Britská premiérka Theresa Mayová navzdory doplňkům k brexitové dohodě, které na poslední chvíli v pondělí dohodla s předsedou Evropské komise, utrpěla v úterý v parlamentu další porážku. Dohodu podpořilo jen 242 zákonodárců, proti se jich postavilo 391.

Mayová v projevu bezprostředně po oznámení výsledku hlasování prohlásila, že ve středu předloží poslancům návrh opustit Evropskou unii bez dohody. Pokud se parlament rozhodne pro toto řešení, je podle ní vláda připravena ho naplnit. Premiérka ale zároveň řekla, že odmítavého postoje parlamentu hluboce lituje. Nadále je přesvědčena, že odchod s dohodou by byl nejlepším možným řešením.

Nyní chce Mayová od parlamentu vědět, co přesně žádá, zda to je odchod bez dohody, odvolání rozhodnutí odejít z EU, prodloužení vyjednávací lhůty, nebo vypsání nového referenda. Upozornila, že pokud se parlament rozhodne pro prodloužení vyjednávací lhůty, bude EU chtít vědět, jak přesně Londýn hodlá čas navíc využít.

Podle šéfa opozice Jeremyho Corbyna je dohoda Mayové mrtvá a je čas na předčasné parlamentní volby. Předseda labouristů avizoval, že hodlá opět předložit Dolní sněmovně k hlasování brexitový návrh své strany, který je podle něj alternativou, jež by mohla v parlamentu najít podporu většiny. Obsahem labouristického návrhu je podle něj "vyjednaná celní unie, přístup na trh a ochrana práv".

Corbyn zároveň vyzval, aby byl vyloučen odchod Británie z EU bez dohody, o kterém by se mělo hlasovat ve středu. Mayová podle předsedy labouristů "moc dobře ví", jaké škody by neřízený brexit napáchal. "Je čas na parlamentní volby," dodal Corbyn.

Evropská unie ze své strany udělala vše, co bylo možné k uzavření dohody mezi EU a Londýnem o spořádaném britském odchodu z bloku udělat. Krátce po hlasování britské sněmovny to sdělil mluvčí šéfa Evropské rady Donalda Tuska.

"Litujeme výsledku večerního hlasování a jsme zklamáni, že britská vláda nebyla schopna zajistit většinu pro dohodu o vystoupení, odsouhlasenou oběma stranami v listopadu," napsal v prohlášení pro média Tuskův mluvčí Preben Aaman.

"Pokud existuje řešení stávajícího patu, může být nalezeno jen v Londýně," uvedl Aaman.

Pád rok a půl dojednávané smlouvy jen 17 dní před 29. březnem, kdy by měla Británie unii opustit, podle něj výrazně zvýšil pravděpodobnost brexitu, který nebude upraven žádnou smlouvou. Aaman v prohlášení ujistil, že unie bude dál pokračovat v přípravách na takovou možnost a její negativní důsledky. "Budeme připraveni, pokud takový scénář nastane," uvedl.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
19:00
On-line reportáž začíná

Dobrý večer,

vítáme vás u on-line reportáže k hlasování v britském parlamentu o dohodě o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. 

Vaše redakce.

19:06
Hlasovací blok začne v Dolní sněmovně ve 20:00 SEČ

Očekávalo se, že hlasování bude předcházet posuzování pozměňovacích návrhů. Předseda sněmovny John Bercow ale krátce po zahájení úterní parlamentní debaty oznámil, že nevybral žádný z předložených poslaneckých pozměňovacích návrhů. Znamená to, že parlament bude o brexitové dohodě hlasovat rovnou v osm hodin středoevropského času.

19:10
Nizozemský ministr zahraničí o brexitu

"Na brexitu proděláme všichni, EU je nejlepší zárukou prosperity a stability. Aspoň ale ukázal ostatním, že odchod z unie není nic lákavého," Stef Blok.

Celý rozhovor s nizozemským ministrem zahraničí si můžete přečíst zde.

19:25
Esej Tomáše Sedláčka

Naše čeština byla obohacena díky důvtipu iniciativy Čeština 2.0 a současným událostem o krásné nové slovo "zbrexit". V samotném slovníku je k tomuto heslu uváděna vysvětlivka: zkazit, pokazit něco; viz také brexit, brexitovat (neustále se loučit, ale neodcházet).

Přečtěte si, co o brexitu píše Tomáš Sedláček.

19:38
Někdejší šéf firmy ČEZ v rozhovoru hovořil o brexitu

Tichým pozorovatelem brexitového šílenství je i jeden z významných českých byznysmenů, někdejší mocný šéf firmy ČEZ Martin Roman. Tématu brexitu se podle něj nyní nikde v monarchii nelze vyhnout. "Brexit bude pro Británii propad, dlouhodobě ale může mít oproti regulované EU výhodu," říká v rozhovoru pro HN.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde. 

19:39
Třetina Čechů věří, že brexit je pro Británii dobrý

Třetina Čechů míní, že brexit bude pro Británii dobrá věc. Opačný názor má 23 procent lidí. Necelá pětina veřejnosti se pak domnívá, že brexit bude mít na Británii neutrální vliv, více než čtvrtina lidí na otázku neodpověděla. Případný odchod Česka z Evropské unie by negativně vnímalo 40 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Postoje se liší výrazně podle toho, zda jde o zastánce nebo kritiky EU. Mezi silnými zastánci unie se dvě třetiny lidí domnívají, že Brity odchod postihne negativně. Naopak v případě lidí kritických k EU je to pouze šest procent. Také u lidí starších 40 let převládá názor, že Británie z odchodu spíše získá.

19:42
Češi v Británii: Dnes by brexit nevyhrál

Lidé ve Velké Británii stále nevědí, co pro ně bude rozchod s Evropskou unií znamenat. O nejistotě hovořili dva Češi, kteří žijí ve skotském Glasgow.

 

19:44
Johnson je pro vystoupení bez dohody

Bývalý britský ministr zahraničí a zastánce odchodu z Evropské unie Boris Johnson je pro vystoupení bez dohody, když Brusel odmítá změny v brexitovém ujednání. Prohlásil to podle agentury Reuters v rozpravě před hlasováním britského parlamentu.

"Odchod bez dohody je sice v krátkodobém horizontu obtížnějším řešením, ale je to jediná správná cesta k udržení sebeúcty," míní Johnson. Cestu brexitové dohody, které s EU dosáhla premiérka Theresa Mayová, pak považuje za skončenou.

"Pokud dnes v noci bude odmítnuta, pak doufám, že bude uložena ke spánku," řekl k dohodě. Poznamenal ještě, že premiérka se snažila o mírné úpravy textu, v ničem ale neuspěla.

19:47
Barnier: Žádná dohoda, žádné přechodné období

Na debatu v britském parlamentu na Twitteru zareagoval šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier, podle kterého je nebezpečná iluze toho, že pro Spojené království může být odluka bez brexitové dohody výhodná. Barnier ale varoval, že na přechodné období, které má odluku usnadnit, bez brexitové dohody není právní nárok. "Žádná brexitová dohoda, žádné přechodné období," napsal.

20:06
Poslanci hlasovali proti dohodě

Proti hlasovalo 391 poslanců, pro 242.

20:25
Mayová rozhodnutí parlamentu lituje

Premiérka Theresa Mayová lituje rozhodnutí parlamentu, který zamítl dohodu o vystoupení Velké Británie z EU.

20:30
Zítra proběhne další hlasování

Poslanci budou hlasovat zítra znovu o tom, zda chtějí opustit Evropskou unii bez dohody. 

20:31
Podle Corbyna je dohoda "mrtvá"

Opoziční lídr Jeremy Corbyn v parlamentu po hlasování prohlásil, že dohoda o odchodu Velké Británie z EU je "mrtvá". V proslovu také řekl, že by měly být vyhlášeny předčasné volby. 

20:34
Mluvčí Donalda Tuska: Hrozí rozchod bez dohody

Mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska reagoval na rozhodnutí britského parlamentu, který zamítl dohodu o odchodu z EU. Hlasování podle něj výrazně zvyšuje riziko toho, že Velká Británie se s EU rozejde bez dohody.

"Litujeme výsledků dnešního hlasování. Na straně EU jsme udělali vše, co bylo možné pro to, abychom dosáhli dohody," řekl.

20:44
"Pokud parlament rozhodne pro brexit bez dohody, vláda to naplní."

Mayová předloží ve středu poslancům návrh opustit Evropskou unii bez dohody. Prohlásila, že pokud se parlament rozhodne pro toto řešení, vláda je připravena ho naplnit.

V projevu bezprostředně po oznámení výsledku hlasování poslanců řekla, že odmítavého postoje parlamentu hluboce lituje. Nadále je přesvědčena, že odchod s dohodou by byl nejlepším možným řešením.

Nyní chce Mayová od parlamentu vědět, co přesně žádá, zda to je odchod bez dohody, odvolání rozhodnutí odejít z EU, prodloužení vyjednávací lhůty, nebo vypsání nového referenda. Upozornila, že pokud se parlament rozhodne pro prodloužení vyjednávací lhůty, bude EU chtít vědět, jak přesně Londýn hodlá čas navíc využít.

Mayová

20:50
Unie si za textem smlouvy stále stojí, prohlásil Tuskův mluvčí

Tuskův mluvčí v prohlášení zdůraznil, že unie si za textem smlouvy dál stojí, a to právě včetně pojistky, která má v případě potřeby zajistit neexistenci standardní vnější hranice EU mezi Irskem a britským Severním Irskem. Připomněl, stejně jako o tom Londýn opakovaně ujišťovali vrcholoví představitelé EU, že pojistka měla sloužit k zajištění integrity jednotného trhu, jen a dokud nebude nalezeno jiné alternativní řešení.

Tuskův mluvčí doplnil, že pokud britská strana předloží zdůvodněnou žádost o prodloužení dvouletého období na vyjednávání, které končí 29. března, sedmadvacet ostatních zemí EU žádost posoudí a jednomyslně rozhodne. "EU27 bude očekávat věrohodné zdůvodnění možného prodloužení a jeho délky," uvedl.

V narážce na volby do europarlamentu na konci května, kdy se už s Británií nepočítá, mluvčí Aaman zdůraznil v této souvislosti potřebu zachování hladkého fungování unijních institucí.

21:01
Scénáře brexitu

Velké Británii stále hrozí, že 29. března odejde z EU bez dohody. Takzvaný tvrdý brexit je navíc každým dnem pravděpodobnější. Jako černého scénáře se ho děsí politici i byznysmeni. Co přesně by obnášel a jak by dopadl na obyčejné občany Británie?

Podívejte se na infografiku možných scénářů.

21:02
Kdo jak hlasoval?

Pro schválení dohody hlasovalo 235 konzervativců, ale jen tři labouristé. Proti hlasovalo celkem 238 labouristů a 75 konzervativců. S dohodou nesouhlasili všichni poslanci Skotské národní strany.

21:03
Chaos po anglicku

Doslova jen pár dní před datem brexitu stále trvá obrovská nejistota ohledně podoby britského odchodu. Británie by měla z unie vystoupit už 29. března. 

Více o situaci a hlasování v nadcházejících dnech se dočtete zde:

Mayová zase prohrála, Brity čeká hlasování o tom, jestli chtějí "divoký" brexit bez dohody

21:11
Jak vypadalo hlasování?
Tentokrát dohodu podpořilo 235 členů vládní Konzervativní strany a čtyři nezávislí, k nimž se přidali také tři rebelové z Labouristické strany. Proti dohodě hlasovalo 238 labouristů, 75 konzervativců, 35 poslanců Skotské národní strany (SNP), 11 Liberálních demokratů, 11 členů Nezávislé skupiny, deset poslanců severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), šest nezávislých, čtyři zákonodárci velšské strany Plaid Cymru a jeden zástupce Zelených.
Rozdíl mezi příznivci a odpůrci dohody tak činil 149 hlasů.
21:20
Konzervativní poslanci nemají pokyny k dalšímu hlasování

Ke středečnímu hlasování nedá vláda podle premiérky konzervativním poslancům žádné pokyny, každý tedy bude moci hlasovat podle svých preferencí. Doplnila, že cítí potřebu naplnit výsledek referenda z června 2016, ve kterém se Britové rozhodli unii opustit, zároveň ale chápe důležitost z bloku odejít s dohodou.

21:28
Podle analytiků poslanci odmítnou odchod bez dohody

Analytici očekávají, že poslanci odchod bez dohody odmítnou. Pokud se tak skutečně stane, bude parlament ve čtvrtek hlasovat o odkladu brexitu. Tim Shipman z The Sunday Times na Twitteru napsal, že podle jeho informací bude Mayová hlasovat proti odchodu bez dohody, což znamená, že podpoří odklad.

Spekuluje se, že Spojené království by EU v případě schválení odkladu opustilo zřejmě v červnu, neboť v červenci poprvé zasedne v novém složení Evropský parlament. Pokud by Británie byla ještě v tu dobu členskou zemí unie, musela by se podle právníků účastnit květnových eurovoleb.

Čas získaný odkladem brexitu by Londýn mohl využít k dosažení jiné dohody s EU, případně k odvolání odluky či vypsání nového referenda.

21:39
Čeští europoslanci hovoří o chaosu a selhání předsedkyně britské vlády

Například podle Pavla Svobody (KDU-ČSL) by mohl britský parlament příště zkusit hlasovat o zrušení brexitu, Kateřina Konečná (KSČM) se nyní ptá, zda je Česká republika připravena na odchod Británie z EU bez dohody.

"Výsledek se dal předpokládat. Theresa Mayová by měla odstoupit a uvolnit místo někomu, kdo situaci bude schopen řešit. Ze strany EU je pak možné uvažovat o odkladu. Brexit bez dohody, ke kterému se jinak řítíme, by poškodil všechny," uvedl v reakci zaslané Pavel Poc (ČSSD).

Luděk Niedermayer (TOP 09) má za to, že neřízený britský odchod by byl "cestou k velkému chaosu", přestože EU pracuje na opatřeních pro zmírnění jeho dopadů. Odklad brexitu pak podle Niedermayera otevírá mnoho zcela odlišných možností.

21:49
Europoslanec TOP 09 k dnešnímu hlasování
22:13
On-line reportáž končí

Pro dnešek se s vámi loučíme. Děkujeme, že jste nás sledovali.

Vaše redakce.