Novým americkým prezidentem bude od ledna Joe Biden. Vyhrál ale jen velmi těsně a jeho soupeř Donald Trump svou porážku ještě stále neuznal. Američané jsou ostře rozdělení a je otázka, co se bude nyní dít se zemí dále. Biden už slibuje smršť dekretů, kterými zruší velkou část těch Trumpových. Přímo v USA volby sledoval a tamní atmosféru nasával náš zvláštní zpravodaj Daniel Anýž, který v úterý odpovídal na dotazy čtenářů v on-line rozhovoru. 

Donald Trump podle Anýže zatím udělal všechny kroky, které se od něj v případě neúspěchu očekávaly. "Aktivně" motivovat své příznivce k protestům a nepokojům podle něj ani nemusí. "Jeho postoj, kdy ještě uprostřed volební noci označil volby za podvodné a evidentně využije každou cestu k jejich zpochybnění, je už sám o sobě signálem a podnětem k akci," uvedl. 

Anýž potvrzuje, že americká společnost je rozdělená. Věří ale, že k otevřenému násilí nakonec nedojde. 

Nový prezident Joe Biden bude podle Anýže čelit tlaku. "Už během kampaně se v některých věcech posunul do leva, a z vyjádření zástupců levice je zřejmé, že si budou snažit prosadit svou."

Republikáni mu pak nebudu chtít dopřát žádný úspěch. "Budou vše kormidlovat k volbám do Kongresu v roce 2022, tak aby měli šanci převzít Sněmovnu reprezentantů. Řeknou voličům: 'Vzpomínáte, co vše dokázal Trump v prvních dvou letech? Daňovou reformu, deregulace, konzervativní soudce! A co teď Biden? Nic!'" myslí si Anýž. 

 

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Ondra
Dobrý den, jak moc se jedná o nepodloženou spekulaci, že Bidena do roka vystřídá Kamala Harris? Byla to součást Trumpovy (anti)kampaně, nebo tomu nasvědčují skutečné okolnosti (Bidenovo zdravotní / duševní stav, či nějaké nepsané dohody)?
Dobrý den, zdravím všechny tazatele, děkuji za zájem a přistupme k věci. Myslím, že velmi pravděpodobné až jisté je, že Biden nebude v roce 2024 znovu kandidovat a pak by byla Kamala Harrisová asi logickou kandidátkou na prezidentku. Nemyslím si ale, že by chtěl Biden odejít dříve, že by to byl plán. Ale je pravda, že Trumpovi voliči jsou o tom přesvědčeni a že v kampani to bylo silné téma a Trumpovo varování, že Biden je loutkou levice mezi jeho voliči fungovalo
Daniel Anýž
Václav Hendrych
Dobrý den, na ČRo jste zmínil možnost, že by se Trump obrátil na Rep. parlamenty států, kde prohrál, aby volitelé dali hlas jemu. Bohužel Vás moderátor nenechal říci právní složitosti kolem toho, tak bych se na ně chtěl zeptat. Zároveň bych se chtěl zeptat, jak pravděpodobná ta varianta je a jak by reagovali Demokraté. Děkuji.
Je to opravdu mimořádně složitá věc, která má navíc stát od státu svá pravidla. V nedávné minulosti už se stalo, že někteří volitelé odmítli potvrdit vítězného kandidáta v jejich státě, ale vždy šlo výjimky, jednoho dva volitele, jakýsi soukromá protest nebo vzdor. Tady se ovšem bavíme o bezprecedentní možnosti, že by například většina delegace volitelů za Pennsylvánii řekla, že je pro Trumpa. Teoreticky to možné je, prakticky by to asi napadl demokratický guvernér státu, ale co by se dělo pak je opravdu v tuto chvíli neprozkoumaná cesta. Zatím jsme ve chvíli, kdy včera podal Trumpův tým žalobu, aby Pennsylvánie (tedy její state secretary) nepotvrdila výsledky voleb dříve, než budou vyřízeny údajné nesrovnalosti. Normálně by se výsledek voleb certifikoval teď nejpozději do týdne, na začátku prosince by se sešli volitelé, odsouhlasili vítěze a v polovině prosince by to ve Washingtonu potvrdily delegace všech států. Podle zmíněné žaloby soudím, že Trumpův tým se bude snažit tento rozvrh přinejmenším pozdržet. A demokraté? Také mají připravenou armádu právníků, byla by to soudní bitva.
Daniel Anýž
Alan Tyl
Dobrý den, zajímalo by mě, proč jsou zprávy našich médií o tom co se děje v USA z mého hlediska velmi povrchní. Především v nich nacházím mnoho zkratek, zjednodušení a kroucení očima nad tím, co se tam děje. Přitom oni řeší dvě věci, které v ČR moc neumíme - řízení obrovské a mocné země a zároveň udržování neustáleho zapojení obyvatelstva do demokratické debaty a soutěže. Proč naši novináři mají problém tento moment zachytit a předat nám ho?
Budu upřímný, protože některé věci lze opravdu pochopit až přímo v Americe. Například přesně ten "konflikt", který zmiňujete, obrovská rozmanitá země s federativním uspořádáním, s velkými pravomocemi do úrovně malých měst, ale zároveň ten jednotící občanský princip "vlády lidu, pro lid a lidem vykonávanou". Je to vidět právě na příkladu voleb, když na místě vidíte, jak se nejen stát od státu, ale county od county liší způsob průběhu voleb (například v tom, zda musíte ukazovat ID, nebo nikoli, nebo v tom, za jak různých podmínek se kde hlasovat předčasně), tak to vypadá zmateně, nepochopitelně. A konkrétně letos v poštovním hlasování to byl zdroj problémů. Ale zároveň hlasoval rekordní počet Američanů, "zdola", od lidí to byl svátek demokracie. Procesně to teď už sice vypadá hůře, ale ten základní demokratický étos funguje.
Daniel Anýž
Jana
Dobrý den, co všechno můžeme do lednového nástupu Bidena vlastně čekat od Trumpa? Bude se snažit mobilizovat své příznivce k nepokojům, kterých se média obávají, nebo se omezí na soudní spory o přepočítávání hlasů?
Trump nemusí ani příliš "aktivně" motivovat své příznivce, jejich "tvrdé jádro" k protestům nebo dokonce nepokojům. Jeho postoj, kdy ještě uprostřed volební noci označil volby za podvodné a evidentně využije každou cestu k jejich zpochybnění, jsou už sami o sobě signálem a podnětem k akci. Já doufám, chci věřit, že k otevřenému násilí nakonec nedojde. Ale zároveň se ale už v uplynulých měsících ukázalo, že k tomu není vůbec daleko. Nikdy před tím jsem neviděl, aby se chodilo na politické demonstrace jako na vojenskou přehlídku. A pak stačí málo, aby někdo zmáčkl spoušť.
Daniel Anýž
Simona Schröderová
Dobrý den, dá se současná situace po prezidentských volbách srovnat se situací po volbách v roce 2000? Nebo je naprosto bezprecedentní? Jak je možné, že někteří republikáni Trumpa podporují? To nevěří v demokracii ve vlastním státě? A co říkáte na příběhy lidí, kteří vystoupili v médiích a tvrdili, že jim volební komise řekla, že už volili, ačkoliv prý nevolili?
Je to jiné. Zaprvé technicky, kdy na Floridě šlo ve srovnání se současnou situací o vlastně jednoduchou věc. Al Gore si vymohl přepočítávání, tuším, ve dvou counties, Bushův tým to v určité fázi napadl a Nejvyšší soud přepočítávání zastavil, Všichni si sice pamatují číslo 537, což by počet hlasů, o které Bush v té chvíli vedl, ale následné analýzy ukázaly, že by Floridu vyhrál přesvědčivěji. Letos to zatím spíše vypadá, že Trumpův tým se vypravil na "fishing", že hledá cokoliv, čeho by se mohl chytnout, ber kde ber, zatím se žádná vážná žaloba neujala, ale děje se to navíc - a to je ten druhý rozdíl oproti roku 2000 - v mnohem horší, vypjatější, vlastně nepřátelské společenské atmosféře. Už teď je jisté, že část Trumpových voličů je přesvědčena, že Biden vyhrál podvodem. A republikáni, pokud myslíte politici, Trumpa podporují, protože jeho voliči jsou i jejich voliči. Co se týče jednotlivých lidí, k tomu se neumím vyjádřit, některým se samozřejmě mohlo stát, co tvrdí, ale není to věc, která by zvrátila výsledky voleb.
Daniel Anýž
Matěj Pur
Dobrý den, očekáváte, že bude opravdu takový problém, aby Trump předal Bílý dům? Myslíte, že ještě v lednu bude odmítat připustit svou prohru?
Zatím Trump udělal všechny kroky, které se dopředu - v rámci scénářů, jak by se mohl zachovat, když prohraje volby - očekávaly. Označil volby za podvod, odmítl uznat jejich výsledek, podává žaloby (zatím neúspěšné) a požaduje přepočítávání - což je tam, kde to splňuje dané podmínky, tedy malý rozdíl v počtu hlasů, zcela v pořádku. Ve Wisconsinu se ostatně přepočítávalo ostatně i před čtyřmi lety a na tehdejším těsném vítězství Trumpa to nic nezměnilo. Ale chci tím říct, že pokud bychom vycházeli z toho, co se stalo dosud - tak ano, tak nelze vyloučit, že ještě v lednu bude Trump odmítat výsledek...., a pak zatím nikdo neví, co by stalo.
Daniel Anýž
Jakub
Dobrý den, je společnost v USA opravdu tak rozdělená, jak se všude píše? Opravdu spolu demokraté a republikáni nemohou normálně mluvit? A pokud ano, tak kde je tedy problém? Jde o sociální jistoty, rasismus nebo něco jiného?
Je hodně rozdělená. Samozřejmě, že lidé žijí jako všude jinde své životy, mají práci, rodiny, není to tak, že by se sžírali politikou. Ale problém je, že liberální velká města a jejich bohatá předměstí odjela úplně někam jinam, do jiného světa, než v kterém žije venkov. V New Yorku jsou nadšení z multikulturní společnosti, z genderové pestrosti, na maloměstě v Západní Virgnii se toho bojí nebo štítí. Ano, je v tom i rasismus, a ostře rozdílné sociální poměry, ale ta kulturní průrva mi přijde nejdůležitější. Oni si upřímně nerozumí, nebo se dokonce vidí i jako nebezpečí pro ten svůj vlastní svět.
Daniel Anýž
Jakub Dostálek
Dobrý den, zvolený prezident uvedl mezi své priority Covid, klima a systémový rasismus. Mohl byste prosím vysvětlit tento poslední programový bod? Pokud něco takového existuje, jak je to v souladu s ústavou Spojených států a jak je možné, že to přežilo i osm let trvající prezidenství Baracka Husseina Obamy? Jaký dopad má systémový rasismus na US občany východoasijského původu, kteří se zdají být v US velmi úspěšní (viz např. jejich výrazně vysoký podíl na nejlepších univerzitách)? Děkuji.
Já se předem omluvím za poměrně stručnou odpověď, i když jde o zásadní téma. Je to "dědičný hřích" Ameriky, že navzdory Ústavě a Deklaraci nezávislosti, dokumentům, které deklarují rovnost všech, v praxi rovnost samozřejmě neplatila, i "otcové zakladatelé" měli otroky. Amerika v tom na jednu stranu pak samozřejmě udělala obrovský pokrok, z hlediska zákona už nelze o žádném systémovém rasismu mluvit. Ale v reálném životě je stále rozdíl - a teď myslím v obecném pohledu - rozdíl, jestli se narodíte jako běloch nebo jako černoch. Když se o tom bavíte s černochem, tak bohužel dříve nebo později skončíte u konstatování, že to jako běloch prostě nemůžete pochopit. A když mi univerzitní student z dobře situované černošské rodiny řekne, že se vždycky cítí nejistě, s motýli v žaludku, když ho staví policajti, nebo když je jen vidí na protějším chodníku, tak tomu sice nerozumím, ale věřím mu.
Daniel Anýž
Jan Linhart
Dobrý den, je možné, že Trumpovi bude po konci jeho mandátu hrozit vězení? Případně v jaké z jeho mnoha kauz je to podle vás nejpravděpodobnější?
Nevím jestli vězení, ale bude po návratu do civilního života vyšetřován kvůli aktivitám společnosti Trump Organization v době jeho prezidentství a jsou tam i jiné věci, pak je tam například otázka jeho plateb pro slečnu Stormy Daniels v kampani 2016, i když to je spíše drobnost, ale ano, už jsou proti němu vedena prokurátorem v New Yorku šetření.
Daniel Anýž
Kateřina Trnková
Dobrý den, Donald Trump na Twitteru často přidává příspěvky plné nepodložených faktů. Je možné, aby za to byl zažalován?
To si nemyslím, to není v americké tradici žalovat se například "za šíření poplašné zprávy". Tam je svoboda projevu, byť je to třeba svoboda lži, stále co možná ctěna, a já v tomto smyslu ani nesouhlasím s tím, když teď televize vypínají přenos jeho vyjádření. Jsou sice nebezpečná, nezodpovědná, ale stále je americký prezident.
Daniel Anýž
Oldřich Kaiser
Dobrý den, do jaké míry je pravda, že Biden bude ve vleku výrazně levicového křídla demokratů? Jakou má tuto křídlo moc a je silnější, než on? Bude tedy nucen provozovat výrazně levicovou politiku, nebo ne? A projeví se to nějak v jeho zahraniční politice? Děkuji
Ve vleku Biden není, ale je pravda, že tlaku čelí a bude čelit. Už během kampaně se v některých věcech posunul do leva, a z vyjádření zástupců levice je zřejmé, že si budou snažit prosadit svou, a slyšel jsem to od mladých demokratů i teď před volbami: "Biden v Bílém domě je jen začátek". Nicméne, nemyslím si, že by v tuto chvíli měli už sílu se zásadně prosadit, myslím, že jejich nástup přijde ve volbách 2024. A co se týče zahraniční politiky, o tu jim prioritně nejde, tam bude Biden zcela svůj.
Daniel Anýž
Eva Svobodová
Dobrý den, jak vidíte vývoj v republikánské straně? Najde se tam nějaká ochota spolupracovat v Kongresu s Bidenem? Nebo to bude totální negace všeho, co navrhne? Díky
Teď to vidím spíše na druhou možnost. Republikáni nebudou chtít Bidenovi dopřát žádný úspěch. Budou vše kormidlovat k volbám do Kongresu v roce 2022, tak aby měli šanci převzít Sněmovnu reprezentantů. Řeknou voličům: Vzpomínáte, co vše dokázal Trump v prvních dvou letech? Daňovou reformu, deregulace, konzervativní soudce! A co ted Biden? Nic! Je to pokrytecké, ale taková je politika.
Daniel Anýž
P. Karel Skočovský
Dobrý den, jak si vysvětlujete, že katolíci i obecně křesťané podle exit pollů více podporují Donalda Trumpa? Vždyť Joe Biden je praktikující katolík a Trump se s Biblí tak maximálně fotí...
Trump doručil, co od něho chtěli, a co jim slíbil. Konzervativní soudce, nejen v Nejvyšším soudu USA, ale obsadil i úroveň federálních soudů, kde se rozhoduje drtivá většina případů. Bude se znovu hrát o zákaz interupcí, o otázky LGBT, o náboženství v americkém veřejném životě. Jasně, že Trump na rozdíl od Bidena sotva kdy otevřel Bibli, ale pro své zájmy přímo "v terénu" v něm mají hluboce věřící větší oporu než v Bidenovi.
Daniel Anýž
Martin Zeman
Dobrý den, co si myslíte, že teď bude Trump ty čtyři roky dělat? A bude kandidovat v roce 2024?
Všeobecně se předpokládá, že svoji slávu a sílu mezi svými voliči využije mediálně, vlastní televizí nebo alespoň svým pořadem a že to bude všem, kdo se mu znelíbí, tedy třeba i odpadlíkům republikánům, pořádně nakládat, že tedy bude mít stále i politický vliv. Ale navzdory tomu si nemyslím, že by znovu kandidoval. Většinu času působí stále velmi vitálně a energicky, ale myslím, že občas už toho má také dost.
Daniel Anýž
Gabriela
Dobrý den, některé televizní stanice se rozhodly vypnout Trumpův projev po volbách kvůli nepodloženým tvrzením o jejich zfalšování. Co tento krok v americké společnosti vyvolal? Jak na to reagovali jeho voliči? Nemůže to přispět k radikalizaci společnosti?
Už jsem psal někde výše, že já osobně s tím nesouhlasím. Jednak se mi to příčí z hlediska amerického pojetí svobody projevu. Zadruhé, a to už odpovídám, jaký to může mít efekt, to vypadá, jako by si televize řekly, Trump už je poražený, už si to můžeme dovolit. Ale on je stále prezident, jeho voliče to jen utvrdí v přesvědčení, že novináři jsou buď prodejní, nebo levičáci a nejspíše oboje. Už jsem psal, Trumpovy výroky o podvodných volbách jsou nezodpovědné, nebezpečné, ale vypnutí je chyba.
Daniel Anýž
Tomáš
Dobrý den, očekáváte, že se dočkáme po delší době opět návštěvy amerického prezidenta v Česku? Pokud ano, co by mohlo být "spouštěčem" pro takovou cestu? Děkuji, hezký den.
Po pravdě řečeno to spíše nečekám. Umím si ale představit dvě možnosti. Kvůli americkému zájmu o dostavbu Dukovan. Nebo kdyby si vybral Prahu, odkud by chtěl návštěvou a projevem oslovit celou V4. Ale to by asi i on, stejně jako Trump, jel spíše do Varšavy.
Daniel Anýž
Denis Moucha
Dobrý den, myslíte, že dojde k nějaké změně ve stylu televize Fox News, nebo byl jejich přístup k volbám výjimkou?
To je zajímavá věc. FOX News se teď úplně rozlomila mezi zpravodajství, které je ve většině překvapivě střízlivé a faktické, a mezi autorské show moderátorů Hannity, Ingraham, Carlson.., ti stále tvrdí muziku pro Trumpa. Myslím, že se rozhodnou podle čísel, podle sledovanosti. Murdoch je více počtář, než ideolog. Pokud by jim to fungovala byznysově, tak by to možná tak mohli nechat, konec konců Trumpa volilo přes 71 milionů lidí.
Daniel Anýž