Reportérka HN Lucie Beranová strávila předvolební týden v Íránu. Sledovala nejdůležitější zahraniční politickou událost roku, tamní volby, jejichž vítězem se v prvním kole stal dosavadní prezident Mahmud Ahmadínežád.

Co bude znamenat jeho vítězství pro Írán a co pro svět? A čeho mohou dosáhnout protestující, kteří vyrazili do ulic okamžitě po oznámení výsledků?

Íránské ministerstvo vnitra zakázalo odpolední manifestaci stoupenců neúspěšného kandidáta prezidentských voleb Mira Hosejna Músávího. Ten nakonec shromáždění kvůli obavám z eskalace násilí zrušil. Jak se bude dál vyvíjet situace?

Lucie Beranová odpovídala na vaše otázky o situaci v Íránu on-line.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
František Lopata
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký prostor dostali v médiích kandidáti Musáví a Karrúbí. Byli vidět stejně jako prezident Ahmadínežád? Můj druhý dotaz se týká "reformního bloku". Karrúbí a Musáví mají mnoho společného, byla během kampaně vidět nějaká spolupráce mezi oběma kandidáty, resp. podpora jednoho tomu druhému? Děkuji.
Všechny velké íránské deníky i televize jsou státní, Ahmadínežád měl mnohem víc prostoru, než jeho oponenti. Příklad: i když byly před volbami ulice Teheránu každý večer plné mladých lidí podporujících Músávího a žádajících svobodu, íránská televize o tom přinesla jen jednu reportáž - říkalo se v ní, že ulice obsadili výrostci a staří lidé se kvůli tomu špatně dostávají k lékaři. K druhému dotazu: oba sice kritizovali tytéž věci, reagovali například na mylné informace vydávané Ahmadínežádem, ale jinak se brali spíše jako konkurenti, aspoň co jsem si všimla.
Lucie Beranová
Bob
Dobrý den Lucie. Dá se přirovnat situace v Íránu k situaci v Československu koncem 80. let? Myslíte si, že je nějaká možnost, že se Írán změní ve "standardní" blízkovýchodní zemi? Díky za odpověď a přeji hezký den.
Podobná je v tom, že protesty vedou studenti a intelektuálové, kteří žádají svobodu projevu, vadí jim, že odpůrci režimu končí ve vězení, a podobně. Jeden z íránských disidentů mi řekl, že dnešní Írán je spíš policejní stát, než náboženský. Od islámské revoluce ajatolláha Chomejního uplynulo 30 let a dnešní mladí Íránci s režimem kleriků cítí pramalou spřízněnost. Mnozí věřili, že se situace zlepší už po těchto volbách. Jejich zklamání je opravdu velké
Lucie Beranová
Petr S
Bylo (ci je) v Iranu nejak patrne, ze Ahmadínezadovi protivnici maji podporu EU ci USA? Daji se zastupy mladych lidi se zelenymi satky ci salami prirovnat zastupum lidi v "oranzovem" pri volbach na Ukrajine?
Neřekla bych, že EU či USA Ahmadinežádovi protivníky nějak otevřeně podpořily, v Íránu určitě nebylo nic takového poznat. Ani teď, po zřejmě zmanipulovaných volbách, nezazněla ze Západu jednoznačná podpora pro demonstrující mladé lidi, ty reakce jsou spíš velmi opatrné a "diplomatické".
Lucie Beranová
Jiri
Dobrý den, jaká je podle Vás naděje, že v Iránu dojde k nějakému převratu k lepšímu? Vyhrocení během voleb není jen nějakou jednorázovou akcí. Gramotná část iránského lidu čeká na převrat už od 80. let. Je nějaká šance, že „strážci islámu“ půjdou s lidem tak jako tomu bylo u nás v případě některých členů lidových milicí a nebo bylo vymytí mozků u těchto lidí provedeno důkladně? Co se , podle Vás, stane se všemi zavřenými novináři, s Chátámím, Rafsanjaním a ostatními? Kdy bude odblokován internet, mobilní telekomunikační síť atd? Děkuji Jirka
Otázka na "strážce islámu" je zajímavá. Není to totiž tak, že by všichni šíitští duchovní podporovali režim vlády kleriků. Například jeden z nejvlivnějších šíitských duchovních, ajatolláh Sistání (nyní žijící v Iráku), od počátku nesouhlasil s teorií aj. Chomejního, že vláda islámských duchovních je ideální formou vlády. Myslí si, že náboženství a politika by měly zůstat odděleny. Z řad duchovních jsou i dva z nejznámějších íránských reformistů, CHátamí a nynější prezidentský kandidát Karrúbí. Co se týká zatčených reformistů, někteří z nich byli propuštěni, a co se stane s dalšími, těžko odhadovat. Většinou bývají zavření měsíc, nebo podobně, aby je režim zastrašil. Ale i pak zůstávají pod dohledem policie, jako například nositelka Nobelovy ceny Širín Ebadíová. Internet apod. vláda odblokuje nejspíš tehdy, až si bude jistá, že se jí podařilo "revoluci" zadusit.
Lucie Beranová
Zay
Dobrý den, Lucie. Je možné, aby Ahmadínežád skutečně obdržel tolik hlasů i přes problémy jeho země? A jak silný je tábor monarchistů v současném Íránu? A nakolik opravdu dohlíží na běžný život v Íránu náboženská policie? Děkuji za Vaši odpověď!
Já si myslím, že především není možné, že by získal dvojnásobek hlasů, než jeho konkurent Músáví. Počet lidí, kteří se před volbami vyslovovali pro Músávího byl opravdu vysoký. Byla jsem v několika městech Íránu i ve 2 menších vesnicích, a ten poměr byl zhruba 60 % pro Músávího a 40% pro Ahmadínežáda. Žádného monarchistu jsem během svých pobytů v Íránu nepotkala, tak nevím. Náboženská policie je opravdu všudypřítomná, denně hlídkuje třeba u frekventovaných stanic metra. Mě napomínali několikrát, kvůli oblečení. Také jim vadí, když lidé poslouchají na veřejnosti západní pop-music. Ušetřeny jsou jen velké organizované skupiny turistů
Lucie Beranová
Novotná
Dobrý den, paní Beranová. Můžete popsat, jak se cítí žena - reportérka v Íránu? Jak se na vás dívají tamní úřady? Je postavení žen v Íránu takové, jak ho líčí média, tedy "podřadné"? Díky a hodně odvahy do takových cest...
I když se to tak nemusí z televizních zpráv jevit, většina Íránců jsou normální, sympatičtí lidé. Oproti jiným zemím Blízkého východu potkáte v Íránu mnohem víc vzdělaných lidí, vč. žen. Další rozdíl je, že zatímco v Sýrii či Egyptě ženu-cizinku neustále na ulici někdo obtěžuje pokřikováním apod., v Íránu se mi to nikdy nestalo. No, úřadům jsem se snažila vyhýbat, zahraniční novináře v zemi nechtějí. Íránský zpravodaj BBC mi popisoval, že například pokaždé, když chce jet z Teheránu ven, musí nejdřív žádat o svolení policii. Ženy mají podřadné postavení, co se týká zákonů - jejich svědectví u soudu má jen poloviční hodnotu oproti muži, apod.. Jinak ale, většina VŠ studentů v zemi jsou ženy, a mnohé z nich žijí dost "emancipovaně". Samozřejmě, v chudších oblastech a na venkově přetrvává spíš konzervativní pohled na ženy, zůstávají v domácnosti.
Lucie Beranová
Tomáš Gigar
Jaký je v Íránu přístup k informacím? Jak třeba nakládají s internetem - jako v Číně, kde jsou některé stránky cenzurovány?
Internet je cenzurován stejně tvrdě, jak třeba právě v Ćíně. Nefunguje mnoho zahraničních zpravodajských stránek, při vyhledávání v googlu jsou blokovány výrazy jako "írán a ženy", "demokracie", "lidská práva" a podobně. Blokovány jsou desetitisíce stránek. Teď, těsně po volbách například i stránky reformistických kandidátů, facebook a další, kde by se lidé mohli organizovat k odporu. Moderní Íránci ale všichni vlastní zakázané satelitní antény, asi neoblíbenější je v Íránu zpravodajství perské sekce BBC.
Lucie Beranová
Vašek
Dobrý den, je v Iránu skutečně alespoň mezi mladšími cítit touha po uvolnění pravidel a větších osobních svobodách? Myslím, že by to byla velmi dobrá zpráva. V.
Určitě to tak je. Stěžují si, že režim je izoluje od světa, chtějí cestovat, hlásí se na západní zahraniční univerzity, aby ze země unikli. To, jak drsné vtipy a odsudky na adresu Ahmadínežáda minulý týden vykřikovali v ulicích, mě až překvapilo
Lucie Beranová
Dan
Dobrý den, chci se zeptat, co vás přivedlo k zájmu o Írán? sleduji často vaše reportáže pro HN a mám z nich pocit, že máte k muslimským zemím obecně hodně blízko. Mluvíte některým z tamních jazyků? arabsky, persky, nebo jinak?
Do muslimských zemí ráda jezdím. Učím se arabsky a persky
Lucie Beranová
Drtina
Jak blízko se člověk může dostat k Ahmadínežádovi? Viděla jste ho?
Viděla jsem ho na jeho mítinku v Isfahánu. Dostat se k němu je těžké, lépe řečeno nemožné. Třeba dokumentarista Petr Lom, kterému Íránci povolili natáčet dokument o Ahmadínežádovi, odjel do Íránu, a pak tam strávil půl roku sháněním různých povolení - aby se nakonec s Ahmadínežádem vůbec nestkal. Nedávno ale Ahmadí poskytl rozhovor německému časopisu Spiegel
Lucie Beranová
ZBN
Ahoj Luc (ostatní prominou tykání, jsme spolužáci), považuješ vítězství Ahmadínežáda za definitivní? Pokud ne, co by se muselo dle Tvého názoru stát, aby došlo k nějakému zvratu? Pokud ano, lze očekávat, že jeho politika bude stejná v druhém volebním období? Jinými slovy, myslíš, že islámský režim spíše přitvrdí (svoboda slova, ženská a lidská práva, jaderný program atd.)? Nakonec bych si dovolil poznámku, že jsi měla štěstí, že jsi z Íránu odjela "včas". Tvoji nizozemští, španělští a zřejmě další novinářští kolegové totiž o svém odjezdu pár dní po volbách už sami nerozhodovali. Tak snad máš radost ;-).
Já jsem se na totéž dneska ptala několika lidí z reformistického tábora, a ani oni sami už moc nevěří, že by situace šla zvrátit. Říkají, že snad..pouze ve chvíli, kdy by Músáví vyzval k protestům, které by se staly opravdu masové. Jenže já z Músávího nemám pocit, že by byl povahou revolucionář, je to spíš jemný intelektuál, a navíc - sám se za reformistu odmítá označovat. Říká, že je "reformista-principialista", tedy věří v systém vlády kleriků. Takže těžko říct, jestli právě od něj čekat revoluci v ulicích.
Lucie Beranová
Honza
Dobry den, jak vidite moznost rozsahlejsich obcanskych nepokoju-nazorovy rozdil v iranske spolecnosti je velky. Ustoji ho souc. prez? Diky. Hd
Dokud bude Ahmadínežáda podporovat vůdce země, ajatolláh Chameneí, má prezident velkou šanci nepokoje ustát
Lucie Beranová
flyingczechman
Dobry den, pouzivate pri sve praci v terenu Twitter?
dobrý den, já Twitter nepoužívám. Já totiž ani přesně nevím, co to je
Lucie Beranová
Miroslav Kalous
Dobrý den, zajímalo by mne, jak to bylo před volbami s podporou kandidátů ze strany duchovního vůdce Chameneího? Z toho, co jsem četl, měl přý jeho podporu Ahmadínežád, avšak ne nijak výraznou, což by mělo odrážet určité názorové rozpory. Ty mi však přijdou marginální ve srovnání s reformnějšími kandidáty. Tedy by mě i zajímalo, co se v Íránu povídá, tj. kam směřovaly Chameneího mocenské zájmy ve vztahu ke kandidátům.
Chameneího podpora AHmadínežádovi není bezvýhradná. Ajatolláh oceňuje, jak Ahmadínežád jedná se Západem v otázce jaderného programu. Nelíbí se mu ale ekonomické výsledky Ahmadínežádovy vlády, a dlouho nebylo jasné, zda se právě kvůli nim nebude chtít Ahmadínežáda zbavit. Jediným dalším kandidátem, kterému ajatolláh naznačil, že by s ním byl ochoten spolupracovat, byl Músáví - ajatolláh před volbami navštívil Músávího dům, aby se setkal s jeho nemocným otcem. Bylo to chápáno z Chameneího strany jako určitý vstřícný signál. A když se Músávího ptali, zda by veškerou politiku podřídil ajatolláhovi, odpověděl "ano". Do poslední chvíle tedy nebylo jasné, jak mohou volby dopadnout. Ale nyní už je jasné, kterého kandidáta si Chameneí nakonec vybral.
Lucie Beranová