irak-terorismus-zeny__192x128_.jpgDalší sebevražedný atentát ve stejný den v Kirkúku, jež zabil 22 osob, spáchala podle svědků také žena.

Americké vojenské zdroje tvrdí, že ženy byly letos v Iráku zodpovědné za 27 sebevražedných útoků. Oproti loňskému roku, kdy jich bylo jen osm, je to velký skok, napsal internetový server BBC.

Tento růst je navíc závažný tím, že celkový počet všech útoků v Iráku oproti loňsku prudce klesl. Častější výskyt sebevražedných atentátů mezi jednotlivci v davech svědčí o tom, že je pro povstalce čím dál tím těžší sestavovat velké bomby. Těžké nálože bývaly v minulosti nakládány do aut či dodávek a útočníci s nimi mohli nadělat mnohem více škod. Teď už k těmto útokům dochází daleko méně než dřív.

Při šíitské pouti do čtvrtě Kázimíja (jedna z nejvýznamnějších událostí v kalendáři iráckých šíitů) panovala na místě přísná bezpečnostní opatření a použití velké bomby bylo takřka nemožné. Atentátnice tak zaútočily na procesí poutníků, kteří byli na cestě.

Čtěte také

Ženy-atentátnice dvojnásobně komplikují práci bezpečnostních jednotek. "Nemůžeme na ulici kontrolovat každého," uvedl policejní zdroj po posledních atentátech. "A u žen je to ještě mnohem těžší. Bomby si schovají pod šaty a policisté je nemohou prohledávat. Pak zasáhnou ty nejjednodušší terče - zaplněné ulice nebo trhy. Chtějí tím upozornit, že jsou neustálou hrozbou."

Úřady se nyní v některých oblastech snaží odradit ženy od potenciálních osudů sebevražedných útočnic. Jedním z těchto míst je provincie Dijála na západě země, kde bylo několik atentátů v minulých měsících spácháno ženami a podle některých zpráv odtud pocházela i trojice odpovědná za pondělní útoky. 150 policejních absolventek zde bylo rekrutováno ke speciální jednotce zvané Dcery Iráku. Mají za úkol přesvědčit ženy, náchylné k islamistické manipulaci, že sebevražedné operace nejsou řešením.

Společně se snahou narušit pohyb výbušnin a zastavit výrobu sebevražedných trhavin má tato kampaň za cíl snížit počet útoků. Jestliže totiž v rukách radikálek zůstanou motivace i materiály, nic jim nezabrání, aby dál braly lidem životy.