Čtyři mrtvé a až 1500 zraněných hlásí z potyček v centru egyptské metropole Káhiry s odvoláním na zdravotnické zdroje agentura Reuters a televize Al-Arabia. Protesty na káhirském náměstí Osvobození trvají od 25. ledna a vyžádaly si podle odhadů na 300 obětí.

Incidenty vyvolalo úterní rozhodnutí prezidenta Husního Mubáraka, který odmítl požadavek opozice, aby okamžitě odstoupil z funkce. Zranění jsou povětšinou způsobena kamením. Nikdo prý nebyl postřelen. Pozdě večer byla z centrálního náměstí Osvobození, kde se protestuje, hlášena střelba. Palba zazněla i ve čtvrtek ráno z blízkosti náměstí, z mostu, na němž jsou shromážděni Mubarakovi příznivci. Sporadická střelba byla slyšet asi hodinu.

V reakci na to vstoupila na náměstí armáda a začala demonstranty zatýkat.

Zatímco v několika egyptských městech, hlavně v Alexandrii, se opakovaly pokojné protivládní demonstrace s ojedinělými násilnostmi, v Káhiře byla situace v okolí náměstí Tahrír (Osvobození), které opozice pojala jako baštu svého odporu, napjatější. Místo se neúspěšně pokoušely obsadit davy sympatizantů režimu, v jehož řadách bylo podle Mubarakových odpůrců mnoho policistů v civilu. Pěstní souboje a házení kamenů vystřídaly s příchodem tmy zápalné lahve.

Situace se pomalu vrací k normálu. Burza v Káhiře sice zůstala zavřená, ale internetové spojení, které v uplynulých dnech nefungovalo vůbec, nebo jen sporadicky, bylo obnoveno. V bankomatech se po několika dnech objevila hotovost. Úřady také o tři hodiny zkrátily dobu zákazu nočního vycházení.

Navzdory tomu pokračovala evakuace cizinců ze země. Káhirské letiště ovládl chaos, protože kapacitně nezvládá úsilí několika tisíc lidí o odlet. Řada států oznámila, že vypraví do Egypta mimořádné lety, aby evakuovala své občany. Aerolinky se snaží získat povolení k přistání a odletu. USA oznámily, že Američané, kteří chtějí odcestovat z Egypta, tak musí učinit ve čtvrtek, protože pak není pravděpodobné, že se podaří zajistit mimořádné lety.

Změny do dvou a půl měsíce

Západní země, zejména USA, vyzvaly Egypt k urychlenému zahájení politických reforem, šéf egyptské diplomacie Husám Zakí to ale odmítl jako vměšování do vnitřních záležitostí země.

Egyptský viceprezident Umar Sulajmán večer upozornil opozici, že bude moci vést dialog s vedením státu jen za předpokladu, že skončí protivládní protesty v ulicích. Sulajmán zároveň vyzval účastníky nepokojů, aby dodržovali zákaz nočního vycházení a vrátili se do svých domovů. Dodal, že tato výzva platí jak pro stoupence, tak pro odpůrce režimu.

Předseda egyptského parlamentu uvedl, že slíbených ústavních změn bude dosaženo za necelé dva a půl měsíce. Činnost parlamentu bude ale podle agentury AFP pozastavena, dokud nebudou zveřejněny revidované výsledky loňských parlamentních voleb.

Jak probíhala středeční pouliční bitva mezi protivládními a provládními demonstranty? Sledovali jsme pro vás on-line: 

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
14:30
14:30 Stoupenci Husního Mubáraka přitvrzují

Několik tisíc příznivců egyptského prezidenta okolo poledne překonalo barikády okolo náměstí Tahrír, které tam postavili protivládní demonstranti. Protestující si s sebou přinesli i kameny.

14:34
14:35 Zraněno je zatím asi deset lidí

Poklidnou úterní demonstraci vystřídaly střety mezi znepřátelenými tábory. Podle agentury Reuters je zraněna asi desítka lidí.

14:36
14:45 Přijeli koně a velbloudi

Na náměstí přijeli provládní demonstranti na koních a velbloudech, vjíždějí do davu a všude kolem létají kameny, popisuje situaci zpravodaj listu Daily Telegraph.

14:43
14:55 Armáda zatím nezasahuje

Situace na Tahríru je chaotická. Demonstranti se bijou tyčemi, armáda zatím nezasahuje, píše redaktorka HN Lucie Beranová. 

14:57
14:59 Mubárakovi stoupenci napadli televizní štáb

"Viděla jsem, jak promubárakovci málem zbili i televizní štáb stanice Al-Arabíja. Rozbili jim kameru a mikrofon," popisuje Lucie Beranová.

14:59
15:02 Dva tábory

Káhirské náměstí se proměnilo v bitevní pole. Proti sobě stojí tisíce podporovatelů Husního Mubáraka a desetitisíce protivládních demonstrantů s kameny, lahvemi a dřevěnými tyčemi v rukou.

15:01
15:06 Vojáci do bojů znepřátelených táborů nezasahují

Protivládní demonstranti vylezli na tanky, které obklopují Tahrír a házejí kameny na své protivníky, informuje televizní stanice Al-Džazíra. Armáda pomalu ustupuje do bočních ulic okolo náměstí.

15:06
15:12 Provládní demonstranti se zmocnili vojenských aut

Po kamenné "přestřelce" jsou poprvé slyšet také výstřely. Mubárakovi stoupenci se zmocnili tří armádních vozidel a několikrát vystřelili z vojenských zbraní.

15:11
15:18 Tajná policie

Egyptský ministr vnitra popřel informace, že mezi Mubárakovými stoupenci je i tajná policie v civilních šatech.

15:20
15:27 Demonstranti si kradou ukradená auta

Tři armádní vozy, kterých se před několika minutami zmocnili Mubárakovi příznivci, nyní drží odpůrci režimu. To jen dokazuje, jak chaotická a nestabilní situace na Tahríru panuje, podotýkají média.

15:26
15:29 Celou situaci kontrolují vrtulníky

Armádní vrtulníky od rána krouží nad Káhirou. Na Tahrírem v současnosti létají dva stroje a kontrolují vývoj pouliční bitky.

15:27
15:37 Za Mubáraka přišli protestovat jen muži

Podle zpráv jsou mezi příznivci prezidenta Husního Mubáraka jen muži mezi okolo 20 a 40 lety. Tedy žádné ženy, ani děti.

Oproti tomu úterního "milionového pochodu" se zúčastnilo mnoho žen. Organizátoři pro ty, které se nechtěly mačkat na jednom místě s muži, navíc otevřeli speciální seřadiště.

15:37
15:42 Stovka zraněných

Reportéři stanice Al-Džazíra informují, že zraněno je přinejmenším sto lidí. Protestující na sebe házejí kameny a bijí se železnými a dřevěnými tyčemi. Mnoho z nich prý krvácí z hlavy.

 

15:43
16:01 Vojáci zůstávají schovaní ve svých autech

Podle reportéra stanice BBC Mubárakovi stoupenci zablokovali některé ulice vedoucí k Tahríru. I přes chaos a výstřely, které byly v poslední hodině slyšet, vojáci zůstávají ve svých vozech a nezasahují.

16:00
16:07 OSN vyzývá Mubáraka ke změně

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval Husního Mubáraka k okamžité změně ve vedení země. A to "bez dalšího vyčkávání".

16:08
16:11 Protesty i v dalších městech

Podle reportérů stanice Al-Džazíra a Al-Arabíja protivládní demonstranti bojují s Mubárakovými příznivci také v Alexandrii a v Suezu.

16:12
16:20 Zdravotníci na Tahríru nejsou

Desítky zraněných lidí nemohou najít nikoho, kdo by je ošetřil. "Není tu žádná ambulance, žádná lékařská pomoc. Nikdo nám nepomůže," stěžovala si v telefonickém rozhovoru s Al-Džazírou zraněná žena.

Zprávy zatím hovoří zhruba o stovce zraněných demonstrantů z obou táborů. Podle výpovědí svědků lidé často krvácejí z hlavy, protože je zasáhl některý z letících kamenů.

16:23
16:31 Baradej: Zvrhne se to v krvavé lázně

"Jsem velmi znepokojen. Chci říci, že jde o nový jev, nové znamení, že kriminální režim se dopouští kriminálních činů. Obávám se, že se to zvrhne v krvavé lázně," řekl Muhammad Baradej pro server BBC News.

16:31
16:56 Do Egypta míří slovenský speciál

Letadlo pro Slováky, kteří v Egyptě žijí a pracují by mělo v Káhiře přistát ve čtvrtek před polednem. Ti, kteří do země přiletěli s cestovními kancelářemi, podle mluvčího slovenského ministersta zahraničí Ľuboše Schwarzbachera budou muset počkat na charterové lety.

K letu se mohou přihlásit také čeští občané. "Zatím víme o sedmi, přesněji čtyři z Káhiry a tři z Hurghady," uvedl Schwarzbacher.

16:57
17:14 Egypťané znovu bojují na Facebooku

Jen pár hodin po té, co se v Egyptě obnovilo internetové spojení se světem, se nespokojení protivládní demonstranti znovu scházejí na sociálních sítích.

Kvůli násilnostem, které na náměstí Tahrír ve středu přišly ruku v ruce s příznivci prezidenta Husního Mubáraka, založili na Facebooku skupinu Walk Away from Ta7rir Square ("Odejděte z náměstí Tahrír"). Ta má v současnosti přes 12 tisíc účastníků, jež společně debatují o možnosti okamžitého odstoupení Mubáraka a stěžují si na jeho dlouholetý režim.

17:14
17:27 Do muzea někdo hodil zápalné láhve

Do budovy Egyptského muzea, které těsně sousedí s náměstím Tahrír, někdo vhodil dva Molotovovy koktejly, píše agentura AFP. V blízkosti stáli jak provládní, tak protivládní demonstranti.

Vojáci na koních se snaží plameny uhasit. Podle svědků je přímo v ulicích vidět několik dalších plamenů.

17:27
17:45 Protivládní demonstranty podporují i zahraniční studenti

Dvaadvacetilé studentka z newyorské univerzity Ashley Drzymala připojení k internetu využila k tomu, aby po několika dnech mohla napsat svým nejbližším.

Podporuje opoziční demonstranty a z Káhiry odjet nehodlá. Jak napsala na Facebooku: I don´t want to leave cairo. You will have to pull me out by my hair. POWER TO THE PEOPLE♥ !!! ("Nechci v žádném případě odjet z Káhiry. Budete mě muset odtud vytáhnout za vlasy. Posílám sílu všem těm lidem!")

17:45
17:58 Nepokoje ohrožují výstavu Tutanchamonových pokladů v Praze

Návštěvníci příští rok nejspíš neuvidí výstavu, která na Pražském hradě měla představit jedinečné nálezy z hrobky faraona Tutanchamona. Ty měly být součástí expozice Egypt - cesta k věčnosti.

Na přelomu roku se měla podle děkana Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michala Stehlíka sejít komise egyptského muzea a potvrdit výběr předmětů, které měly být do České republiky zapůjčeny. Práce na zahájení výstavy podle něj budou pokračovat, jakmile to situace v Egyptě dovolí. 

Podle prohlášení Egyptské památkové péče došlo při nepokojích v Egyptě k útokům zlodějů na muzea a na některé slavné staroegyptské lokality.

18:08
18:03 Potyčky mezi Mubárakovými příznivci a odpůrci si vyžádaly jednoho mrtvého a nejméně 400 zraněných

Podle egyptského ministerstva zdravotnictví zahynul jeden příslušník ozbrojených sil a 403 lidí utrpělo zranění. Americký Bílý dům násilnosti odsoudil a zopakoval výzvu, aby se všechny strany zdržely násilí. Egyptský ministr zahraničí Husám Zakí mezitím odmítl zahraniční výzvy, aby mocenské změny v zemi nastaly co nejrychleji.

18:17
18:07 Kvůli Egyptu a záchrannému fondu eurozóny klesá euro k dolaru

Euro dnes na devizových trzích klesá vůči dolaru. Pokračování nepokojů v Egyptě a signály neshod kolem záchranného fondu eurozóny způsobily, že investoři se rozhodli vydělat na předchozím růstu eura a raději ho prodávali.

V 18:00 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,36 procenta na 1,3779 USD, k jenu však posílilo o 0,21 procenta na 112,72 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,62 procenta na 81,80 JPY.