Vinaři se dočkali mrazů, ledové víno tak letos nakonec přece jen vyrobí. Ještě před několika dny přitom hrozilo to, že hrozny ponechané na vinicích zničí kvůli dešťům a vysokým teplotám hniloba a plísně. Tento týden se ale v Česku výrazně ochladilo, na konec týdne předpovídají meteorologové až dvacetistupňové mrazy. Pro sběr ledového vína přitom stačí teplota sedm stupňů pod nulou.

Vinaři jsou v pohotovosti už od úterý, kdy přišly první ranní mrazíky. Řada z nich plánovala ledové víno posbírat už dnes ráno, venkovní teplota se ale na jihu Moravy pohybovala jen kolem pěti stupňů pod nulou.

"Teploměry kontrolujeme brzy ráno. Samotný sběr bývá mezi šestou a osmou hodinou ráno, ještě než začne sluníčko hřát," řekl ČTK vinař František Veverka z Čejkovic. Ledové víno se sbírá velmi rychle, často ještě za šera, a vinaři si proto musejí zajistit dostatek sběračů. Například Znovín Znojmo má v pohotovosti asi tři desítky žen.

Někteří vinaři ale vzhledem k dosavadnímu průběhu zimy v brzký příchod větších mrazů příliš nevěřili, a tak hrozny vyčleněné původně na ledové víno posbírali už v minulých dnech. Jedním z nich je například Petr Marcinčák, který na ledové víno každoročně vyčleňuje zhruba pět hektarů vinic. "Hrozny jsme sbírali už před dvěma týdny. Vyrobíme z nich výběry z bobulí," řekl dnes ČTK Marcinčák.

Většina vinařů v úrodu ledových vín věřila a hrozny na vinicích ponechala. V nejbližších dnech, pravděpodobně ve čtvrtek či pátek, tak do vinic vyrazí pracovníci z Vinných sklepů Valtice, vinař Radomír Baloun z Velkých Pavlovic nebo lidé z Révy Rakvice.

Ledové víno speciální kategorie vín, která má velmi přísná pravidla pro výrobu.

Hrozny musí být sesbírány z vinice při teplotě menší než -7 stupňů a cukernatost takto získaného moštu musí být minimálně 27 st.NM.

Výroba ledového vína je poměrně riskantní proces a proto jsou tato vína tak ojedinělá v nabídkách vinařství a vinoték.

Nízký výtěžek z hroznů v kombinaci s nebezpečím hniloby, krádeže nebo náletu špačků vede k vyšším cenám těchto opravdu velmi sladkých, plných a aromatických vín.

Vinařská specialita

Ledové víno patří společně s vínem slámovým mezi vinařské speciality. Slámové víno vzniká z hroznů, jež byly minimálně po tři měsíce položeny na slámě nebo byly stejně dlouhou dobu pověšeny ve větrané místnosti. Pro oba druhy však platí to, že na jejich výrobu musejí být použity hrozny s cukernatostí nejméně 27 stupňů.

Roční produkce slámových a ledových vín v Česku se pohybuje v řádech tisíců litrů, což nedosahuje ani jednoho procenta z celkové výroby vína v zemi. Mnozí vinaři nechtějí riskovat to, že jim někdo do prvních mrazíků hrozny z opuštěných vinic ukradne. Další hrozbou jsou podzimní plískanice a vlhko, které může způsobit, že hrozny začnou hnít. Kromě zlodějů si vinaři musejí dávat pozor také na zvířata. Špačci sice z jihu Moravy odlétají už koncem října, než ale přijdou první mrazy, objevují se nad vinohrady první kosi.

Při lisování zmrzlých hroznů zůstává voda ve formě krystalků ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt. Ledové víno je výrazně sladké a aromatické a hodí se především k dezertům. Výtěžnost je asi jen dvaceti- až třicetiprocentní oproti lisování čerstvých hroznů. Tomu odpovídá také cena ledových vín, která se pohybuje od 300 do 700 korun za láhev o obsahu 0,35 litru.

Kromě Česka se tato vína vyrábějí už jen na Slovensku, v Německu, Rakousku a Kanadě. Ta patří mezi největší světové výrobce speciálních vín, v Evropě je jedničkou Německo. Ostatní země je nevyrábějí z klimatických důvodů nebo proto, že to neumožňuje místní vinařský zákon. V ČR se může ledové víno vyrábět od roku 1995.