Němečtí vyšetřovatelé předpokládají, že řidič, který v pondělí večer na berlínských vánočních trzích na náměstí Bretscheidplatz v západní části města najel do lidí a několik jich usmrtil, tak učinil úmyslně. Policie to v úterý ráno uvedla na Twitteru. Útok si vyžádal 12 obětí na životech. Zraněných je 48, část z nich je ve vážném stavu v nemocnici.

Již krátce po útoku byl zadržen jako podezřelý muž, který do země přišel letos v únoru jako uprchlík z Pákistánu. Později odpoledne ale německá média přinesla zprávu, že policie možná dopadla nesprávného člověka. V podvečerních hodinách byl potom zadržený skutečně pro nedostatek důkazů propuštěn. K útoku se následně přihlásil Islámský stát.

Speciální jednotky německé policie podnikly v úterý ráno kolem 04.00 razii v hangárech bývalého letiště Tempelhof, kde jsou ubytovaní uprchlíci, uvedl server deníku Die Welt. Muž podezřelý z útoku tam byl prý hlášený. Podrobnosti k zásahu server neuvedl.

ZAHRANIČÍ NA TWITTERU

Zahraniční rubriku Hospodářských novin najdete také na Twitteru.

Nákladní vůz s polskou poznávací značkou, v němž byli podle policie dva lidé, vjel kolem 20:00 na vánoční trh na náměstí u symbolu západní části Berlína – Pamětního kostela císaře Viléma. Tržištěm projel vůz vysokou rychlostí v délce asi 50 až 80 metrů. Podle listu Die Welt vjel nákladní vůz do davu s vypnutými světly. Podle dosavadních informací německých úřadů mezi zraněnými ani mrtvými nejsou čeští občané.

Muž, jehož mrtvé tělo se našlo v kabině nákladního vozu, byl podle policie polským občanem.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
09:19
Podle německých úřadů mezi oběťmi útoku patrně nejsou občané ČR

Podle dosavadních informací německých úřadů mezi zraněnými ani mrtvými po pondělním útoku v Berlíně pravděpodobně nejsou čeští občané. V České televizi to dnes řekl velvyslanec ČR v Německu Tomáš Podivínský.

Vzpomínková mše bude v pravé poledne také v katedrále svaté Hedviky Slezské. Sloužit ji bude berlínský arcibiskup Heiner Koch.

09:31
Policie žádá o pomoc

Policie požádala svědky tragédie, aby jí zaslali fotografie a videa, které na místě pořídili.

09:36
Policie je na místě činu stále na nohou

09:37
Řidič byl zřejmě zabit nožem

Polský řidič kamionu, s nímž firma ztratila spojení v pondělí po poledni, byl podle stanice TVN24 zabit nožem. Měl bodné rány na těle. Muži bylo 37 let a patnáct let byl řidičem kamionu. Manželka se mu v pondělí neúspěšně snažila dovolat od čtvrté hodiny odpoledne.

09:39
Vyšetřováním je pověřen Spolkový kriminální úřad

Vyšetřením pondělního patrně teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně byl pověřen Spolkový kriminální úřad (BKA). Podle agentury DPA o tom rozhodl spolkový generální prokurátor.

Podle bezpečnostního experta televizní stanice n-tv se vyšetřování musí především soustředit na zodpovězení otázky, zda útok byl činem "osamělého vlka", nebo zda šlo o akci člena organizované skupiny, od které lze očekávat další atentáty.

09:49
Chovanec: Nemáme poznatky, že by Česku aktuálně hrozilo zvýšené nebezpečí

Podle českého ministra vnitra Milana Chovance se prověřují možné souvislosti s Českou republikou. "Zpravodajské služby nemají žádné poznatky, že by Česku aktuálně hrozilo zvýšené nebezpečí," uvedl český ministr vnitra Milan Chovanec.

Od 10.00 bude zasedat zpravodajská skupina, poté se zveřejní další informace.

09:50
Návštěvník trhů pomohl dopadnout pravděpodobného pachatele

Policie zatkla pravděpodobného pachatele masakru na berlínských vánočních trzích díky jednomu z návštěvníků, který ho pronásledoval. Podle deníku Die Welt to potvrdila přímo berlínská policie. Muž pachatele spatřil, jak utíká z místa činu. Vydal se proto za ním a pomocí telefonu naváděl na jeho stopu policisty.

„Pomoc tohoto svědka nám umožnila podezřelého dopadnout,“ řekl mluvčí policie Winfried Wenzel. Podezřelý, kterého média podle zatím nepotvrzených zpráv označují za Pákistánce nebo Afghánce, po skončení své smrtící jízdy vyskočil z kabiny nákladního auta a snažil se uprchnout. Policii to na tísňovou linku okamžitě zavolal jeden ze svědků a zároveň se za pachatelem sám vydal. Podle policistů bylo slyšet, jak sám sebe nahlas povzbuzuje a dodává si odvahy. Po celou dobu se telefonicky domlouval s policií a popisoval jí, kam podezřelý směřuje. Policisté ho následně dopadli poté, co urazil zhruba 2 kilometry.

Policie totožnost tohoto svědka zná, ale nezveřejnila ji. Podle mluvčího vychází z toho, že by si to muž ani nepřál. „Jeho odvaha dnes může dodat trochu odvahy nám všem,“ ocenil muže policejní mluvčí.

09:52
Deník Bild přišel s údajnou identitou pachatele

Podle německého deníku Bild je pachatelem útoků 23letý Pákistánec Naved B., který do Německa přišel před rokem.

09:54
Merkelová kvůli útoku mění plány

Kancléřka Angela Merkelová kvůli pondělnímu útoku v Berlíně zrušila dnešní plánovanou návštěvu svého volebního obvodu v Meklenbursku-Předním Pomořansku. V 11.00 SEČ má k události učinit prohlášení. Podle agentury DPA o tom informoval spolkový tiskový úřad a mluvčí úřadů v Greifswaldu. Na masakr zatím oficiálně nereagovala.

09:57
Kde k útoku došlo:
09:59
Turista: Rozhodně to vypadalo jako úmyslný čin

"Stalo se to tak rychle, nemohli jsme nic dělat, abychom to zastavili," svěřil se agentuře Reuters Martin Fox, turista z Birminghamu, který byl svědkem událostí v Berlíně. Právě si užíval se svou přítelkyní vánoční atmosféru na trhu a popíjeli svařené víno, když náklaďák vjel do davu. "Rozhodně to vypadalo jako úmyslný čin. Auto se doslova řítilo na stánky.“

"Viděl jsem jednoho chlapíka vlečeného se zakrváceným obličejem. Pomohl jsem taky s několika dalšími lidmi zvednout trosky stánku, aby se odtamtud dostali dva lidé," doplnil Fox.

10:01
Policie posílila bezpečnostní opatření

Policie v Česku ještě v noci posílila bezpečnostní opatření u míst s vysokou koncentrací lidí. "Prvotní zvýšená bezpečnostní opatření jsme nastavili v Praze, kde se už v průběhu noci do ulic vydali policisté vyzbrojení mimo jiné dlouhými zbraněmi. Od úterních ranních hodin se zvýšená bezpečnostní opatření dotknou také dalších míst napříč Českou republikou," uvedla policie na webu a doplnila, že dál zůstává v platnosti vyhlášený první stupeň ohrožení terorismem, tedy bdělost.

10:02
Policie prý zřejmého pachatele znala kvůli menším deliktům

Podle policejního zdroje byl podezřelý 23letý migrant z Pákistánu, píše agentura Reuters. Policie ho prý znala již delší dobu kvůli menším deliktům. Zdroj také potvrdil, že muž přebýval v berlínském uprchlickém centru v Tempelhofu.

10:06
Pokračuje vyšetřování údajné krádeže kamionu

Zpravodaj polské televize TVN24 byl na místě, kde polský kamion v pondělí zaparkoval a čekal na vykládku nedaleko továrny v Berlíně, kam měl z Itálie dovést kovové součástky. Řidič měl podle něj na sobě stopy po boji, který se odehrál nejspíš někdy po 15. hodině.

Automatické zařízení kamionu registruje jeho pohyb a vyplývá z něj, že někdo se v 15.44 pokoušel s kamionem jet, ale nepodařilo se mu to.

10:10
Útočník podle záznamů s kamionem neuměl zacházet

Auto, které mělo být v pondělí odpoledne odstaveno a čekat na dnešní vykládku, nečekaně nastartovalo již v 15.44 SEČ, po chvíli však motor opět zhasl. Další pokus rozjet stroj přišel o více než hodinu později v 16.52 SEČ a motor pracoval do 17.37 SEČ, aniž se kamion pohnul.

"Řidič nepouštěl motor kvůli tomu, aby se v kabině zahřál, k tomu slouží jiné systémy. Vypadá to, jako by se s tím autem někdo zkoušel naučit jezdit. Měl problémy s jeho uvedením do chodu," řekl webu zaměstnanec přepravní firmy Lukasz Wonsik.

K jízdě, při níž podle policie zahynulo nejméně 12 lidí, vyrazil vůz v 19.34 SEČ a na tržiště dorazil kolem 20.00 SEČ.

10:14
Lidé uctívají památku obětí

Berlíňané poblíž místa incidentu kladou svíčky a květiny na uctění památky obětí.

RKR07 GERMANY TRUCK 1220 11

10:21
Na místě neštěstí je štáb DVTV:
10:27
Premiér s ministrem vnitra a policejním prezidentem budou jednat o bezpečnostní situaci

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pozval na dnešních 14.00 na Úřad vlády ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), policejního prezidenta Tomáše Tuhého i zástupce tajných služeb kvůli útoku v Berlíně. Budou jednat o aktuální situaci a dalších bezpečnostních opatřeních. Premiér také vyjádřil soustrast pozůstalým obětí, solidaritu německé vládě a lítost nad zmařenými lidskými životy. Řekl to dnes novinářům na fóru pro udržitelný rozvoj.

10:35
Pravicoví populisté útočí na Angelu Merkelovou
10:38
Čtyři lidé byli vyslechnuti, nikdo nebyl zatčen

Při zásahu v hangárech Tempelhof byly vyslechnuty čtyři osoby, ale nikdo nebyl zatčen, uvedl podle agentury DPA mluvčí německého úřadu pro uprchlíky Sascha Langenbach.

10:42
Londýn posiluje bezpečnost

Na útok v Berlíně reaguje také Londýn. Tamní policie provádí revizi plánů na zajištění bezpečnosti během vánočních svátků, píše agentura Reuters.

10:44
Češi pokládají svíčky před ambasádu

Před budovou německého velvyslanectví v Praze vzniklo přes noc spontánně místo, kam lidé pokládají svíčky a květiny, aby uctili oběti pondělního útoku v Berlíně. Ambasáda předpokládá i vystavení kondolenční knihy, konkrétní dobu teprve upřesní. ČTK to sdělilo tiskové oddělení velvyslanectví.

10:50
Fico: Je to útok na kulturní identitu Evropy

Slovenský premiér Robert Fico označil pondělní masakr v Berlíně za útok proti kulturní identitě Evropy. Slovensko v reakci zpřísnilo bezpečnostní opatření, informace o bezprostředním ohrožení země pod Tatrami nicméně slovenské úřady nemají. 

Fico zopakoval, že pokud bude předsedou slovenské vlády, nebude souhlasit s vytvořením ucelené muslimské komunity na Slovensku. Za tento výrok již v minulosti čelil kritice.

10:57
Německu kondolovali Putin i USA

V souvislosti s pondělním útokem v Berlíně, který si vyžádal nejméně 12 mrtvých, dnes Německu kondoloval ruský prezident Vladimir Putin. Šéf Kremlu masakr označil za "šokující". Bílý dům ve Washingtonu podle agentury AP událost odsoudil už v pondělí večer jako pravděpodobný teroristický útok.

10:58
Policie v Berlíně posiluje hlídky
11:05
Merkelová: Musíme vycházet z toho, že jde o teroristický čin

"Moc toho zatím o činu nevíme, musíme ale vycházet z toho, že jde o teroristický čin," uvedla německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci.

11:14
Merkelová: Je mimořádně odporné, jestli útočník byl někdo, kdo dostal ochranu jako uprchlík

"Nechceme žít ve strachu, který nás bude paralyzovat," apeluje německá kancléřka.

Zároveň se nechala slyšet, že by bylo mimořádně odporné, kdyby se ukázalo, že pachatelem byl někdo, kdo získal v Německu ochranu jako uprchlík.

11:16
Polák v kabině vražedného kamionu byl pravděpodobně zastřelen

Polský spolujezdec zřejmého pachatele pondělního útoku v Berlíně, který si vyžádal nejméně 12 mrtvých, byl pravděpodobně zastřelen. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na dnešní informace ministerstva vnitra spolkové země Braniborska.

11:26
Die Welt: Útočník měl povolení k pobytu

Podle německého deníku Die Welt měl útočník dočasné povolení k pobytu vystavené v červnu letošního roku.

11:39
V Německu nadále hrozí útoky

Podle německých médií, která cituje agentura Reuters, nadále v Německu hrozí islamistické teroristické útoky. Informace vychází z policejní zprávy. Nicméně ta neobsahuje konkrétní hrozbu, které by mohla země čelit.

11:44
Útok odsoudili Obama i Trump

Prezident USA Barack Obama podle mluvčího německé vlády Steffena Seiberta v dnešním telefonátu s Merkelovou vyjádřil kancléřce hlubokou soustrast a požádal ji, aby předala jeho kondolenci i rodinám obětí. Zároveň popřál zraněným brzké uzdravení.

Útok podle agentury Reuters odsoudil i nově zvolený americký prezident Donald Trump. Ještě dřív než německá policie sdělila, kdo je za něj zodpovědný, spojil zločin s "islamistickými teroristy".

11:48
"Vše bylo zpomalené," vypověděla Američanka

Jedno ze svědectví z pondělního útoku podala Američanka Shandana Durraniová pro televizní stanici CNN.

Ta se těsně před útokem zastavila, aby odpověděla na esemesku, když v tom náklaďák vrazil do davu na náměstí. Měla štěstí, že se zastavila, protože kamion vtrhl mezi lidi asi 300 metrů před ní. Viděla, jak lidé běží naproti ní a křičí.

"Slyšela jsem nějaké praskání a myslela jsem si, že někdo střílí," řekla CNN. "Lidé se dali do běhu a odhazovali pohárky se svařeným vínem," líčila. Podle ní to vypadalo, že řidič právě zajel na chodník a ztratil kontrolu, celá věc nejspíš trvala tak deset vteřin. "Pravděpodobně to netrvalo moc dlouho, ale měla jsem pocit, že vše probíhá ve zpomaleném pohybu, když jsem se snažila dostat odtamtud pryč," dodala.

11:54
Seehofer: Musíme změnit přístup k imigraci

Horst Seehofer, bavorský premiér a předseda CSU, sesterské strany CDU, již vede Merkelová, podle agentury Reuters řekl, že Německo potřebuje změnit zákony o imigraci a bezpečnosti v návaznosti na berlínský útok.

12:05
Podezřelý popírá vinu

Muž, kterého německá policie zadržela jako podezřelého z útoku, podle německé televize NTV popírá vinu.

12:21
Angela Merkelová zavítá na místo tragédie

Angela Merkelová se chystá ještě dnes navštívit vánoční trhy, na kterých k útoku došlo.

12:38
Prý je to "normální kluk"

Reportér listu The Guardian údajně našel v Berlíně muže, který osobně zná mladíka podezřelého z pondělního útoku. Podle něj jde o "normálního kluka".

12:42
Ministr vnitra Thomas de Maiziére: Někteří ze zraněných jsou prý ve vážném stavu

Ministr vnitra Thomas de Maiziére na tiskové konferenci uvedl, že 18 ze 48 zraněných na vánočním trhu je ve vážném stavu.

12:50
Ministr vnitra Thomas de Maiziére: Zbraň ještě nebyla nalezena

Ministr vnitra Thomas de Maiziére dnes uvedl, že pistole, kterou byl zastřelen spolujezdec v kabině vozu, zatím nebyla nalezena. Zároveň potvrdil, že podezřelý pachatel pochází z Pákistánu a nebyl v žádné databázi podezřelých teroristů.

12:53
Shrnujeme to nejdůležitější, co v této chvíli o tragédii v Berlíně víme:

- V pondělí večer kolem 20. hodiny najel nákladní vůz s polskou poznávací značkou v centru Berlína do davu lidí na vánočních trzích.

- Zemřelo nejméně 12 lidí. Celkem 48 osob je zraněných, 18 z toho ve vážném stavu.

- Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že šlo pravděpodobně o teroristický čin.

- Podezřelý muž je podle některých německých médií, která se odvolávají na policejní zdroje, 23letý Pákistánec, který do spolkové republiky přišel na konci loňského roku.

- Sám mladík ale vinu popírá.

- Jeho spolujezdec byl zastřelen a na útoku se nepodílel.

13:03
Němci už nemají pochyby, že šlo o útok

Německé úřady už podle ministra vnitra Thomase de Maiziéra nemají žádné pochybnosti, že pondělní masakr v Berlíně byl útokem.

"Už nemáme žádné pochyby, že hrozivé události včerejšího večera byly útokem," řekl de Maiziére novinářům na tiskové konferenci v Berlíně po jednání bezpečnostní rady. "Nákladní vůz byl záměrně nasměrován do lidí, kteří chtěli na vánočním trhu strávit klidný a příjemný večer," poznamenal. "Byl to brutální atentát," prohlásil.

13:06
Seehofer: Jsme povinni přehodnotit naši migrační a bezpečnostní politiku

Bavorský ministerský předseda Horst Seehofer dnes v souvislosti s pondělním krvavým útokem na vánoční trh v Berlíně vyzval k přehodnocení a změně dosavadní migrační politiky Německa. Podle agentury DPA zároveň svolal na odpoledne mimořádné zasedání svého kabinetu.

"Jsme povinni vůči obětem, postiženým lidem a všemu obyvatelstvu přehodnotit a nově nastavit celou naši imigrační a bezpečnostní politiku," řekl bavorský premiér v Mnichově.

13:10
Bylo složité najít tlumočníka

Podezřelý, o němž média píší jako o Navedovi B., mluví jedním z pákistánských dialektů, pro který bylo podle ministerstva vnitra v minulosti složité najít tlumočníka.

13:16
Die Welt: Pachatel je pořád na svobodě a je ozbrojený

Agentura Reuters uvádí, že podle německého deníku Die Welt, který se odvolává na policejní zdroje, není zadržený skutečným pachatelem včerejších útoků. Reálný pachatel má podle deníku zbraň, je stále na svobodě a může být nadále nebezpečný.

13:34
Šéf berlínské policie: Není jasné, že byl zatčený řidičem vozu

Podle agentury Reuters šéf berlínské policie uvedl, že není jasné, jestli je zatčený muž opravdu řidičem vozu.

13:37
Útok odsoudila rada muslimů

Pondělním útokem na vánoční trh v Berlíně, který si vyžádal 12 mrtvých a 48 zraněných, je "zděšena" Ústřední rada muslimů v Německu (ZMD). Podle DPA to dnes řekl předseda rady Aiman Mazyek.

"ZMD se bude všemi prostředky, které má k dispozici, zasazovat o to, aby sémě zla, paniky, nenávisti a sváru mezi společenskými skupinami a náboženstvími nikdy nevyklíčilo," prohlásil Mazyek v Berlíně.

13:42
Die Welt: Policie je přesvědčena, že má nesprávného

Berlínská policie je podle serveru listu Die Welt přesvědčena, že zadržený podezřelý není skutečným pachatelem útoku na berlínský vánoční trh.

"Máme nesprávného muže," řekl listu vysoce postavený policista. "A tím také novou situaci, protože skutečný útočník je ještě ozbrojený, volně se pohybuje a může napáchat další škody," citoval server svůj policejní zdroj.

14:38
Některé trhy zůstaly dnes zavřené

Německé vánoční trhy se vyprázdnily. Některé dnes na uctění památky obětí zůstaly zavřené.

Německo, vánoční trhy

 

14:57
Počet pachatelů není jasný

Podle nejvyššího státního zástupce Petera Franka je jisté, že v Berlíně šlo o teroristický útok. Co však jisté není, je počet pachatelů nebo i to, zda mezi ně patří zadržený Pákistánec. Vyšetřovatelé to prý budou vědět až k večeru, řekl na tiskové konferenci.

15:08
Polák, který řídil kamion, byl zastřelen a ubodán v kabině

Polský řidič kamionu, kterým útočník v pondělí večer najel do vánočního trhu v Berlíně, byl ubodán a zastřelen v kabině vozu. Polské televizní stanici TVN24 to dnes řekl Ariel Žurawski, vlastník dopravní firmy, které kamion patřil.

15:11
Těžce zraněných je 30 lidí

Německý nejvyšší státní zástupce Peter Frank uvedl, že 30 lidí je těžce zraněných. Bilance obětí zůstává na dvanácti, šest z nich je německé národnosti.

15:14
Kamion byl minulý týden v Itálii

Kamion použitý k pondělnímu útoku v Berlíně odjel 16. prosince z Itálie, napsala dnes agentura ANSA s odvoláním na dobře informované italské bezpečnostní zdroje, podle nichž ale mezi Itálií a zločinem v německé metropoli není žádná souvislost. Brennerským průsmykem vozidlo podle těchto zdrojů projel v pátek v 18:00.

15:20
Sobotka: Policie posílila hlídky

Český premiér Bohuslav Sobotka teroristický čin odsoudil a vyjádřil sounáležitost německé vládě. "Je to útok na naši svobodu, musíme spolupracovat," uvedl na tiskové konferenci a pochválil českou policii. "Od pondělní noci posílila policie hlídky na hranicích. Výměna informací s německými bezpečnostími složkami funguje," dodal. "Svolal jsem schůzku bezpečnostích složek, abychom se dohodli na zajištění bezpečnosti v České republice. Dohodli jsme se na dalším posílení policejních hlídek během Vánoc, Silvestra a Nového roku," uvedl Sobotka.

15:25
Chovanec: Zrušíme vánoční dovolené, aby byla policie o svátcích v pohotovosti

"Nepočítáme s povoláním armády. Policejní prezident garantoval dostatek policejních sil.  Jsme připraveni ještě posílit bezpečností hlídky na hranicích, pokud by o to německá strana požádala," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. "Budeme řešit zrušení dovolených na vánoční svátky, aby byla policie v pohotovosti."

15:28
Tuhý: Policie už včera cvičila případné nasazení

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého včera proběhlo cvičení. "Policie je připravená použít veškeré zákonné prostředky k ochraně bezpečnosti," uvedl na tiskové konferenci.

15:31
Tuhý: Policie bude hlídat akce, kde bude více lidí

Priorita policie je ochrana měkkých cílů. Na vánočních trzích a akcích, kde bude více lidí, budeme vidět," ubezpečil policejní prezident Tomáš Tuhý.

15:34
Chovanec vyzval lidí, aby se nebáli a nezůstávali doma

Podle ministra vnitra Milana Chovance je hlavním cílem teroristů zasít mezi lidi strach. Proto podle něj není potřeba rušit jakékoliv sváteční akce. "Není potřeba akce rušit, proběhnou ale technická a bezpečnostní opatření. Pokud by přišly další informace, které by rozhodnutí změnily, věc znovu projednáme," uvedl na tiskové konferenci.

15:38
V Česku nebezpečí nehrozí, řekl Sobotka

"Je důležité, aby organizátoři všech akcí byli v kontaktu s policií pro případ, že by se něco stalo. Nemáme však informace, že by v České republice v současné době hrozilo nějaké nebezpečí," uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

15:44
Policie poblíž místa útoku zadržela muže
15:53
Papež František se modlí za oběti

Na berlínské neštěstí zareagoval i papež František - vyzval veřejnost, aby skoncovala s šílenstvím terorismu. "Papež František se připojuje ke všem lidem dobré vůle, kteří pracují na tom, aby vražedné šílenství terorismu nemělo v našem světě žádné místo," citovala agentura ANSA z telegramu, který rozeslal Vatikán. Papež rovněž uvedl, že ho čin hluboce znepokojil a že se modlí za oběti "hrozivého aktu násilí".

15:58
Gauck připomněl důležitost soudržnosti

Německý prezident Joachim Gauck vyzval k zachování soudržnosti svobodné společnosti v Německu. "Nenávist pachatelů nepovede k naší nenávisti. Nerozdělí nás," řekl Gauck. "Naše soudržnost nezeslábne. Bude silnější, když budeme napadeni," dodal.

16:03
Merkelová uctila památku obětí

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes navštívila vánoční trh na berlínském náměstí Breitscheidplatz, který se v pondělí večer stal terčem útoku. Za oběti a zraněné zde kancléřka položila bílou růži. Stejně památku mrtvých uctili i ministr vnitra Thomas de Maizière, ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier či berlínský primátor Michael Müller.

16:08
Vánoční trhy budou zítra otevřené

Berlínské vánoční trhy by se měly zítra otevřít. 

16:14
Kolem německých trhů rostou betonové bariéry

Konkrétním bezpečnostním opatřením, které si návštěvníci vedle zvýšené policejní přítomnosti mohou povšimnout, je rozmístění betonových bariér kolem vybraných velkých adventních tržišť. Takovéto zábrany dnes úřady nechaly vybudovat například v Drážďanech.

16:17
Lidé posílají policii fotografie a videa z místa útoku
16:22
Petřínská rozhledna se zahalí do německých barev

Praha večer nasvítí německou trikolorou Petřínskou rozhlednu. "V souvislosti s útoky jsme se rozhodli projevit tímto způsobem účast," řekl radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice). Rozhledna už letos nesla francouzské barvy v červenci po útoku v Nice a národní barvy Belgie poté, co teroristé v březnu útočili na bruselském letišti a v metru.

16:33
Merkelová se zapsala do kondolenční knihy

Merkelová si na tržišti na berlínském náměstí Breitscheidplatz promluvila s policisty a v přilehlém Pamětním kostele císaře Viléma se zapsala do kondolenční knihy.

Merkelová se v Pamětním kostele císaře Viléma zapsala do kondolenční knihy.

16:38
Německo by mělo změnit přístup k migrantům, prohlásil Sobotka

Německo i ve světle pondělních událostí bude muset podle Sobotky změnit svůj přístup k migrační politice. "V posledních třech letech jsme se názorově rozešli, a to trvá i nadále. Není důvod, aby se nedodržovala pravidla (o migraci), která platí. Měli by je dodržovat i Řekové a Italové, nemohou do Schengenu pouštět lidi, kteří neprošli žádnými kontrolami," řekl Sobotka.

16:45
Kondolenční kniha v Pamětním kostele císaře Viléma

Kondolenční kniha z Pamětního kostela císaře Viléma, kam připojili svůj podpis německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a kancléřka Angela Merkelová.

Fotografie: Reuters

Kondolenční kniha z Pamětního kostela císaře Viléma, kam přidala svůj podpis Angela Merkelová

17:05
Zeman kondoloval Joachimu Gauckovi
17:10
Evropa by se měla spojit a hájit hodnoty, napsal Zeman v kondolenci

"Hluboce soucítím s rodinami obětí, které se v tomto adventním čase budou muset vyrovnat se ztrátou blízkého člověka nebo se strachovat o jeho život a zdraví," napsal Zeman. Poznamenal, že teroristický útok proti civilistům je neospravedlnitelný kdykoliv a kdekoliv. "Zvoleným cílem však útočník prokázal hlubokou nenávist nejen vůči německému národu, ale také vůči symbolům, které jsou velmi silně zakořeněny v naší kultuře a které máme spojené s radostí, nadějí a pomocí bližnímu," napsal prezident. Dodal, že je nezbytné, aby se Evropa spojila a hájila hodnoty, na kterých je založena. Gauckovi, rodinám obětí a Němcům vyjádřil soustrast.

17:17
Fotografie z Berlína

V Berlíně lidé zapalují svíčky, aby uctili památku pondělního útoku na vánočním trhu.

17:30
Řidič kamionu byl podle Szydlové první obětí

Polský řidič kamionu, který útočník zneužil k pondělnímu útoku na vánoční trh v Berlíně, byl první obětí tohoto odporného násilného činu. Dnes to podle agentury AP prohlásila polská premiérka Beata Szydlová. Ariel Žurawski, vlastník polské dopravní firmy, které kamion patřil, o svém zaměstnanci a zároveň bratranci prohlásil, že je očividné, že řidič s útočníkem bojoval do posledních sil.

"Bylo naprosto jasné, že o svůj život bojoval. Jeho tvář byla napuchlá a zakrvácená. Policie mě informovala, že utrpěl střelná zranění. Vedle toho, že byl pobodán, byl zastřelen," řekl Žurawski polským médiím.

17:39
Berlín se zaplnil novináři
17:46
Řidič se bránil do poslední chvíle, myslí si spolupracovník

O tom, že řidič kamionu Lukasz Urban jistě hájil kamion do poslední chvíle, je přesvědčen i jeho spolupracovník Lukasz Wonsik. "Nevěřím, že by vůz vydal a nebránil ho do konce, kdyby byl přepaden," řekl Wonsik. Naposledy se Urban, po kterém zůstala vdova a dospívající syn, ozval manželce v 15:00. Telefonát ale nebyl dlouhý, neboť žena byla v práci, proto nemohla hovořit. O hodinu později se muži pokoušela zavolat zpět, to již ale telefon nebral.

17:59
Obama nabídl Německu pomoc

Americký prezident Barack Obama se spojil s kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle agentury Reuters nabídl Německu americkou pomoc po "strašlivém očividném teroristickém útoku".

18:20
Braniborksá brána v německých barvách

Braniborská brána v centru Berlína je v úterý večer nasvícena v německých barvách. Jedna z nejslavnějších dominant metropole má být "místem, kde lze vyjádřit svůj smutek a solidaritu," citoval web Spiegel Online berlínského primátora Michaela Müllera.

Braniborská brána

18:45
Babiš: Za útok může Merkelová

Za pondělní teroristický útok v Berlíně může migrační politika německé kancléřky Angely Merkelové, uvedl na svém facebooku vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Německo podle něj platí vysokou daň.

18:56
Také uprchlíci přišli uctít památku obětí

Uctít památku obětí útoku na berlínském vánočním trhu přišli také uprchlíci.

19:01
Kolín nad Rýnem evakuuje nádraží

Anonymní telefonát hrozí bombou na železniční stanici v Kolíně nad Rýnem, hlásí web deníku Bild. Probíhá evakuace stanice.

19:03
V berlínském kostele proběhla mše za oběti útoku

Merkelová se spolu s Müllerem, Steinmeierem či prezidentem Joachimem Gauckem zúčastnila smuteční mše v nově postavené části Pamětního kostela, který byl za druhé světové války rozbombardován. K pobožnosti, kterou doplnila minuta ticha, se do tohoto evangelického kostela dostavili také berlínský římskokatolický arcibiskup Heiner Koch či židovští a muslimští náboženští hodnostáři.

Merkelová, prezident Joachim Gauck a další na mši za oběti útoku na berlínský vánoční trh

19:05
Kostel je podle biskupa památníkem, který připomíná hrůzy násilí

Luteránský biskup pro Berlín, Braniborsko a Horní Lužici Markus Dröge během piety připomněl, že kostel je připomínkou válečné zkázy. "Berlín žije s tímto zraněním, které je následkem násilí a války. Tento kostel je památníkem, který nám ukazuje, co se stane, když lidé popustí otěže své nenávisti a když se vydají na cestu násilí," řekl Dröge.

19:08
Zadržený muž je na svobodě

Zadrženého muže policie propustila pro nedostatek důkazů, informuje agentura AP. Pákistánec, který do Německa přišel letos jako uprchlík, při výslechu podíl na činu odmítal. Nejvyšší státní zástupce Peter Frank na odpolední tiskové konferenci připustil, že skutečný pachatel může být stále na útěku.

19:29
Prokuratura musela Pákistánce do půlnoci buď poslat do vazby nebo propustit

Lhůta pro propuštění Pákistánce by vypršela o půlnoci z dneška na středu. Podle německých zákonů musí prokuratura formálně požádat o uvalení vazby nejpozději do konce dne, který následuje po zadržení.

19:56
Propuštěný muž na sobě po zatčetí neměl stopy krve

Reportér listu Die Welt Michael Behrendt, který jako první přinesl zprávu o pochybnostech kolem zadrženého Pákistánce Naveda B., tvrdí, že jedním z hlavních důvodů byla skutečnost, že podezřelý na sobě neměl žádné krvavé stopy, ačkoli kabina kamionu byla plná krve. Propuštění muže posiluje obavy a spekulace médií, že útočník z vánočního trhu je stále na útěku a policie nemá jasno, koho hledá.

20:08
Arcibiskup Heiner Koch při mši

Arcibiskup Heiner Koch při mši za oběti útoku na berlínský vánoční trh

20:12
Maiziére: pachatel je stále na útěku

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére v úterý večer nevyloučil, že terorista je stále na útěku. Propuštění původně zadrženého muže podle něj nic nemění na tom, že se jednalo o teroristický útok, jeho motivy však zůstávají stále nejasné. Podle ministra vnitra berlínská policie od začátku nesledovala pouze jedinou stopu. "Je ještě příliš brzy vyvozovat z teroristického útoku v Berlíně politické důsledky," dodal de Maiziére.

20:15
Mezi oběťmi není žádné dítě

Německé úřady stále nevědí s určitostí, kolik cizinců se nachází mezi oběťmi pondělního atentátu. Jisté je nicméně to, že na berlínském vánočním trhu nezahynulo žádné dítě.

20:20
"Láska pro všechny, nenávist nikomu"

Dítě, které má na tričku nápis "Láska pro všechny, nenávist nikomu", uctívá s ostatními památku 12 obětí.

Dítě, které má na tričku nápis "Láska pro všechny, nenávist nikomu", přišlo s rodiči uctít památku obětí útoku na berlínský vánoční trh

20:22
K útoku se přihlásil Islámský stát

K teroristickému útoku v Berlíně se přihlásil Islámský stát. Stalo se tak prostřednictvím jeho spřízněné agentury Amaq.

20:26
Svědkové z místa útoku popsali své pocity

Byl jsem 300 metrů od náměstí, nevěděl jsem, co se děje. Pak jsem byl v šoku, říká obyvatel Berlína v rozhovoru s Filipem Horkým. Lidé se shodují v tom, že nejdůležitější je nepropadnout nenávisti.

20:49
Atentát nemusel být koordinován s velením IS

Německé servery si všímají, že Islámský stát ve svém prohlášení, kterým se přihlásil k pondělnímu útoku, nepřipojil žádné "insiderské" informace ani detaily k útočníkovi. Podle Spiegelu by to nasvědčovalo tomu, že atentát nebyl koordinován s velením IS v Iráku a Sýrii.

21:19
Maiziére: Nikdo nepoleví, dokud nebudou pachatelé dopadeni

"Právě jsme slyšeli údajné přihlášení k odpovědnosti od takzvaného Islámského státu, který je ve skutečnosti bandou teroristů," řekl ministr vnitra Thomas de Maizière v rozhovoru s ARD. Řekl také, že vyšetřovatelé sledují několik verzí a stop. "Nikdo nepoleví, dokud strůjce či strůjci nebudou dopadeni," dodal. V dřívějším večerním rozhovoru s televizí ZDF uvedl, že motiv činu zůstává neznámý.

21:51
24 zraněných už bylo propuštěno z nemocnice

Z 48 lidí zraněných při teroristickém útoku bylo 24 během úterý propuštěno z nemocnice. Podle zpravodaje Wall Street Journalu nadále bojuje o své životy 14 zraněných lidí.

22:02
I zítra bude velká část náměstí Breitscheidplatz uzavřena

Vyšetřovatelé nadále pokračují v ohledávání místa činu, i ve středu proto bude velká část náměstí Breitscheidplatz uzavřena, informovala na twitteru berlínská policie.

22:13
Nejdůležitější je nepropadnout nenávisti
22:18
Chovanec nesouhlasí s Babišem

Ministr vnitra Milan Chovanec nesouhlasí se slovy ministra financí Andreje Babiše, že za útok může imigrační politika Angely Merkelové. "Babiš reagoval ještě v době, kdy německá policie držela podezřelého uprchlíka," uvedl Chovanec v České televizi.

22:19
Chovanec: muslimští teroristé nemají v Česku zázemí

"Muslimští teroristé nemají v Česku zázemí, proto pevně doufám, že se nic podobného tady nestane," uvedl v České televizi ministr vnitra Milan Chovanec.

22:33
On-line reportáž končí

Vážení čtenáři,

on-line reportáž končí. Další vývoj situace kolem útoku v Berlíně budeme sledovat i nadále. Děkujeme za pozornost.

Redakce HN