itálie, a pak Česko poskytne další nabídku. Samozřejmě je důležité, aby vždy došlo k bezpečnostním prověrkám a abychom měli dostatečné kapacity se o ty lidi v Česku postarat," dodal Sobotka.

12:15
Merkelová: Zavření hranic je nepřijatelné

Podle neměcké kancléřky Angely Merkelové jsme dnes svědky „jednoho z nejdůležitějších summitů“. „Doufám, že dosáhneme dohody. Vyjednávání budou složitá a zaberou určitě několik hodin,“ dodala Merkelová. Zavírání hranic je podle ní nepřijatelné,  zdůraznil z jejích vyjádření na Twitteru reportér serveru Politico Hans Joachim Von Der Burchard

12:33
Faymann: EU by se s krizí měla vypořádat sama

„Musíme říct převaděčům, že neexistuje žádná volná cesta do západní Evropy. Musí to být jasné: Tato cesta je zavřená. Pouze jasné sdělení může něco změnit,“ uvedl při příchodu na summit rakouský kancléř Werner Faymann. Podle něj by si měla být Evropa schopná poradit i bez pomoci sousedů, tedy Turecka. Faymann bude rád, pokud se dohoda s Tureckem podaří, ale EU by ji neměla automaticky očekávat.

12:39
Summit už nabírá zpoždění

Jednání v Bruselu se - jak už bývá v posledních měsících zvykem - oddaluje. Oběd s tureckým premiérem, původně naplánovaný na 12:30, začne nejdříve v jednu.

Nelze tak očekávat, že vše vyvrcholí podle plánu tiskovou konferencí v 18:00. Vášnivá debata se povede zřejmě kvůli větě o zavření balkánské migrační trasy.

12:42
Britové vyšlou lodě do Středozemního moře

Britský premiér David Cameron před jednáním lídrů osmadvacítky oznámil, že Královské námořnictvo se připojí k silám NATO, které patrolují ve Středozemním moři a jejichž hlavním úkolem je zabránit migrantům, aby dosáhli evropského pobřeží, napsal britský list The Independent. Operují tam už lodě Německa, Řecka, Turecka a Kanady.  

12:55
Sobotka si sedne vedle Hollanda

Mluvčí kyperské vlády Nikos Christodoulides na svém Twitteru zveřejnil údajný zasedací pořádek dnešních jednání. Podle tohoto materiálu na jednání osmadvacítky český premiér Bohuslav Sobotka sedí vedle francouzského prezidenta Francoise Hollanda a šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.   

13:13
Sobotka ladí taktiku s V4
13:15
Hollande: Cesta už je zavřená

Holland summitFrancouzský prezident Francois Hollande podpořil pohled, že musí skončit neregulovaný pohyb migrantů po západním Balkánu a že migrační trasa je uzavřená. "Taková je dnes situace - cesta je zavřená," podotkl. 

13:23
Merkelová prý jednala s Davutogluem o svobodě tisku

Podle mluvčí německé vlády Christiane Wirtzové kancléřka Angela Merkelová s tureckým premiérem diskutovala v neděli i o svobodě tisku v zemi v souvislosti se státním převzetím opozičního deníku Zaman. "Můžete předpokládat, že toto téma bylo na stole během posledního jednání mezi kancléřkou a tureckým premiérem. Svoboda tisku je pro německou vládu zásadní téma," uvedla podle agentury Reuters.

13:34
Rajoy stojí za Merkelovou

Dosluhující premiér Španělska Mariano Rajoy podpořil Angelu Mekrelovou v jejím odporu vůči zavírání hranic. "Musíme skončit tuto podivnou situaci, těžko to nazvat jinak, když Rakousko zavírá své hranice, stejně tak Makedonie a Chorvatsko. To ve finále vytváří velmi vážnou situaci v Řecku a humanitární problémy s těžko předvídatelnými následky," citoval jej server Politico.

14:00
Turecko zvyšuje sázky. Celý program summitu se mění

Šéf Evropské rady Donald Tusk v Bruselu uvítal premiéra Turecka Ahmeta Davutoglua.Turecký premiér Ahmet Davutoglu přijel na summit s novými požadavky, údajně chce více peněz i silnější záruky sbližování s EU.

Celá choreografie summitu se proto mění. Na krátkém obědě má Davutoglu představit nové požadavky. Poté se sejdou pouze lídři osmadvacítky, aby o nich diskutovali. Turecký premiér pak bude znovu přizván ke společné večeři, kde se lídři dohodnou na nových závěrech k Turecku, hlásí přímo z Bruselu zpravodajka HN Silvie Housková.

O nových požadavcích Turecka se už začalo spekulovat. Má jít údajně o vyšší finanční pomoc nebo urychlení bezvízového styku. Požadavky mají být podle vysoce postaveného zdroje ale v rámci už domluveného Akčního plánu s Tureckem. Podle něj má Evropská unie dát Turecku tři miliardy eur pro zlepšení podmínek pro uprchlíky v Turecku a bezvízový styk s Tureckem by měl začít, pokud budou splněny všechny náležitosti do konce letošního roku.

14:07
V4 včetně Sobotky stále drží své pozice

Zpravodajka HN v Bruselu Silvie Housková: Přestože německá kancléřka Merkelová i šéf Evropské komise Juncker vystupují proti tomu, aby v závěrech summitu byla západobalkánská trasa deklarovaná jako zavřená, podle vysoce postaveného diplomatického zdroje stále tato klíčová věta summitu, na které eminentně záleží Česku a skupině V4, mezi návrhy zůstává. 

14:51
Před těžkým jednáním lehká ryba k obědu

Reportérka bruselského zpravodajského serveru Politico Tara Palmeri zveřejnila své "breaking news": menu pondělního obědu v Bruselu pro lídry EU a tureckou delegaci. Podávala se celerová polévka, filety mořského jazyka s bazalkovým olejem a zeleninou. Před kávou pak politici měli ovocný salát z manga a malin jako dezert.

  

15:01
Turecko chce dvojnásobek

Zpravodajka HN v Bruselu Silvie Housková: Turci chtějí podle vysoce postaveného diplomatického zdroje několik věci: další 3 miliardy eur po roce 2018 (celkem tedy 6 miliard eur), urychlení bezvízového styku, co nejrychlejší otevření nových přístupových kapitol a přesídlování desetitisíců Syřanů s nárokem na azyl rovnou do Evropy.

Výměnou Turci nabízejí, že budou přijímat zpět všechny migranty, kteří nemají v Evropě nárok na mezinárodní ochranu, rovnou z řeckých ostrovů.

15:20
Oběd s Turky skončil

Oběd EU s Tureckem končí. Atmosféru jednání nyní zachytí tzv. family foto všech účastníků. Pak si nad novými požadavky Turecka sednou lídři osmadvacítky.

15:23
V4 pospolu i na obědě

Mluvčí Evropské rady Preben Aamann publikoval na svém Twitteru fotografie z dnešního oběda v Bruselu. Během tohoto jednání je český premiér Sobotka k vidění na kraji stolu, v zachyceném momentu nejblíže k polské premiérce Beatě Szydlové.  

15:36
"Family foto" s tureckým premiérem

Pořizování snímku z dnešního jednání.

15:46
Turecko také nabízí víc

Navýšené turecké požadavky i svůj nový kontext - a to nabídku více pomoci EU ve věci migrační krize. "Dnes představujeme nový koncept vyřešení tohoto problému. Tento návrh obsahuje hned několik nových prvků," řekl podle Reuters v Bruselu mluvčí tureckého premiéra. 

Podle nejmenovaných diplomatů citovaných agenturou Reuters nabízí Ankara ujmout se všech nesyrských migrantů, jimž bude v Evropě zamítnutý azyl, i těch, kteří budou zastaveni v teritoriálních vodách Turecka. Premiér Davutoglu měl také přislíbit tvrdší postup proti pašerákům. 

16:07
Erdogan "přihazuje" z domácí půdy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Evropskou unii z toho, že nedodala Turecku slíbené 3 miliardy eur, které jsou určeny na zlepšení podmínek uprchlíků v Turecku. Při proslovu na sjezdu ženských odborářských svazů uvedl, že doufá, že premiér Davutoglu se ze summitu EU-Turecko v Bruselu vrátí s penězi. Ten mezitím řekl evropským lídrům, že nechce pouze tři miliardy, ale rovnou šest.

16:11
Turecké požadavky podle Sobotky vyžadují "obsáhlou diskusi"
16:35
Víza pro Turky mohou skončit už v létě

Podle agentury Reuters je Evropská unie připravena nabídnout Turecku ukončení vízové povinnosti ke konci letošního června. Jak připomíná zpravodajka HN Silvie Housková, původně byl konec vízové povinnosti plánován nejdříve na konec října.

16:46
Přelomový plán na obzoru

Zpravodajka HN Silvie Housková: Na summitu se plánuje možná naprosto přelomový návrh. Turci by podle nových závěrů, které viděla agentura Reuters, přijímali zpět z řeckých ostrovů úplně všechny lidi, kteří by tam z Turecka připluli, včetně Syřanů. Za každého Syřana, který by byl poslán zpět do Turecka, by Evropská unie přesídlila jednoho Syřana z uprchlického tábora z Turecka do Evropy. Tímto by úplně padla motivace jak migrantů, tak uprchlíků k tomu, aby se vydávali na nebezpečnou cestu po moři do Řecka, a Syřané, kteří mají nárok na azyl, by byli bezpečně převáženi do všech členských zemí EU rovnou z Turecka.

16:48
Turecké návrhy EU zřejmě přijímá

Podle Reuters nabídla EU další 3 miliardy eur pro zvládnutí migrační krize. Jde o sumu, o kterou měl turecký premiér Davutoglu EU požádat. 

17:49
Reuters: Turecko žádalo až 20 miliard eur

Turecko dle informací agentury Reuters původně nežádalo tři miliardy eur na řešení dopadů migrační krize v Turecku. Podle jednoho ze zdrojů Ankara chtěla až 20 miliard eur (zhruba 540 miliard korun).

17:55
Setkání klíčových aktérů

Setkání klíčových aktérů v Bruselu. Premiér řecka Alexis Tsipras a turecký premiér Ahmet Davutoglu.

17:58
Maďarsko přijímat Syřany nechce

Maďarsko žádné uprchlíky - Syřany ani nikoho jiného - z Turecka nepřijme. Dopředu to v Bruselu oznámil maďarský premiér Viktor Orbán.

18:06
Pašeráci zvažují další cesty: Přes Rumunsku, nebo Albánii

Pašerácké skupiny, které do Evropy převážejí za peníze uprchlíky, zvažují dvě nové trasy, pokud se zavře řecko-makedonská hranice. První trasou je severní cesta přes Bulharsko a Rumunsko, druhou jižní cesta přes Albánii a odtud přes moře do Itálie. Napsal to s odvoláním na své zdroje maďarský deník Magyar Hírlap.

18:29
Co žádá Turecko

Shřnme si, co žádá Turecko. Návrh předpokládá, že Turci převezmou zpět všechny migranty, kteří se z jeho území od určitého data dostanou na řecké ostrovy. Opatření má být dočasné, odůvodněné je humanitárními ohledy a EU by je financovala.

EU by ovšem měla z dotyčných ostrovů nejprve odvézt všechny migranty, kteří se na nich nyní nacházejí. Repatriací se tak má začít využívat až vůči lidem, kteří se na ostrovy dostanou od dohodnutého data.

Turci také předpokládají, že by na ostrovy Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos umístili potřebný počet svých styčných důstojníků, aby celá operace mohla hladce fungovat. Vztahy mezi Aténami a Ankarou jsou přitom dlouhodobě napjaté.

Turci se ve svém návrhu skutečně zmiňují o rychlejším uvolnění víz a také o přípravě na rozhodnutí o otevření nových přístupových kapitol.

Agentura Reuters s odkazem na nový návrh závěrů summitu uvedla, že EU by skutečně za každého syrského občana vráceného z řeckých ostrovů převzala jednoho syrského uprchlíka s nárokem na azyl přímo z Turecka. Návrh, o kterém se ovšem stále jedná, počítá také s oněmi třemi miliardami navíc a s uvolněním víz do června tak, jak Davutoglu požádal. Evropská finanční podpora má v Turecku sloužit ke zlepšení situace více než 2,5 milionu uprchlíků ze Sýrie, kteří jsou na tureckém území.

19:02
Turecko potřebuje pomoc EU a NATO

Turecko potřebuje kapacity Severoatlantické aliance a pomoc Evropské unie, aby se zabránilo proudu dalších uprchlíků směřujících přes Egejské moře dál do Evropy. Prohlásil turecký premiér Ahmet Davutoglu. 

Ke spolupráci s NATO, které dnes rozšířilo svou monitorovací misi v Egejském moři i na řecké a turecké teritoriální vody, Davutoglu řekl, že se zefektivní koordinace mezi zúčastněnými zeměmi zejména v zájmu záchrany běženců ještě v tureckých vodách.

Generální tajemník NATO Stoltenberg oznámil, že mise NATO v Egejském moři vedená Německem bude rozšířena o další plavidla - posílí ji britské a francouzské lodě.

19:05
Turecký premiér: Snažíme se uprchlíky odradit i zachránit

"S těmito novými návrhy se snažíme zachránit uprchlíky, odradit ty, kteří zneužívají a využívají své situace, a dospět k nové éře ve vztazích mezi Tureckem a EU," řekl turecký premiér Ahmet Davutoglu.

20:21
Komisař OSN je znepokojen

Komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi je znepokojen bruselským summitem. "Mám velké starosti ohledně toho, o čem dnes Evropská rada jedná a k jakému dojde závěru," cituje ho agentura Reuters.

Její rozhodnutí je podle Grandiho důležité i kvůli tomu, že může sloužit jako precedenc okolnímu světu. Turecku je potřeba pomoci, doplnil.

20:38
Přehled o "balkánské trase"
20:50
Summit se protahuje

Mimořádný summit EU-Turecko k migrační problematice se v Bruselu protahuje. Jednání bylo přerušeno a diplomaté se snaží do závěrečného textu zapracovat dnešní návrhy, se kterými poměrně překvapivě přišel turecký premiér Ahmet Davutoglu. Lídři některých zemí osmadvacítky ale mají s návrhy problém a není tak zatím jasné, jak dlouho diskuse potrvá a zda vůbec dospěje k výsledku.

Podle informovaného unijního činitele je k dohodě nad tureckými návrhy daleko. Je tak možné, že dnešní schůzka tuto věc vůbec nerozhodne a vrátí se k ní až například řádný summit EU za dva týdny. Naopak německá kancléřka Angela Merkelová či nizozemský premiér Mark Rutte podle tohoto činitele tlačí unii k dohodě už dnes.

20:51
Mezi nespokojenými je Maďarsko

Mezi nespokojenými je podle informovaných diplomatů například maďarský premiér Viktor Orbán, kterému vadí především Turky navržený systém "jednoho za jednoho". Tedy, že za každého syrského občana, kterého Ankara převezme zpět z řeckých ostrovů, by EU přijala v rámci rozsáhlého programu přesídlení jednoho syrského uprchlíka s právem na azyl z Turecka. Orbán dává už delší dobu najevo hlasitý odpor ke všem formám přijímání uprchlíků a migrantů.

21:23
Viktor Orbán vetoval turecký návrh

Podle dosavadních informací maďarský premiér "vetoval" turecký návrh o výměně uprchlíků.

21:39

Zpravodajka HN Silvie Housková: Podle pravé ruky předsedy Evropské komise Martina Selmayra je dnes dohoda možná. Je ale možné, že svými tweety jen zvyšuje tlak na dohodu.

22:03
Dohoda je stále možná, Merkelová ji potřebuje

Zpravodajka HN Silvie Housková: V tuto chvíli se k sešli k uzavřené schůzce prezidenti Kypru a Francie, německá kancléřka Angela Merkelová, premiéři Řecka a Velké Británie a šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Dohoda je dnes podle mnohých stále možná. Někteří politici by si však nejradši vzali delší čas na rozmyšlenou. Německá kancléřka potřebuje ale viditelné výsledky do soboty, kdy se konají volby ve třech německých spolkových republikách.

22:28
Večeře evropských lídrů s tureckým premiérem v nedohlednu

Lucemburský premiér Xavier Battel si kupuje polévku v kafetérii Evropské rady. Večeře evropských lídrů s tureckým premiérem je nejspíše v nedohlednu.

22:31
Zástupci členských států nechtějí podepsat dohodu, ke které nemají mandát

Frustrace plní budovu Evropské rady. Premiéři a prezidenti členských států EU nechtějí podle diplomatického zdroje podepsat něco, k čemu nemají mandát a o čem vůbec nebyli připraveni jednat. Nečekané požadavky a návrhy Turecka tak nejspíše pouze "vezmou na vědomí" a řádně se o nich pobaví na nadcházejícím summitu 17. března.